Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Dandy şi dandyism- Povestea gentlemanului romantic

0

Fundatia Calea Victoriei vă invită luni 6 iunie, ora 19:00, la cursul Dandy şi dandyism- Povestea gentlemanului romantic, o incursiune în lumea controversată, rafinată și exotică a DANDY-ului, personaj masculin care a inspirat și inspiră lumea culturală și a modei.

Dandy şi dandyism- Povestea gentlemanului romantic

În compania Mihaelei Irimia, profesorul universitar doctor și Director de Studii al British Cultural Studies Centre, vom povesti despre persoane reale – scriitori, aristocrati sau personaje imaginate de artisti – care ilustreaza stralucit acest ideal masculin sau reinterpretarea masculinului – M. Darly, George Cruikshank, Thomas Rowlandson, James Gillray, George BRUMMELL, George Gordon LORD BYRON, Charles Baudelaire, OSCAR WILDE, SCOTT FITZGERALD.

Precum termeni ca ‘domn’, gentleman, bărbat galant sau cavaler, dandy este mult mai mult decât o expresie de evaluare, fie aceasta consideraţie, preţuire sau, din contra, reproş și ironică referinţă. Toate sunt, în ultimă instanţă, instituţii culturale ale spaţiului cultural euratlantic, componente inalienabile ale civilizaţiei occidentale, cu filtrele şi frâiele sale identitare, cu puternica sa investiţie emoţională şi cu practicile implicate în înţelegerea celor din jurul nostru în aceşti termeni.

“Cu interesante momente de preistorie a conceptului ca atare, dandy subîntinde ‘lunga modernitate’ britanică, de la epoca Elisabetei I la cea a Elisabetei a II-a, mobilizând energii societale, căutări identitare şi împliniri personale sau colective.”- Mihaela Irimia

Într-o serie de patru prelegeri, va propunem următoarea tematică, cu o bogată ilustratie vizuală şi comentată punctual:
1. Protoistoria tipologiei dandy – o privire sartorială pe epoci
2. Istoria tipologiei dandy – note identitare: sec. al XVIII şi Regenţa
3. Istoria tipologiei dandy – note identitare: victorianismul
4. Istoria tipologiei dandy – o privire imagologică şi o perspectivă literară

Lector: Mihaela Irimia
Data incepere: 6 Iunie 2016; Ora curs: 19:00;
Numar ateliere: 4; Frecventa: zilnic: (luni – joi) (6-9 iunie)
Varsta Minima: 16 ani
Cost: 200 ron (total patru sedinte); Cost redus: (card fidelitate, studenti, pensionari): 180 ron (total patru sedinte)
Loc desfășurare: Fundația Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (în apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfânta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)
Înscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.