OAR București cere: „Cartierul pentru Justiție” trebuie să respecte reglementările în vigoare și profesionalismul

0

Filiala București a Ordinului Arhitecților din România consideră că Proiectul de Ordonanță de Guvern pentru aprobarea unor măsuri necesare pentru pregătirea și realizarea obiectivului de investiții „Cartierul pentru Justiție”, precum și a lucrărilor de interes public național și de utilitate publică aferente acestuia, necesare funcționării sistemului judiciar, are nevoie de amendamente majore pentru respectarea legislației în construcții.

Atragem atenția Guvernului României că sunt necesare câteva modificări în sensul (i) instituirii unei proceduri concurențiale și calitative de promovare a proiectului, atât la nivel urbanistic, cât și arhitectural și (ii) restabilirii competențelor firești ce revin Primăriei Municipiului Bucureşti în avizarea și autorizarea lucrărilor.

„Cartierul pentru Justiție” ar putea fi construit lângă Biblioteca Națională a României (Bulevardul Mircea Vodă), urmând să includă spațiile destinate instanțelor de judecată, parchetelor de pe lângă acestea cu sediul în București (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători și procurori, grefieri, personal contractual și auxiliar, spații tehnice etc.), precum și a altor instituții din sistemul judiciar. Alături de acest complex de construcții este integrat și un parc care ar trebui să deservească întreaga zonă.

Ministerul Justiției a omis parcursul clasic al promovării unei lucrări de interes public național. În primul rând, Planul Urbanistic Zonal destinat obiectivului de investiții ”Cartierul pentru Justiție” nu a fost elaborat niciodată, locul lui fiind luat de un masterplan intitulat „Conceptul general urbanistic-arhitectural”. Primăria Municipiului București și corpul profesional local nu au fost implicate din niciun punct de vedere, dezbaterea publică nu a existat.

Proiectul de Ordonanță de Guvern propune, prin derogări nejustificate de la lege, o procedură inadecvată – un Plan Urbanistic de Detaliu – și, implicit, un circuit de avizare și autorizare care exclude complet Primăria Municipiului București.

Acționând în baza Legii nr. 184 / 2001 și reprezentând interesele arhitecturii și arhitecților din România, Filiala București a OAR își exprimă disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Justiției, cu Primăria Municipiului București și cu Primăria de sector pentru organizarea procedurilor competitive prevăzute de HCGM nr. 297 / 2017.

Transmite într-un punct de vedere Arh. Emil Ivănescu, Președintele Filialei București a Ordinului Arhirecților din România.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.