Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Transparentizarea CNATDCU și participarea studenților ca observatori, obținute azi de ANOSR

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a obținut astăzi integrarea tuturor amendamentelor propuse pentru creșterea transparenței Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), inclusiv participarea studenților cu rol de observator la ședințele Consiliului General CNATDCU, în contextul dezbaterilor modificării Regulamentului de Organizare și Funcționare al CNATDCU și a Metodologiei de soluționare a sesizărilor cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, inclusiv cu privire la existența plagiatului, în cadrul unei teze de doctorat.

Relevanța CNATDCU în funcționarea optimă a sistemului de învățământ superior este de necontestat, iar ANOSR a continuat demersurile sale de asigurare a unui climat care să ofere încredere publică în titlurile de doctor acordate, în special cu privire la originalitatea acestora, și la funcționarea CNATDCU în ansamblul său.

Prima modificare obținută ține de publicarea pe pagina oficială a Ministerului Educației a Raportului anual privind resursa umană pentru activitățile didactice și de cercetare din învățământul superior și a Raportului anual privind respectarea reglementărilor, procedurilor și standardelor în vigoare în activitatea comisiilor de specialitate și panelurilor fundamentale ale CNATDCU.

În continuare, una dintre modificări vizează stabilirea termenului de 6 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor în cauză în care  CNATDCU  va transmite către Ministerul Educației propunerile metodologiilor de verificare a desfășurării concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice și de cercetare din universități și de evaluare periodică a conducătorilor de doctorat. Evaluarea periodică a conducătorilor de doctorat este o necesitate pentru asigurarea calității și a formării permanente a resursei umane care coordonează elaborarea tezelor doctorale.

Modificările aduse de ANOSR vizează și mecanismul de declanșare a procedurii de revocare a membrilor CNATDCU în cazul neîndeplinirii obligațiilor, orice persoană fizică sau juridică poate sesiza președintele CNATDCU sau ministrul educației privind neîndeplinirea obligațiilor de către membrii CNATDCU, primind un răspuns în termen de 30 de zile cu privire la declanșarea sau nedeclanșarea procedurii.

Totodată, începând cu intrarea în vigoare a noilor modificări, la ședințele și lucrările Consiliului General CNATDCU va participa, cu statut de observator permanent, fără drept de vot, un student doctorand desemnat dintre propunerile federațiilor naționale studențești, întrucât atribuțiile CNATDCU nu se referă eminamente la soluționarea de cazuri punctuale, ci țin și de propunerea de metodologii cu caracter general sau rapoarte de analiză sistemică, care pot presupune și soluții/linii de acțiune care să fie implementate de Ministerul Educației. De asemenea, ANOSR a propus în 2016 să existe o aplecare mai mare a CNATDCU și în sfera politicilor de prevenție a plagiatului, domeniu care începe să prindă contur și în care implicarea studenților este esențială pentru garantarea succesului unei inițiațive.

În vederea transpunerii practice a principiului transparenței, corelat cu buna administrare, am solicitat modificarea OMEC nr. 5229/2020 astfel încât CNATDCU să publice pe site-ul propriu lista sesizărilor depuse a căror termen de soluționare este depășit cu mai mult de 15 zile, aceste informații fiind indubitabil de interes public, iar CNATDCU ar trebui să le publice din oficiu.

Apreciem faptul că astăzi s-a făcut un pas relevant în ceea ce privește aducerea la cunoștința publicului a activității CNATDCU, organism a cărui activitate contează în încrederea asupra corectitudinii funcționării sistemului de învățământ. De asemenea, publicarea listei cazurilor care nu își găsesc soluționare în termenul legal la CNATDCU va contura imaginea asupra activității forului și a cazurilor îndelung amânate. Participarea studenților ca observatori garantează, în același timp, monitorizarea activă de către beneficiarii sistemului de învățământ. Încălcarea normelor de etică și integritate academică afectează, fără doar și poate, întreg sistemul de învățământ, și implicit beneficiarii acestuia” a declarat Horia-Șerban Onița, președintele ANOSR.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 22 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 110 de organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.