Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Atelier practic de AFIS din 26 iunie @ Fundatia Calea Victoriei

0

O data a aparitiei afisului nu poate fi certificata, insa momentul in care acesta incepe sa ia o forma apropiata celei cunoscuta de noi astazi, este in a doua jumatate a secolului 19 cand, artistul Jules Cheret perfectioneaza tehnica litografiei color.  Publicarea  colectiei  “Maestrii afisului” in 1895, influenteaza o noua generatie de artisti dintre care, Henri de Toulouse- Lautrec  este probabil cel mai cunoscut.

Sursa: aici.

De atunci au trecut mai bine de 100 de ani, iar afisul s-a transformat, influentat de curentele artistice, evenimentele politice ori progresele in ceea ce priveste procesul de realizare.

Cursul isi propune o abordare a afisului, folosind nu tehnicile actuale de grafica pe computer ci pe cele traditionale, facand o incursiune in timp la inceputurile acestei modalitati indispensabile de comunicare.

Curs 1. Ce este afisul?  Inceputuri– 26 iunie

Afisul a avut dintotdeauna ca scop, promovarea ori comercializarea unui produs, a unei idei.

Tema: Afis  pentru o formatie preferata /un album lansat folosindu-ne, la alegere,  de imagini si cuvinte decupate din reviste si culori acrilice.

Curs 2. La Belle Epoque, Toulouse Lautrec  si  sfarsitul secolului XIX – 27 iunie

“Goana dupa afise” caracteristica secolului XIX aduce cu sine o diversificare si o raspandire  nemaiintalnita a afisului. Toulouse Lautrec transfera maniera proprie – expresionista  din pictura in afis .

Tema: Afis pentru un film sau spectacol,  avand ca exemplu tehnica colajului si stencil.

Curs 3. Evolutia afisului – 28 iunie

Fiind  deseori numit “parinte al publicitatii moderne”, Leonetto Capiello este primul care face asocierea personaj-produs.

Tema: Afis pentru un produs, pornind de la tipologia creata de Leonetto Capiello, in prima jumatate a secolului  XX.

Curs 4. Afisul polonez– 29 iunie

Marcat de razboaie, secolul XX muta  accentul de la dimensiunea publicitar- culturala a afisului, la cea de propaganda ori protest, fiind un mijloc de “agitatie vizuala”.

Tema: Afis  pictat pentru o campanie ecologica.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.