Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Holcim România și Hope and Homes for Children au finalizat, la Sibiu, construcția celei de-a 115-a case de tip familial, unde vor locui tineri fără familii

0

București, 18 iunie 2021 – Grupul Holcim România, cel mai mare producător de materiale de construcții de pe piața locală, împreună cu fundația Hope and Homes for Children, au finalizat construcția celei de-a 115-a case de tip familial și prima construită în județul Sibiu, în care vor locui tineri fără familii sau posibilități. 12 tineri, care în prezent locuiesc în Centrul de Plasament din comuna Orlat (județul Sibiu), se vor muta în noua locuință din orașul Sibiu, bucurându-se de un spațiu prietenos și cald, pe care îl vor putea numi acasă.

Finalizarea construcției din orașul Sibiu face parte dintr-un proiect amplu, demarat de fundația Hope and Homes for Children, prin care aceasta susține dezinstituționalizarea și reformarea sistemului de protecție a copilului în România. Obiectivul acestui proiect urmărește închiderea tuturor instituțiilor vechi din țară, așa numitele orfelinate, până în 2027. Programele fundației urmăresc înlocuirea sistemului instituționalizat de protecție a copilului cu un sistem bazat pe conceptul familial și reintegrarea în familie, atunci când este posibil, plasarea copiilor din orfelinate în asistență maternală sau în case de tip familial.

Casa din orașul Sibiu este cea de-a treia locuință construită cu ajutorul financiar al grupului Holcim România, primele două case fiind date deja în folosință, în București (2018) și în Neamț (2019). Parteneriatul dintre Holcim România și fundația Hope and Homes for Children a început în 2017. Până în prezent, în total, au fost donați 600.000 de euro pentru ridicarea celor trei locuințe de tip familial.

Suntem bucuroși că putem fi alături de Hope and Homes for Children într-un proiect atât de important. Orice copil are nevoie de un mediu sănătos în care să se dezvolte, de un loc doar al său, pe care să-l numească «acasă». Astăzi este o zi de sărbătoare pentru noi, știind că aici, în scurt timp, 12 copii vor locui, învăța și își vor petrece timpul, într-un mediu foarte asemănător celui dintr-o familie obișnuită, fiind ocrotiți și îngrijiți, așa cum toți copiii au dreptul să crească. Felicitări tuturor partenerilor implicați în proiect!”, declară Alina Cristea, Manager CSR & Proiecte Educaționale în grupul Holcim România.

La ora actuală, în centrul de plasament din comuna Orlat, județul Sibiu, locuiesc 42 de copii. La finalul lunii martie a.c., 151 de copii instituționalizați trăiau în patru centre de plasament încă deschise în județ. La sfârșitul anului 2020, peste 4.000 de copii și adolescenți figurau ca locuind în centrele de plasament din România.

Cu fiecare cărămidă pusă la temelia unei case, știu că acești copii se pot bucura de o viață apropiată de cea dintr-o familie. Așa le croim o cale spre copilăria pe care și-o doresc. Odată aflați aici, ei aparțin unei comunități și au un loc al lor. Și pentru că e mare lucru să găsim parteneri cu care să putem face lucruri atât de mari, cu atâta impact în viața copiilor cu care lucrăm, le mulțumesc celor de la Holcim, fără de care această mare realizare nu ar fi fost posibilă”, precizează Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe al fundației Hope and Homes for Children.

Proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu (DGASPC), care au pus la dispoziție terenul pentru ridicarea casei, iar interiorul a fost mobilat și decorat în întregime cu produse oferite de retailerul JYSK România. Odată cu finalizarea construcției și darea în folosință, fundația Hope and Homes for Children donează casele de tip familial partenerului cu care colaborează, în acest caz DGASPC Sibiu, dar continuă să aplice planurile de acomodare, pregătite împreună cu membrii de personal pentru fiecare copil în parte, și să monitorizeze, pe termen lung, copiii și membrii de personal pentru a preîntâmpina eventualele probleme. 

Pentru mutarea copiilor au făcut ultimele pregătiri Mihai Morar, Ambasador Hope and Homes for Children, Alina Cristea, Manager CSR & Proiecte Educaționale al grupului Holcim România și Ștefan Dărăbuș, Director Global de Programe în cadrul Hope and Homes for Children. Cum arată “acasă” pentru cei 12 copii, vă invităm să vedeți AICI. Clipul video poate fi descărcat de AICI.

Copilăria ar trebui să fie despre joacă, despre lipsa grijilor și despre șanse egale. Viața nu e un parcurs drept și corect. Dar tuturor copiilor ar trebui să le dăm, la începutul vieții, aceleași șanse: la educație, la hrană și, în primul rând, la dragoste. Hope and Homes for Children asta face, înlătură zidurile între diferențele astea – între copilăria copiilor care cresc cu dragoste și în familie și a celor care nu au șansa asta”, susține Mihai Morar, Ambasador Hope and Homes for Children.

Intervențiile Hope and Homes for Children în Sibiu au început în 2016, iar de atunci, acestea s-au concentrat pe susținerea copiilor vulnerabili, în risc de a fi instituționalizați (programul de Prevenire a separării copilului de familie), pe intervenții tip Reintegrarea în familia naturală sau extinsă a copiilor din orfelinate, precum și pe Programul de Inserție Socio-Profesională, de susținere a tinerilor care ies din grija statului, la împlinirea vârstei de 18 ani. Până în prezent, 400 de copii în situație de risc din Sibiu au fost susținuți în cadrul programelor Hope and Homes for Children. În total, la nivel național, peste 60.000 de copii au beneficiat de susținerea fundației, în cei peste 20 de ani de intervenții.

Despre Holcim România

Holcim România S.A. activează de peste 20 de ani în sectorul materialelor de construcții din România. Compania deţine două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare, 18 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi trei terminale de ciment în Bucureşti, Turda și Roman. Holcim are aproximativ 800 angajați în România.

Holcim România este membră a grupului LafargeHolcim, care s-a născut în urma fuziunii între egali dintre Lafarge și Holcim în 2015. Cu peste 180 de ani de experiență combinată, grupul rezultat în urma fuziunii își propune să între într-o nouă eră de tehnologii și inovații de vârf în industria materialelor de construcții, pentru a face față provocărilor secolului 21.

Grupul de companii Holcim România include Somaco Grup Prefabricate (ce deține cinci fabrici de prefabricate și una de BCA) și Geocycle România (cu trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deșeurilor).

Despre Hope and Homes for Children România

Fundația Hope and Homes for Children activează în România din 1998, iar de atunci și până în decembrie, 2020, aceasta a contribuit în mod direct sau indirect la închiderea a 60 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), în timp ce alte 10 sunt în curs de închidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la îngrijirea în instituții-mamut în care nu beneficiază de atenție și afecțiune individuală, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, care le permit o viață apropiată de normalitate. Prin eforturile fundației și ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 112 case de tip familial si trei apartamente de tip familial, 6.619 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 406 urmează să părăsească orfelinatele în curs de închidere.

În același timp, fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru susținerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 36.190 de copii au fost salvați de la ruperea de familie, 2003 tineri au fost sprijiniți în mod direct pentru o viață independentă, 2.190 de copii au fost primiți în centrele de zi, iar 1087 în centrele de primire în regim de urgență. 9.441 de membri de personal din sistemul de protecție al copilului au fost instruiți de Hope and Homes for Children.

Peste 60.900 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca, până în 2027, să fie eliminată instituționalizarea copiilor în țara noastră. Până în prezent, fundația a investit peste 35 de milioane de euro în reforma sistemului de protecție a copilului, închizând instituții de tip vechi, reintegrând copiii în familia naturală sau extinsă, plasându-i în grija asistenților maternali profesioniști sau mutându-i în case de tip familial.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.