Cum integrăm Educația pentru Dezvoltarea durabilă în școală? 

0

Vineri, 24 noiembrie, la Seneca AntiCafe ne-au oferit răspunsuri concrete și inspiraționale la această întrebare cele 5 unități de învățământ care au pilotat cu succes eticheta „Școală Durabilă”:  Școala Gimnazială nr.5 – Săcele, Colegiul National „Ion Luca Caragiale” Moreni, Şcoala Gimnazială “Bogdan Petriceicu Haşdeu” Iaşi, Scoala Gimnazială „Mircea Cel Batran” Turnu Măgurele și  Şcoala Gimnazială Nr. 4 Turnu Măgurele !

Cheia acestor școli, care de acum poartă eticheta Școală Durabilă este „Designul Apreciativ”! Este vorba despre o metodologie colaborativă, creativă și empatică, centrată pe „atuurile” unei școli, mai curând decât pe problemele sale. 

Mințile noastre au fost obișnuite să se concentreze pe „rezolvarea problemelor”. Am fost educați să identificăm ce merge prost în sfera noastră de acțiune, apoi să găsim „soluții”. Proiectele pe care le realizăm sunt mereu concepute ca răspunsuri la lipsuri, nevoi, puncte slabe, obstacole… Ce-ar fi dacă am vedea lucrurile altfel? Designul Apreciativ ne îndeamnă să ne centrăm pe atuurile pe care le deținem și să valorificăm oportunitățile pe care acestea ni le oferă! 

O școală, ca orice colectiv uman, dacă funcționează înseamnă că dispune de anumite experiențe pozitive, motivații, resurse utile care îl dau „energie”, „viață”. Designul Apreciativ a permis celor 5 școli din proiect identificarea și valorificarea sistematică a acestui „miez pozitiv”. 

Aplicând Designul Apreciativ, fiecare unitate a reușit să motiveze și să mobilizeze diverși actori din școală (elevi, profesori, directori, personal administrativ) și din jurul ei (părinți, ONG-iști, lideri civici, antreprenori, aleși locali). Împreună, aceștia au conceput și desfășurat activități de EDD inovatoare și inspiraționale. Prin urmare, Designul Apreciativ este mai mult decât o metodologie – este o „stare de spirit”!

Eticheta „Școală durabilă” este acordată școlilor în urma aplicării Designului Apreciativ în conceperea primelor activități de educație privind dezvoltarea durabilă în cadrul unui Club durabil. Eticheta este oferită de un consorțiu de ONG-uri, format în prezent din: REPER21, Mai bine, Terra Mileniul III, Clujul Sustenabil, CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare.

Puteți sta la curent cu mai multe informații despre proiect pe pagina Facebook „Școală durabilă” și în curând pe www.scoaladurabila.ro

În cadrul evenimentului, am prezentat și Pactul Climatic European, al cărui coordonator național este REPER21. Prin obiectivul său de sensibilizare și capacitare a cetățenilor privind schimbările climatice, acesta va reprezenta unul dintre principalele instrumente prin care inițiatorii demersului „Școală durabilă” vor duce demersul mai departe. 

_

Proiectul „Eticheta ‘Școală durabilă’. Advocacy pentru accelerarea politicii de Educație pentru dezvoltarea durabilă la scară locală” este derulat de Asociația REPER21, în parteneriat cu Asociația Mai bine și Fundația Terra Mileniul III, în perioada iulie 2022 – decembrie 2023, și beneficiază de o finanțare în valoare de 149.983 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund sunt disponibile la www.activecitzensfund.ro.

#haide #ActiveCitizensFund #Romania #activecitizens #EEANorwayGrants

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.