Cercetasii Romaniei, cadru de invatare prin actiune

5

Cercetasii Romaniei, o poveste interesanta despre invatare prin actiune. Dar cat de multe informatii ai despre cercetasie in Romania? Ce fac cercetasii? Cine sunt si care sunt proiectele lor?

Avem placerea sa-ti prezentam un interviu despre valorile cercetasiei, despre educatie non formala care sprijina implicarea tinerilor in viata comunitatii locale.

Intrebarile noastre (Elena Mavrodin si Florin Ghinda) isi gasesc raspunsurile la Radu Stinghe, Director de Programe la Biroul European Scout din Bruxelles in cadrul Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout. Multumim Bogdan Pater pentru sprijinul oferit in realizarea acestui interviu!

La buna lectura!

Cercetasii Romaniei, cadru de invatare prin actiune

 

RomaniaPozitiva: A existat o traditie autentic romaneasca a organizatiei de cercetasi, inainte de 1990, pe care „Cercetasii Romaniei“ au reluat-o, dupa 1990?

Primele grupuri de cercetasi au aparut la Blaj, Bucuresti si Brasov in 1912. Iar Asociatia Cercetasii Romaniei a luat fiinta oficial in 1914.

In timpul Primului Război Mondial, cercetasii romani au dat o mana de ajutor in spatele liniei frontului, fiind prezenti acolo unde era nevoie, inlocuind sanitari, curieri, telegrafisti… In memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetasilor.

In 1922 Asociatia Cercetasii Romaniei devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Miscarii Cercetasesti. In 1937, anul desfiinţării sale, Organizatia se afla peste tot unde era nevoie de ajutorul ei. In urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, Asociatia isi suspenda orice activitate.

Renascuta in 1990, Organizatia Nationala „Cercetasii Romaniei“, cea mai mare miscare neguvernamentala de tineret din Romania, se face repede cunoscuta atat in tara cat si in strainătate. In 1993, Organizatia Nationala „Cercetasii Romaniei“ este singura miscare cercetaseasca din Romania reprimita in Organizatia Mondiala a Miscării Scout care numara in prezent peste 31.000.000 membri activi in 216 tari si teritorii. In Romania, peste 2.500 de membri isi desfasoara activitatea in 53 de filiale.

RomaniaPozitiva: Exista o distanta intre ce stiu romanii ca inseamna o tabara, in mod traditional, in Romania, si ceea ce isi propun organizatiile locale ale Cercetasilor Romaniei, si anume „sa se integreze în comunitatea locală şi sa încerce să-i ajute pe membrii acesteia să devină cetăţeni responsabili ai comunităţilor în care trăiesc“. Un obiectiv atat de important poate fi si distractiv, in acelasi timp?

Cercetasia foloseste metode active, caracteristice educatie non formale care sprijina implicarea tinerilor in viata comunitatii locale. Bazate pe principii ca „viata in grupuri mici”, „invatarea prin actiune”, „folosirea naturii ca si cadru pentru invatare”, metodele cercetasilor mimeaza viata si progresul in cadrul unui grup de prieteni si ca atare sunt nu numai distractive ci si formatoare de caractere. Valorile educative ale cercetasiei sunt in general „ascunse” in spatele unor jocuri, activitati ludice, drumetii, ateliere in natura sau diferite proiecte.

RomaniaPozitiva: Cu ce pleaca acasa copiii dupa experienta intr-o tabara de cercetasi?

Intr-o tabara de cercetasi copii si tinerii isi consolideaza aptitudini, cunostinte si valori care le vor fi utile in viata. Prin experientele traite la cercetasi tinerii se dezvolta in arii care nu fac parte din curicula formala, cum ar fi: lucrul in echipa, leadership, gestiunea timpului, gestionarea de conflicte, comunicarea in grup. Prin intalnirea cu alti cercetasi afla lucruri sau realitati ale vietii tinerilor din alte parti ale tarii sau ale lumii.

Intr-un „camp” de cercetasi se formeaza prietenii care de multe ori raman pe viata. Si fac toate acestea in timp ce se distreaza de minune.

RomaniaPozitiva: Este, in general, in lume, inscrierea in organizatiile de Cercetasi, o alegere a parintilor, mai mult decat a copiilor?

Alegerea creste odata cu varsta copiilor. La cei mici (7-10 ani) este o alegere a parintilor mai mult iar la cei mari (11-18 ani) o alegere mai mult a lor. In schimb, decizia de a ramane sau de a pleca este a lor la fiecare varsta.

RomaniaPozitiva: Ce ar trebui sa stie parintii din Romania despre educatia non-formala, pe care Cercetasii Romaniei o promoveaza, prin toate activitatile sale?

Educatia non formala reprezinta unul dintre cei 3 piloni care contribuie la dezvoltarea unui individ alaturi de cea formala primita in scoala si cea informala primita acasa si in cercul de prieteni. Ea reprezinta o arie in care copii isi pot dezvolta mai mult competentele sociale, emotionale si spirituaea.

Metoda Scout, pe care Cercetasii o folosesc se bazeaza pe afinitatile tinerilor de a adera la grupuri cu valori si principii comune care isi stabilesc singure programul si activitatile.

RomaniaPozitiva: In viziunea dumneavoastra, ce legatura exista intre Cercetasi si spiritul civic?

Avand in vedere ca misiunea ONCR este de a contribui la educatia tinerilor pentru a deveni cetateni responsabili si membri activi in cadrul societatii in care traiesc si ca unul dintre motto-uri este „lasa lumea mai buna decat ai gasti-o!”… putem afirma ca cercetasia nu numai ca contribuie la dezvoltarea spriritului civinc dar pune acest obiectiv in centrul activitatilor sale.

RomaniaPozitiva: Ce planuri au „Cercetasii Romaniei“ pentru 2011?

In 2011 Cercetasii Romaniei pregatesc RoJAM – a 5-a Jamboree Nationala. Aceasta va fi prima Jamboree care are loc in Romania dupa 75 de ani.

După renașterea cercetășiei în România în 1990, aproape fiecare generație de cercetași a visat la o astfel de jamboree. 2011 va fi anul în care visul va deveni realitate, anul în care România se va bucura din nou de o Jamboree Cercetășească după exact 75 de ani de la sfârșitul ultimului eveniment de acest gen.

 

RoJAM reprezintă cel mai mare efort al ONCR din ultimii ani – o provocare atat pe plan administrativ, logistic, de programe si de comunicare fara termien de comparatie in istoria organizatieo. Sperăm ca realizarea acestui proiect să constituie un punct de referință pentru toate activitățile de tineret din România și, de ce nu, din întreaga regiune de S-E a Europei. O echipă dedicată de voluntari lucrează deja pentru a atinge acest scop!

Tema principala a Jamboreei este dezvoltarea durabila. Astfel, activitatile din cadrul Jamboreei se vor baza pe cei trei pilieri ai dezvoltarii durabile: solidaritatea sociala, eficacitatea economica și responsabilitatea fața de mediu.

Bonus: un mesaj pentru vizitatorii RomaniaPozitiva

Tinerii sunt prezentul! Cercetasia considera ca tinerii nu sunt viitorul ci prezentul tarii. Numeroasele activitati care le desfasuram credem ca demonstreaza capacitatea tinerilor romani de a se implica in toate aspectele care au un impact asupra vietii lor.

—————————————————————————————————————————————-

Despre Radu Stinghe

Cercetas de 18 ani, Radu Stinghe este in prezent Director de Programe la Biroul European Scout din Bruxelles in cadrul Organizatiei Mondiale a Miscarii Scout. In cadrul Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei, Radu este coordonatorul Jamboreei Nationale din 2011.

 

—–

Multumim Cercetasii Romaniei & Radu Stinghe pentru interviu!

Interviurile RomaniaPozitiva, aprilie 2011

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

5 comentarii

  1. Pingback: Cercetasii Romaniei, cadru de invatare prin actiune - Blogul Trainart

  2. Pingback: Interviu despre Cercetasii Romaniei | Lume Buna

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.