Hărțile Basarabiei în reprezentări cartografice

0

26 noiembrie – 10 decembrie 2023, Sala Irina Nicolau

Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă duminică 26 noiembrie 2023, de la ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției Hărțile Basarabiei în reprezentări cartografice.

Expoziția este un gest de omagiu cu semnificație aparte, adus aniversării a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, precum și aniversării a 105 ani de la Marea Unire.

Expoziția își propune să arate cum, timp de cinci secole, a evoluat în reprezentările cartografice teritoriul a ceea ce înțelegem prin denumirea de „Basarabia”. Hărțile sunt produsul a mai multor școli cartografice: italiene, olandeze, germane, rusești, românești și chiar sovietice.

Frontierele Basarabiei trecute pe hărți reprezintă consecințe nemijlocite ale invaziilor barbare, turco-tătare, rusești și sovietice, precum și a înțelegerilor dintre Marile Puteri, ilustrând cum nu se poate mai bine statutul ei de provincie românească, precum și de teatru al „năvălirilor și războaielor străinilor“.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, până la 10 decembrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Luni, marți și cu ocazia sărbătorilor legale este închis.

Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, www.onlinegallery.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, www.Financiarul.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today, zelist.ro 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.