Soluții Smart pentru locuitorii din Cojocna. Comuna din Cluj își propune să devină un Smart Village 

0

În ultimul an, comuna Cojocna din județul Cluj și-a dezvoltat o administrație smart în cadrul unui proiect lansat de Fundația Civitas pentru Societatea Civilă. Proiectul cu titlul „Parteneriat pentru dezvoltarea administrației inteligente în comuna Cojocna” s-a desfășurat pe o perioadă de 14 luni, timp în care autoritățile comunei au fost familiarizate cu conceptul de „Smart Village” și au căutat soluții inovatoare pentru a îmbunătăți viața locuitorilor comunei. 

În 2022, în România au fost identificate 147 de comune care aveau în curs de implementare unul sau mai multe proiecte Smart Village, o creștere de 300% comparativ cu 2021, când s-au identificat doar 59 de comune care implementau astfel de proiecte (Conform „Radiografia Smart Village în România”, studiu realizat de Vegacomp Consulting.). România are 2.685 de comune în care locuiește aproximativ 44% din populația țării. Aceste  comune însumează 13.285 de sate, respectiv o medie de cinci sate pe comună.

„Zonele rurale sunt deseori insuficient deservite, iar comuna Cojocna nu este o excepție. Prima inițiativă smart pe care am dezvoltat-o împreună își propune să vină cu o soluție inteligentă la o problemă privind nevoile de bază ale locuitorilor comunei și anume accesul limitat la serviciile de sănătate. Proiectul își propune să asigure servicii de telemedicină pentru familiile din comună, astfel încât ele să poată avea acces rapid la consultații și prescripții medicale. Locuitorii au lansat și o campanie de crowdfunding pe platforma Creștem Idei pentru a-și finanța proiectul-pilot. Puteți vedea și susține campania lor online aici. Este o inițiativă necesară și ne bucurăm că proiectul nostru a creat contextul în care ea să apară”, spune Andreea Suciu, Managerul proiectului

Pe lângă serviciile de telemedicină, în cadrul proiectului desfășurat de Fundația Civitas în parteneriat cu Primăria Cojocna, autoritățile locale vor dezvolta o platformă digitală, care va permite realizarea de plăți și va include servicii de registratură online, astfel încât acest proceduri să devină mai simple și rapide pentru locuitorii comunei. 

În cadrul proiectului Parteneriat pentru dezvoltarea administrației inteligente în comuna Cojocna, peste 40 de reprezentanți ai comunei Cojocna au participat la un training despre conceptele Smart, au făcut vizite de studiu în Ciugud, un Smart Village exemplu din România, și au participat la cursuri de facilitator comunitar. După o serie de consultări publice, comuna a selectat și va implementa cele două inițiative smart menționate. 

Proiectul (Cod SMIS:151364/cod SIPOCA 913) este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și are o valoare totală de 416.186,58 lei, din care 346.683,43 reprezintă contribuția UE. Acesta va a fost implementat în perioada  27 iulie 2022 – 26 septembrie 2023. 

Scopul proiectului este de a formula și promova dezvoltarea inteligentă la nivelul comunității Cojocna prin crearea Fondului de Dezvoltare Locală, dezvoltarea unui mecanism de implicare a organizațiilor neguvermamentale și a cetățenilor în comunitate și în procesul de luare a deciziilor (cetățenie activă) și identificarea de inițiative smart pentru dezvoltarea administrației inteligente în comuna Cojocna.

Despre Fundația Civitas pentru Societatea Civilă 

Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj este o organizație non-guvernamentală care

dezvoltă și implementează, de aproape 30 de ani, proiecte interdisciplinare ce vizează

dezvoltarea comunitară și buna guvernare, antreprenoriatul și economia socială, consolidarea societății civile și dezvoltarea economică rurală.

Website: www.civitas.ro

Facebook: https://www.facebook.com/fundatiacivitas

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/civitas-foundation-for-civil-society/

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.