Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Delta Dunării este vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice

0

Autoritățile din România, Republica Moldova și Ucraina au semnat astăzi, în cadrul unei întâlniri oficiale organizate de WWF șiCentrul pentru Studii Regionale și Rezervația Biosferei Delta Dunării (Ucraina), Declarația comună privind creșterea  rezilienței  la schimbările climatice în Delta Dunării“.

Declarația comună are ca scop consolidarea cooperării între reprezentanții cheie din zona extinsă a sub-bazinului  Deltei Dunării, pentru combaterea efectelor  schimbărilor climatice. Aceste schimbări influențează deja calitatea apei și perturbă echilibrul tuturor ecosistemelor din Deltă, ceea ce ar putea compromite semnificativ bunăstarea populației locale, în viitor. Cei 100000 de oameni care locuiesc în Delta Dunării depind în mod direct de resursele naturale ale regiunii. Declarația comună se bazează pe și include principalele constatări ale evaluării vulnerabilității climatice a regiunii, care a fost realizată în cadrul proiectului de trei ani, finanțat de CE, „Creșterea rezilienței la schimbările climatice în Delta Dunării prin Managementul Integrat al Apei și Terenurilor”.

Delta zona Centrala brat Sulina-Cilia_54 Daniel_Petrescu

La întâlnirea de astăzi au participat membri ai Ministerului Mediului (Republica Moldova), autorități locale, administrații regionale ale apelor și pădurilor, directori ai Rezervaţiei Biosferei din România şi Ucraina și organizații non-guvernamentale. Mai mult decât atât, concluziile și propunerile studiului de evaluare a vulnerabilității au fost recomandate pentru a fi integrate în activitățile de planificare spațială, gestionare a terenurilor și a apei, precum și în politicile publice. Comunicarea rezultatelor către comunitățile locale și autoritățile din Ucraina, România și Moldova a fost subliniată ca fiind de o importanță primordială.

Declarația comună privind creșterea  rezilienței  la schimbările climatice în Delta Dunării, semnată astăzi, şi Strategia de Adaptare Climatică, ce este în curs de elaborare, vor ajuta guvernele și organizațiile de mediu din cele trei țări să vadă amploarea schimbărilor viitoare, provocările pe care acestea le prezintă și să creeze măsuri de adaptare potrivite. Aceste două documente vor fi baza abordării sistemice pentru rezolvarea problemei, abordare  mult mai eficientă decât măsurile individuale „, a declarat Mykhailo Nesterenko, Coordonator proiecte Delta Dunării la WWF Ucraina.

ONU consideră schimbările climatice ca fiind una dintre cele mai mari provocări din secolul XXI pentru dezvoltarea umanităţii. Creșterea temperaturii globale şi a nivelului mării, precum și schimbările în tiparele climatice generale sunt doar câteva dintre efectele care vor afecta cel mai probabil nu numai aspectele sociale și economice ale vieții noastre, ci şi ecosistemele naturale.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.