Lansarea expoziției „Time and Space. Visual vibes” la Timișoara, 7-21 iunie 2023, Bastionul Maria Theresia

0

Asociația „Inițiativă în Educație” lansează „Time and Space. Visual vibes.”, un context expresiv de explorare a timpului și spațiului în moduri aparte, găzduind expoziția artistei Ioana Palicica, intitulată „Textus temporalis”, și expoziția artistei Loredana Tîrzioru, intitulată „Viitor-trecut. Memoria ca refugiu creator”.

𝐓𝐞𝐱𝐭𝐮𝐬 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐚𝐥𝐢𝐬” (𝐓̦𝐞𝐬𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥𝐮𝐢) este o expoziție de accesorii unicat ce întrunește două colecții distincte, „Port și Transport” și „Kronik”, fiecare dintre ele încercând să (re)creeze metaforic, ideile de Spațiu și Timp.

Cele două colecții propuse vernisării sunt inspirate din obiecte vechi, fie că sunt elemente componente ale unui război de țesut (suveici, fusuri, spete, etc) ca în cazul colecției Port și Transport, fie că sunt ceasuri vechi de buzunar sau de mână, busole sau mecanisme de ceas, ca în cazul colecției Kronik.

𝐕𝐢𝐢𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐭𝐫𝐞𝐜𝐮𝐭. 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐜𝐚 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐠𝐢𝐮 𝐜𝐫𝐞𝐚𝐭𝐨𝐫este o expoziție care aduce în atenție Re-vizuirea – actul de a privi înapoi, de a vedea cu ochi proaspeți, de a intra într-o „casă veche” printr-o ușă nouă. Este o tactică a memoriei, o strategie de reparare și de reformare a unor reprezentări greșite prin „amintirea altfel” – pentru arta este mai mult decât un capitol din istoria culturală: este un act de supraviețuire.

Vernisajul expoziției „Time & Space – Visual vibes” are loc în data de 7 iunie 2023, de la ora 18:00 la 21:00, la Bastionul Maria Theresia, Galeria 3, str. Hector nr. 1.

Evenimentul va fi prezentat de Robert Șerban, scriitor, jurnalist, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, redactor al revistei Orizont și realizatorul emisiunii culturale de televiziune „Piper pe limbă”. Printre invitați se numără: 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢 𝐂𝐨𝐟𝐚𝐫𝐮, 𝐂𝐚̆𝐥𝐢𝐧 𝐒𝐭𝐨𝐢𝐚𝐧, 𝐊𝐚𝐦𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐂𝐬𝐞𝐫𝐦𝐚𝐤, studenți de la Facultatea de Muzică și Teatru UVT, clasa de chitară, 𝐋𝐞𝐜𝐭. 𝐝𝐫. 𝐈𝐨𝐧 𝐃𝐨𝐫𝐨𝐛𝐚𝐧𝐭̦𝐮.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 7 -21 iunie 2023 în intervalul orar 10:00-18:00, iar accesul este liber pentru vizitatori.

În cadrul expoziției vor avea loc diverse ateliere educaționale destinate elevilor, cercuri de lectură și creație, dar și alte evenimente culturale pentru publicul larg.

  • Lansare de carte „Fetița din lemn”

de Ionuța Natalia Iorga

13.06.2023 18:00
  • Lansare de carte „O scurtă istorie a Timișoarei până la 1716”

de Cristian Vicol

14.06.2023 18:00
  • Pe urmele micului prinț” – atelier de lectură pentru copii

15.06.2023 18:00
  • Lansare catalog „Ioan Augustin Pop”,

invitat Marcel Tolcea

20.06.2023 18:00
  • Timp și distanță în familie”,

invitat Mircea Dragu

21.06.2023 18:30


Expozi
ția face parte din proiectul „Spațiul de cultură”, implementat de Asociația Inițiativă în Educație în perioada mai-decembrie 2023.

În cadrul proiectului „Spațiul de cultură” ne propunem să creăm contexte educaționale interdisciplinare cu conținut cultural, artistic și științific pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității, valorificarea patrimoniului cultural local și întărirea relațiilor culturale europene. Suntem onorați să lucrăm cu artistele Ioana Palicica și Loredana Tîrzioru în realizarea acestui program amplu și profund impresionați de bogăția emoțională cuprins în expoziție. a declarant Andrada Mazilu, coordonatorul proiectului.

𝐈𝐨𝐚𝐧𝐚 𝐏𝐚𝐥𝐢𝐜𝐢𝐜𝐚 este creatoare de accesorii unicat, absolventă a Facultății de Litere, Filisofie și Istorie, secția Filisofie, și a Masterului de Design Textil și Vestimentar, din cadrul Universității de Vest Timișoara. Creațiile sale se bazează pe reutilizare și reinterpretare precum și pe conceptele de ready made și upcycling.

𝐋𝐨𝐫𝐞𝐝𝐚𝐧𝐚 𝐓𝐢̂𝐫𝐳𝐢𝐨𝐫𝐮 este artist vizual și grafician, absolventă a Facultății de Arte și Design, din cadrul Universității de Vest Timișoara. Cu o activitate de peste 20 ani în grafică editorială, grafică de afiș și ilustrație conceptuală, artista s-a preocupat de aproximativ tot ce ține de carte. În anii editoriali i-au fost acordate câteva premii pentru grafică editorială și ilustrație de către Asociația Editorilor din România și Gala Bun de tipar.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.


Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul www.inedu.ro
și pe pagina de Facebook a asociației https://facebook.com/InitiativaInEducatie/

Despre inEdu:

Misiunea ONG-ului Iniţiativă în Educaţie este de a susţine şi contribui la îmbunătăţirea mediului educaţional și a crea contexte de învățare și dezvoltare pentru a construi o lume mai bună.

Activitatea noastră este ghidată de următoarele valori: integritatea, colaborarea, bunătatea, evoluţia, responsabilitatea, contribuţia.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.