Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Curs introductiv de dans clasic Odissi

0

Dansul Odissi isi are originea in statul Odisha, cu peste 2000 de ani in urma. Potrivit surselor arheologice, este cel mai vechi stil de dans din India, practicat initial ca ritual de templu. Ca urmare a numeroaselor invazii, a instabilitatii politice si economice, dansul a cunoscut perioade de declin de-a lungul timpului. In anii ‘50, dupa ce India si-a castigat independenta, a fost readus la viata si adaptat pentru a putea fi interpretat pe scena, primind totodata recunoasterea ca stil de dans clasic.

14102525_10154362506259020_6358242926600446344_n

Desi a parasit incinta templelor pentru a fi prezentat publicului larg, dansul isi pastreaza esenta spirituala si caracterul meditativ, avand capacitatea de a inalta constiinta, atat a artistului, cat si a privitorilor.
Din punct de vedere tehnic, se remarca prin gratie, eleganta si expresivitate, imbinand in mod armonios bataile riguroase si precise ale picioarelor cu fluiditatea unduirii trunchiului.

Miscarile sunt construite cu ajutorul a doua posturi principale:
Chowka, o postura ferma, masculina, in care corpul este echilibrat si stabil.

Tribhangi, o postura feminina, in care corpul este indoit in trei locuri. Aceasta postura confera stilului Odissi o frumusete distincta, care il diferentiaza de restul formelor de dans clasic indian.

In repertoriul Odissi exista doua categorii de dans: Nritta este dansul pur, folosind miscari, gesturi si ornamente sofisticate, imbinate cu scop estetic. Abhinaya este dansul expresiv, care comunica o poveste, de obicei inspirata din mitologia hindusa, cu ajutorul gesturior simbolice si a expresiilor faciale.

CE VEI INVATA
1. Yoga pentru pregatirea corpului si cultivarea atitudinii constiente
Miscarile si posturile folosesc intens genunchii, gleznele si soldurile. De fapt, fiecare incheietura din corp este folosita, de la degetele de la picioare, pana la cele de la maini, care trebuie controlate individual. Exista numeroase pozitii ale capului si gatului, miscari lineare si circulare ale bratelor si miscari delicate ale incheieturilor mainilor.

Cursul va include exercitii simple de yoga cu scopul eliminarii tensiunilor si a blocajelor la nivel articular si pentru a spori flexibilitatea corpului. Aspectul meditativ al exercitiilor conduce la o mai buna constientizare a diferitelor parti ale corpului, un pas extrem de important pentru a le putea controla si folosi in mod creativ.

2. Exercitii specifice pentru a dezvolta musculatura picioarelor, flexibilitatea trunchiului si miscarile ochilor.
3. Pasii Chowka si Tribhangi 1-5
4. Gesturile mainilor
5. Miscarile capului, gatului si ochilor
6. Secvente de dans folosite frecvent in repertoriul Odissi
7.Teorie (istoria si evolutia dansului, explicatii despre costum, bijuterii, machiaj, aspecte culturale)

In afara de aspectele tehnice, exterioare, dansul ajuta la dezvoltarea unor calitati ce se reflecta si in viata de zi cu zi:
– Cultivarea atitudinii prezente
– Echilibrarea fortelor complementare, masculine si feminine, ale fiintei: fermitate, stabilitate, forta, pe de o parte si gratie, fluiditate, flexibilitate, pe de alta parte.
– Constientizarea si exprimarea diferitelor emotii umane
– Conectarea cu esenta spirituala din interior si dezvaluirea acesteia prin intermediul dansului.

DETALII PRACTICE
Cursul se adreseaza persoanelor care locuiesc in Bucuresti.
Durata acestui prim modul va fi de 3 luni (septembrie -decembrie).

INSCRIERI
Numarul de locuri este limitat. Scopul este de a forma o grupa cu persoane care pot sa participe periodic la curs si sa aloce timp pentru practica individuala. Datorita complexitatii tehnice si a subtilitatilor culturale, e nevoie de multa rabdare, pasiune, interes sincer si seriozitate pentru a ajunge in final la bucuria de a dansa.

Inscrieri si detalii suplimentare: iulia.nalatan@gmail.com

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.