Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Prima Grădină socială ASAT din țară

0

Bucureștenii adepți ai unei alimentații sănătoase sunt initați într-un parteneriat pentru hrană sănătoasă cu prima Grădină socială ASAT din țară

  asat

Coșul de legume sănătoase direct din grădina unei asociații cu activitate în incluziunea socială a persoanelor marginalizate

Asociația CRIES (www.cries.ro) anunță lansarea primei grădini sociale ASAT din România.  Demersul nostru este de a aplica principiile Economiei Sociale și ale copartajării echitabile a beneficiilor și riscurilor în agricultura naturală, într-o formulă care să susțină o micro-fermă gestionată de o asociație non-profit cu activitate socială și care contribuie direct la îmbunătățirea vieții unor persoane marginalizate social.

Cu alte cuvinte, grădina socială este înființată de un ONG cu ativitate în domeniul social, cu scopul de a contribui la activitatea de inserție socială a persoanelor cu risc (beneficiari ai organizației și membri ai comunității în care aceasta își desfășoară activitatea).

Prima Grădină Socială ASAT  este dezvoltată de către Asociația Amurtel România (www.amurtel.ro), asociație care desfășoară programe de incluziune socio-economică a persoanelor marginalizate.

Grădina socială se situează în satul Poieni din județul Buzăuși este gestionată de către Asociația AMURTEL. În cadrul Grădinii Sociale ASAT se pregătește producerea unei game diversificate de legume pentru un număr de 35 de familii de consumatori din București – producția afându-se în curs de certificare ecologică.

Principiile de funcționare a Grădinii sociale ASAT AMURTEL sunt similare unui parteneriat de solidaritate ASAT (www.asatromania.ro), funcționarea acesteia bazându-se pe transparența modului de producție și de calculare a costurilor, pe asigurarea unui preț echitabil și a unor condiții de lucru decente, precum și pe dezvoltarea unei relații de solidaritate între consumatori și asociația care gestionează acest program de dezvoltare socio-economică. Consumatorii care doresc să se implice în acest program vor beneficia de 36 de coșuri de legume, livrate săptămânal în intervalul aprilie-decembrie 2013, valoarea abonamentului anual fiind de 1.600 lei.

 

Prin lansarea acestui program, Asociația AMURTEL va reuși să susțină accesul la legume diversificate și naturale pentru 35 de familii de bucureșteni, va asigura necesarul de legume pentru copiii de la Centrul de zi, formarea profesională a tinerilor în dificultate cu care lucrăm în cadrul asociației și totodată vom avea un impact în comunitate (prin încheierea unor contracte de muncă cu două femei din localitatea Poieni, pentru activități în agricultură organică). Am ales să desfășurăm activitatea economică în domeniul agricol deoarece organizația noastră deținea terenul și infrastructura necesare în satul Poieni, dar și pentru că suntem unul dintre principalii promotori ai conceptului de permacultură în România.”

(Didi Deshaies, reprezentant Asociația AMURTEL)

„Am dezvoltat conceptul de Grădină socială ASAT pentru a contribui cu o abordare inovatoare în domeniul inserției sociale. Aceasta se bazează pe un program de inserție socio-profesională complex, facilitând dezvoltarea unor parteneriate de lungă durată între consumatori responsabili și organizații neguvernamentale care desfășoară o activitate agricolă, în sprijinul obiectivului social. Avem încredere că printr-o comunicare corectă și congruentă a acestui demers și a avanatajelor multiple pentru societate, vom reuși dezvoltarea unor grupuri solidare de consum’actori Experiența unor demersuri similare din Europa (cum e în Franța cazul Jardin de Cocagne) precum și evoluția parteneriatelor de solidaritate ASAT în sprijinul micilor producători ne îndreptățesc să fim optimiști privind potențialul de dezoltare a acestei inițiative. Lansarea primei Grădini Sociale ASAT se bazează pe o experiență de colaborare de peste 2 ani pe care o avem cu Asociația AMURTEL.

(Mihaela Vețan, președinte Asociația CRIES).

 

Urmează Timișoara

Reprezentanta asociației CRIES, promotoarea Grădinilor sociale ASAT, ne-a declarat că în scurt timp va fi lansată a doua grădină socială, în orașul de pe Bega. Tot aici, în 2008, a avut loc prima asociere între consumatori responsabili și mici producători agricoli, demarând astfel programul ASAT.

Persoanele interesate să afle mai multe informații despre program și să se înscrie ca și consum’actori pentru anul 2013 o pot contacta pe doamna Didi Deshaies (romania@amurtel.net ) sau doamna Florentina Constantin (florentina.constantin@cries.ro).

Mai multe informații despre Grădinile Sociale ASAT, puteți găsi pe pagina www.asatromania.ro, iar despre Grădina AMURTEL, la legătura online http://www.amurtel.ro/poieni/.

 

——–

Grădina socială ASAT este un demers dezvoltat în cadrul proiectului Modele de bună practică în domeniul incluziunii sociale, proiect co-finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane, 2010-2013. Proiectul este implementat de către Asociația CRIES în parteneriat cu Platforma Europeană IRIS, Institutul Intercultural Timișoara și Integra România.

Grădina Socială ASAT reprezintă o asociere între un ONG şi un grup de consumatori pentru susţinerea unei activității non-profit de incluziune socială a persoanelor dezavantajate, acționând totodată într-o logică a agriculturii durabile. În fapt, este vorba despre o agricultură echitabilă din punct de vedere social şi sănătoasă pentru consumatori și pentru mediul înconjurător.

Grădina Socială ASAT urmăreşte să asigure consumatorilor posibilitatea de a cumpăra la un preţ echitabil produse alimentare de calitate şi de a alege, în cunoştinţă de cauză, modul în care acestea sunt realizate.

Cel puțin 25% din persoanele implicate în desfășurarea activității agricole sunt persoane în dificultate, beneficiari ai organizației sau persoane marginalizate din comunitate, acestea sunt încadrate în activitate cu forme legale și se urmărește asigurarea unui venit decent;

Veniturile realizate din activitatea agricolă (în produse și bani) vor fi folosite pentru investiții și susținerea activității sociale a organizației inițiatoare a grădinii sociale ASAT.

 

####

 

www.cries.ro

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.