Asociația Culturală Contrasens și Taifas Festival au organizat, vineri, o croazieră dulce pe Bega, în cadrul evenimentelor dedicate Celebrării Orașului.
Evenimentul a fost organizat pentru seniorii orașului, care s-au putut bucura gratuit de această experiență. Însoțiți de un ghid local, aceștia au plecat cu Vaporul Pelican într-o croazieră de 3 ore pe Bega. I-au însoțit poveștile despre orașul de odinioară și prăjiturile dulci furnizate de Cofetăria Codrina, fabricate din ingrediente 100% naturale, ca pe vremuri.
Ghidul turistic Alexandra Irimia a povestit despre patrimoniul gastronomic al Timișoarei, care a fost puternic influențat de bucătăria sârbească, svăbească și ungurească.
Poveștile din trecut i-au animat pe seniori, care au contribuit cu propriile lor experiențe și au completat informațiile cu detalii autentice. Și-au amintit că, în perioada interbelică, Timișoara a fost cucerită de Prăjitura Budapesta. Aceasta a fost o revelație gastronomică, care a prins foarte repede la public. Croaziera le-a oferit și prilejul de a face schimb de rețete de prăjituri, pe care mai apoi le vor pregăti acasă. Echipa Asociației Contrasens a colectat aceste rețete, pentru a păstra viu patrimoniul gastronomic al orașului.
Oaspeții s-au bucurat de muzică veche, au dansat pe vaporaș, au degustat vișinată, vin și limonadă de casă, însoțite de multe prăjituri emblemă ale Timișoarei: Cremeș, Doboș și Jerbo.
„M-am bucurat să mă întorc în copilărie, să simt mirosurile din bucătăria mamei și să gust din prăjiturile pe care ni le pregătea în fiecare duminică. Mi-am amintit că, în trecut, foloseam mult mai puțin zahăr la prepararea prăjiturilor, în parte și pentru sănătate, dar și din cauza lipsurilor de atunci. A fost o experiență deosebită, m-a cuprins nostalgia”, a declarat unul dintre seniorii participanți, la coborârea din Vaporașul Pelican.