Sărbătoarea Sânzienelor – ritualuri, mituri, superstiții

0

Fundația Calea Victoriei te invită pe 24 iunie, de la 19.00, la un eveniment despre Sânziene şi alte personaje feminine fantastice, care sunt sărbătorite în această perioadă a anului atât în folclorul românesc, cât şi în alte spaţii geografice şi spirituale din Europa.

Va povesti prof. dr. Antoaneta Olteanu, autoarea mai multor volume de etnologie: Metamorfozele sacrului, Şcoala de Solomonie. Divinaţie şi vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spaţiului în credinţele româneşti, Dicţionar de mitologie ş.a.

Ielele, Frumoasele, Alea sfinte, Dânsele, Măiestrele, Rusaliile, Şoimanele, Drăgaicele sunt câteva dintre numele pe care oamenii le foloseau pentru același fenomen: femei cu puteri magice, de o frumusețe care răpea mințile celor care le surprindeau dansând în păduri și poieni neumblate sau chiar sus, pe cer. Una dintre legende spune că ielele ar fi fost fetele lui Alexandru Macedon: Catarina, Zalina și Marina.

eveniment sanziene

Le poți numi în multe feluri, dar numai pe numele adevărate tradiția populară te avertizează să nu le chemi.

La eveniment afli de unde vine povestea lor, care sunt plantele care le țin la distanță, cine erau de fapt și ce rol jucau în imaginarul oamenilor din satele de demult.

Vorbim și despre ritualuri străvechi, despre rostul unor gesturi și obiecte acum aproape pierdute. Înțelegem ce legătură este între aceste făpturi feminine supranaturale și „Drăgaică”, o sărbătoare a Soarelui, numită și „cap de vară”.

Evenimentul are loc la sediul fundației, pe str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București. Taxa de participare este 60 de lei și o poți plăti direct de pe site, de pe pagina evenimentului. Dacă ai întrebări sau vrei să urmărești online evenimentul, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.