Proiectul românesc “Pădurea-parc Făget; Plămânul verde al Clujului” printre câștigătorii Premiilor Noului Bauhaus European, ediția 2024

0

Comisia Europeană a anunțat vineri seara cei 20 de câștigători ai Premiilor Noului Bauhaus European (NBE) 2024, organizate cu finanțare din partea Politicii de Coeziune. Proiectul românesc “Pădurea-parc Făget; Plămânul verde al Clujului” este câștigător la categoria “Reconectarea cu natura”, la componenta A – “Campionii Premiilor NBE”. 

Aceste premii recompensează proiectele și inițiativele remarcabile care combină durabilitatea, incluziunea și estetica, demonstrând modul în care tranziția către Pactul Verde European poate îmbogăți viața oamenilor și a comunităților. Premiile se acordă în patru categorii și două componente: una pentru proiecte consacrate (Campionii Noului Bauhaus European) și una pentru inițiative promițătoare ale unor candidați mai tineri (Starurile în devenire ale Noului Bauhaus European).

Ediția din 2024 include un premiu special pentru proiectele de reconstrucție din Ucraina și pune un accent puternic pe proiectele din regiunile UE care se confruntă cu constrângeri socio-economice sau cu provocări în tranziția verde.

Câștigătorii și-au primit premiile vineri, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Festivalul Noului Bauhaus European, de la Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme, și Iliana Ivanova, comisarul desemnat pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, în prezența lui Vsevolod Chentsov, ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană.

“Cu sprijinul Politicii de Coeziune, premiile NBE sărbătoresc tinerii și inițiativele care pun în practică principiile Noului Bauhaus European. Pentru al patrulea an, suntem inspirați de creativitatea și entuziasmul cu care comunitățile locale, proiectele și conceptele îmbrățișează durabilitatea, incluziunea și frumusețea pentru a îmbunătăți stilul de viață și spațiile de locuit. În acest an, acordăm, de asemenea, o recunoaștere specială efortului de recuperare și reconstrucție al Ucrainei pentru a construi din nou mai bine. Apreciem fiecare candidatură, felicitări tuturor celor care au participat – sunteți campionii și stelele în devenire ale Noului Bauhaus European!”, a declarat Elisa Ferreira, Comisarul pentru Coeziune și Reforme.

“Felicitări călduroase tuturor proiectelor câștigătoare, dar și celor nominalizate! Realizările dumneavoastră sunt incredibil de diverse, dar toate arată puterea de transformare a viziunii inovatoare a unor oameni inspirați ca dumneavoastră, împreună cu dedicarea și munca asiduă. Acestea sunt exact calitățile care ne propulsează înainte pe calea către un viitor mai durabil și mai incluziv. Acesta este motivul pentru care proiectele dumneavoastră întruchipează principiile Noului Bauhaus European și pentru care acest festival marchează o piatră de hotar în călătoria noastră spre un viitor mai bun. Sunt deosebit de impresionată de proiectele din Ucraina, care demonstrează o rezistență și o determinare incredibile în fața adversității.”, a declarat Iliana Ivanova, Comisar pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret. 

Câștigătorii “Campionii Noului Bauhaus European” pentru proiecte realizate sunt:

 • Map4Water: Orașul celor o mie de fântâni (Bosnia și Herzegovina) votul publicului la toate categoriile. Proiectul constă în cartografierea și îmbunătățirea fântânilor publice din Sarajevo, cu o largă implicare publică, inclusiv a autorităților locale, a cetățenilor și a turiștilor.

 • Pădurea-parc Făget; Plămânul Verde al Clujului (România) locul 1 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru gestionarea și conservarea pădurii-parc Făget.

 • Flytevi – Blue Urban Community Garden (Suedia) locul 2 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru sprijinirea comunităților cu soluții sustenabile pentru hrană și apă

 • SET Community Gardens (Țările de Jos) locul 1 la categoria „Regăsirea sentimentului de apartenență”, pentru conectarea generațiilor din medii socio-culturale diferite prin intermediul unei grădini și al unui centru comunitar urban de permacultură.

 • Concrete to Culture (Bulgaria) locul 2 la categoria „Regăsirea sentimentului de apartenență”, pentru transformarea unui complex de birouri de la periferia Sofiei într-un spațiu comunitar activ.

 • Rooftop Garden (Spania) locul 1 la categoria “Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie ”, pentru promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități prin horticultură.

 • Yes We Camp (Franța) locul 2 la categoria “Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie ” pentru sprijinirea comunităților prin inițiative de activare a spațiului.

 • A Sustainable Campus Transformation (Luxembourg) locul 1 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață”, pentru renovarea clădirilor folosind materiale recuperate pentru a minimiza impactul asupra mediului.

 • Re-Sourcing Commons (Austria) locul 2 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață”, pentru promovarea sustenabilității prin utilizarea de materiale recuperate și asigurarea colaborării cu comunitatea într-un parc public.

Câștigătorii componentei B “Staruri în devenire ale Noului Bauhaus European” pentru proiecte promițătoare, candidați sub 30 de ani, sunt:

  • Regenerative Agriculture Hub (Spania) votul publicului, pentru că s-a axat pe practici agricole durabile și ecologice care promovează biodiversitatea.

  • Cultivating Companionship (Germania) locul 1 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru propunerea unui rezidențiat de cercetare într-un lan de porumb pentru promovarea unei gândiri de design centrate pe viață pentru arhitecți și agricultori. 

  • Hydroscape Lisbon (Portugalia) locul 2 la categoria “Reconectarea cu natura”, pentru pentru explorarea rolului apei în reziliența la schimbările climatice și în spațiul comunitar din oraș.

  • Cooperative Ownership of Communities (Ungaria) locul 1 la categoria “Regăsirea sentimentului de apartenență”, pentru promovarea locuințelor accesibile și a incluziunii prin renovare circulară și practici sustenabile.

  • Co-llection (Grecia) locul 2 la categoria “Regăsirea sentimentului de apartenență”, pentru pentru reimaginarea narațiunilor rurale prin artă și colaborare comunitară.

  • Community reBuilding (Ucraina) locul 1 la categoria Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie”, pentru consolidarea comunităților din Ucraina prin crearea sau revitalizarea Centrelor de Dezvoltare Comunitară.

  • Teufelsberg Transformation Lab (Germania) locul 2 la categoria Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie”, pentru pionieratul în materie de inovare în domeniul politicilor de colaborare prin Design Thinking.

  • Urban MYCOskin (Portugalia) locul 1 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață, pentru transformarea deșeurilor în materiale ecologice valoroase.

  • The Station (Belgia) locul 2 la categoria “Conturarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață, pentru că a propus o stație de lucru autonomă alimentată cu energie regenerabilă pentru a transforma recoltele sezoniere.

La categoria Recunoaștere specială pentru efortul de reconstrucție și redresare al Ucrainei:

 • Nad Dzherelom de la Consiliul Local Lviv, câștigător, recunoscut pentru restaurarea unei zone naturale abandonate în scopul integrării sociale, păstrând în același timp ecosistemul și biodiversitatea.

 • Leo States, locul 2 pentru asigurarea de locuințe temporare pentru persoanele strămutate intern în Ucraina.

Cele 20 de proiecte premiate au fost selectate din 49 de proiecte finaliste care întruchipează principiile Noului Bauhaus European. Acestea vor primi un premiu în bani de până la 30.000 de euro și un pachet de comunicare pentru a le ajuta să își dezvolte în continuare proiectele sau să le reproducă în întreaga Europă.

Despre Noul Bauhaus European (NBE)

Noul Bauhaus European (NBE) este o inițiativă creativă și interdisciplinară care conectează Pactul Verde European la spațiile și experiențele noastre de viață. Inițiativa se străduiește să obțină schimbări tangibile pe teren care să îmbunătățească viața de zi cu zi. Ea aduce soluții durabile pentru transformarea mediului construit și a stilurilor de viață. NBE combină sustenabilitatea cu un design bun pentru a reduce amprenta de carbon, asigurând în același timp incluziunea și accesibilitatea pentru toți, respectând diversele culturi și tradiții ale Europei. Inițiativa invită toți europenii să imagineze și să construiască împreună un viitor durabil și incluziv, care să fie frumos pentru ochii, mințile și sufletele noastre.

Lansat de Președinta Comisiei Ursula von der Leyen, în discursul său din 2020 privind Starea Uniunii, NBE a inspirat o mișcare puternică la nivel local și o implicare activă a statelor membre, a regiunilor și a municipalităților din întreaga UE. Acesta a dat naștere la numeroase activități în toate statele membre – aproape 500 de proiecte dedicate în total – în domeniile cercetării și inovării, coeziunii, dezvoltării regionale și urbane, dezvoltării competențelor și culturii. O vibrantă Comunitate NBE, cu aproape 1400 de membri, lucrează în prezent în întreaga UE, ajungând la milioane de europeni.

Pentru mai multe informații:

NEB Prizes

New European Bauhaus

Cohesion Open Data Platform

Kohesio

@ElisaFerreiraEC

@EUinmyRegion

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.