HELP Autism lansează prima carte românească de împrietenire cu creierele diverse, pentru cei mici, scrisă de Alexandra Rusu

0

Orice copil se va afla, la un moment dat, în fața unui copil neurodivers – sau a unei persoane cu creier diferit și comportament aparte. Reacția sa va depinde firesc de cât este de informat și de curios în privința diversității creierelor noastre și a lucrurilor pe care le poți învăța de la cei diferiți. Povestea lui Huptilup este introducerea perfectă în această temă, pentru părinți și profesori.

Prezentă pentru prima dată la Târgul de Carte Gaudeamus, Asociația HELP Autism lansează prima carte despre minți diverse scrisă pentru copii în limba română. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare, scrisă de Alexandra Rusu și ilustrată de Ioana Pârvan, apare în colecția AHA Books Kids. Lansarea are loc miercuri, 7 decembrie, ora 13.30, în cadrul unui workshop pentru copii în prezența autoarei și a ilustratoarei, iar vineri, 9 decembrie, între orele 18.00 și 19.00, se desfășoară o sesiune de autografe și discuții libere. Ambele evenimente vor avea loc la standul HELP Autism (nr. 181) din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus.

După debutul în literatura pentru copii cu Cartea năsoaselor, scriitoarea Alexandra Rusu revine cu o nouă apariție. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare face parte dintr-o serie de 3 cărți dedicate celor mici, fiind al nouălea titlu publicat în colecția AHA Books.

Huptilup spune o poveste emoționantă despre cât de stranii și de frumoase sunt creierele noastre, dar și ale altor viețuitoare, privite fără stigmatizare și prejudecăți prin ochii unui burete-de-mare care a pornit într-o călătorie inițiatică, plină de peripeții și presărată cu umor.

Huptilup este un burete-de-mare, o vietate marină despre care știința spune că nu are creier. În ciuda numelui său jucăuș, acesta stă lipit de o stâncă și i se pare că nu face nimic spectaculos, că e plictisitor și inutil. Până într-o zi, când decide să-și împlinească visul, pornind într-o aventură de-a lungul căreia va afla multe despre creierele lipitoarei, al calamarului uriaș, al lui Einstein, ale copiilor de la școală și poate chiar despre creierul tău.

Pentru mine, cititul n-a fost niciodată o pasiune, ci, la diferite vârste, a reprezentat o metodă de supraviețuire, exit, meserie, terapie etc. Ca mamă și autoare de cărți pentru copii, mă pun în pielea cititorului și dau frâu liber imaginației. Același lucru l-am făcut și cu Huptilup, o carte ce deschide universul copiilor cu minți diverse, atât lor înșiși, cât și celor curioși să exploreze lumi noi, mai greu accesibile la prima vedere. Huptilup a fost o provocare superbă, pentru că știu cât de importante sunt primele cărți citite în copilărie. Acestea pun bazele creativității, îi ajută pe copii să interacționeze mai bine cu oamenii și mediul, le dezvoltă gândirea și îi pregătesc pentru noile etape și provocări ale vieții. Universul cărților le oferă cititorilor, indiferent de vârstă, accesul la o lume imaginară unde ei pot fi protagoniștii, astfel că, pe parcursul călătoriei inițiatice a lui Huptilup, am încercat să fiu confidentă, parteneră de joacă și ghid.” – Alexandra Rusu, autoare

Pentru copii, cititul este o unealtă secretă și, asemeni Alexandrei Rusu, aceștia pot transforma lectura în propria cheie către dezvoltare, fie că o fac din pasiune, plăcere, nevoie, curiozitate sau dorință. Pentru părinți și cadre didactice, Huptilup se transformă în subiect de conversație despre diversitate, toleranță și comunitate.

Ce carusel impresionant de imagini și gânduri despre diversitatea creierului! Un amestec de știință, poveste, poezie și magie care ne va ajuta cu siguranță pe noi, toți cei care vom avea norocul să deschidem această carte, să apreciem și să respectăm mințile diverse.” – Ioana Chicet-Macoveiciuc, scriitoare și blogger

Cartea asta micuță, peste care, recunosc, am vărsat o lacrimă de uimire și emoție, îi dă voce micului burete, să ne spună cât de bine e că suntem diferiți, că nimeni nu e demn de dispreț, că și cel pe care îl credeam cel mai umil s-ar putea să fie foarte important pentru întreaga lume. (…) Călătoria prin neurodiversitate a lui Huptilup e precum călătoria pe care toți trebuie să o facem, prin alții, ca să ne întoarcem la noi înșine și la rostul pe care îl tot căutăm de atâta vreme.” – Vlad Stroescu, medic psihiatru și scriitor.

Extensie a colecției AHA Books pentru adulți, AHA Books Kids a apărut pentru a ajuta copiii cu autism să fie prietenii copiilor tipici. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare se alătură volumului Toate dungile mele de Shaina Rudolph și Danielle Royer – o poveste ilustrată despre unicitatea unei zebre cu ,,dungi autiste” – și cărții de poezie Jucăria de vis. Poezii cu rime pentru cei mici, scrisă de Fineta Bloju, în colecția AHA Books Kids, care își propune să devină o editură cu tradiție în publicarea cărților pentru copii despre autism și alte neurodivergențe. Huptilup. O poveste megatare cu un burete-de-mare este tipărită în 2.000 de exemplare și va fi disponibilă în rețelele marilor librării din țară, precum și în magazinul online al Asociației HELP Autism pentru precomandă.

Despre autoare

Alexandra Rusu este editoare și scriitoare. A studiat literatura la București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, și la Berlin, European College of Liberal Arts. A coordonat mai multe colecții de ficțiune străină, la diverse edituri din România (Humanitas, All, Vellant, Nemira). A publicat în Evenimentul zilei, New York Times Book Review, Cosmopolitan, The Institute și în antologia De la Waters la Similea: Oameni cool scriu despre muzica lor (2013).

În 2017 i-a apărut Cartea năsoaselor, un basm pentru copii mari. Are un câine, doi motani și două broaște țestoase. Colaborează mereu, la ideile de cărți pentru copii, cu fiul ei, David (10 ani). Deocamdată face stand-up paddle, dar visează să devină surfer.

Despre ilustratoare

Ioana Pârvan este în prezent graphic designer și ilustrator independent, dar cu o lungă și vastă experiență ca art director într-o agenție de comunicare de succes, unde niciun proiect nu semăna cu celălalt. Cei 12 ani de educație în artă au dat roade mult mai târziu, când ilustrația și-a câștigat un loc important în comunicarea vizuală. Huptilup este prima carte ilustrată de ea.

Îi place nespus mirosul de tipar proaspăt și este pasionată de meserie și detalii, de litere și de acest colaj unic de oameni și întâmplări care construiesc o viață. Este mama unei fete Incredibile, cu creier diferit, care nu înțelege rostul pe lume al înmulțirilor, dar dă câte un nume fiecărei frunze cu care se joacă.

Asociația HELP Autism

HELP Autism susține din 2010 peste 3.000 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA – Tulburare de Spectru Autist – în programe de terapie desfășurate în cele 9 centre și la domiciliu. De la terapie specifică la programe de integrare școlară, de la sprijin pentru părinți la campanii de conștientizare & advocacy, HELP Autism caută să ofere constant un spectru de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor. Asociația HELP Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România, fondator al rețelei informale RO TSA formată din 86 de organizații în autism. Misiunea asociației HELP Autism este de a ghida pașii persoanelor cu autism și familiilor lor, de la diagnostic la recuperare și integrare reală în comunitate, construind o comunitatea deschisă să înțeleagă, să accepte și să sprijine mințile diverse.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.