Program de schimb internațional pentru sportivi cu dizabilități americani și români în cadrul programului Sports for Social Change (SSC)

0

San Diego Diplomacy Council (SDDC), împreună cu partenerul PH International, a adus în România o delegație americană de sportivi pentru a participa la programul Sports for Social Change (SSC). Sportivii americani s-au întâlnit cu atleții de para-canoe din cadrul clubului Kayak Champions si au vâslit împreună în cadrul unei activități sportive adaptate de caiac și barca dragon, pe lacul Titan din București.

Programul este susținut de Departamentul de Stat al SUA (DOS), Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA), Sports Diplomacy Division și este conceput pentru a stimula dezvoltarea abilităților de leadership pentru antrenori, administratori și sportivi din diverse zone, inclusiv persoane cu dizabilități.

În luna noiembrie, San Diego Diplomacy Council a întâmpinat la San Diego un grup de 10 români care   s-au întâlnit cu organizații non-profit locale de sport adaptat. Invitații au făcut cunoștință cu organizații care finanțează initiațive de accesibilizare și au învățat despre diferite resurse de accesibilizare disponibile în SUA, inclusiv despre diferențele culturale nu doar la nivel de țară, ci și din punctul de vedere al unei persoane utilizatoare de scaun rulant. 

În România, delegația de sportivi americani s-a întâlnit cu diverse organizații care practică sport adaptat precum: echipa de baschet în scaun rulant a Fundației Motivation România, Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității “Dunărea de Jos” Galați și Federația Română de Baschet. Pe durata vizitei din România, echipa s-a întâlnit și cu reprezentanți ai Ambasadei Americii pentru a învăța despre provocările de a avea acces la programe sportive și echipament adaptat în România. În plus, discuțiile cu Camera de Comerț Română pentru Diversitate au oferit informații despre modul în care se pot conecta cu mediul de afaceri și ONG-urile care oferă servicii pentru persoanele cu dizabilități, în vedere creșterii gradului de conștientizare cu privire la diversitate și incluziune în România. 

Programul a avut un impact semnificativ asupra participanților, ajutându-i să își consolideze conexiunile interpersonale și să se familiarizeze cu provocările și potențialele soluții pentru a dezvolta accesibilizarea în România prin eforturi educationale și de conștientizare a publicului,” declară Adrianna Borja, Manager de Program pentru San Diego Diplomacy Council.

Evenimentul a marcat, de asemenea, un moment cheie pentru Kayak Champions – lansarea oficială a secției paralimpice a clubului. Sportivi cu deficiențe fizice sau intelectuale se antrenează să participe la competiții naționale și internationale de caiac și barca dragon.

Credem cu tărie că sportul nu este doar o zonă a diversității, echității și incluziunii, ci are și pontențialul de a genera schimbări sistemice. Începând cu persoanele cu dizabilități, care au nevoie să își înțeleagă potențialul uriaș și să se concentreze pe abilitățile lor unice. Ne dorim să le motivăm, inspirăm și încurajăm prin construirea unei echipe puternice de para-canoe și para-dragoni. Avem deja alături de noi numeroși sportivi dedicați, iar participarea la Campionatul Național de Kaiac-Canoe va reprezenta o etapă importantă pentru evoluția noului departament,” adaugă Marian Baban, președintele  Kayak Champions.

# # #

San Diego Diplomacy Council (SDDC) este o organizație non profit ce reprezintă un exemplu de angajament internațional în San Diego. Prin viziunea de a uni și oferi o voce liderilor locali și globali, organizația oferă inspirație pentru o lume mai armonioasă, prosperă și stabilă. Misiunea PH International este de a construi comunități globale puternice prin încurajarea angajamentului civic, a inițiativelor de învățare interculturale și a dezvoltării de oportunități. PH International, unul dintre sponsorii acestui program, își urmărește îndeplinirea obiectivelor prin desfășurarea de programe inovatoare pentru tineri, profesioniști și comunități din întreaga lume.

Kayak Champions este primul club sportiv de caiac-canoe din București care se adresează în egală măsură copiilor și adulților și în cadrul căruia se pot practica mai multe sporturi nautice la nivel de agrement sau competițional. Misiunea clubului este practicarea disciplinelor de caiac canoe, precum și promovarea unui stil de viață sănătos și echilibrat care include sportul. Încă din 2017, Kayak Champions organizează activități sportive cu persoane vulnerabile, inclusiv în cadrul Vâslește pentru viață!, un program de terapie prin sport dedicat persoanelor cu deficiențe fizice sau intelectuale, supraviețuitori de cancer sau copii instituționalizați.  

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.