Romania Libera a publicat un articol despre Baile Lipova notand aspectele pozitive ale statiunii. „În urmă cu un deceniu, staţiunea Băile Lipova era doar o ruină de unde oamenii au furat tot ce au putut. Acum, are un camping la nivel european. În fiecare an, aici sosesc turişti de pe întreg continentul”, noteaza jurnalistii de la Romania Libera.
La doar trei kilometri de oraşul Lipova, situat în apropierea Podgoriei Aradului, se află Staţiunea Băile Lipova, care s-a dezvoltat spectaculos, deşi în urmă cu zece ani de zile era doar o ruină de unde oamenii au furat tot ce au putut. Apa minerală locală a fost descoperită de ciobani la începutul secolului al XIX-lea. Calităţile apei se conservă cel puţin şase luni de zile, timp în care apa rămâne cu un gust proaspăt. În perioada interbelică, Casa Regală a României a ales să consume apa minerală de la Lipova. Staţiunea a fost construită în urmă cu peste 100 de ani, în apropierea izvoarelor cu apă minerală, care erau valoficate în tratamentemedicale. Dar, în primii ani după Revoluţie, staţiunea a ajuns în paragină.
Am vizitat si site-ul Primariei din Lipova si am aflat ca numele de Lipova este de origine slavă şi ar proveni din Lipe. Lipa, care derivă de la cuvântul Lip, ce înseamnă tei, iar călătorul turc Evlia Celebi spune că provine de la cuvântul slav Lepo, care înseamnă „frumos”. În 1285, Lipova este atestată sub denumirea de Leipoa. În 1324, Castelannus de Lypoa. În 1389-1440, Civitas(oral), denumire dată în 1425. În 1446, se numea Oppidum. În 1482, Castrum, iar supa această dată, Civitas et Castrum.
Turişti pe „Drumul Vinului”
Afluxul de turişti în zona Podgoriei Aradului va spori şi mai mult, cu ajutorul finanţărilor europene. „Drumul vinului” va fi refăcut pe bani europeni. Întreaga infrastructură va deveni de nerecunoscut, tocmai pentru ca turiştii să poată veni fără probleme în Podgoria Aradului. Valoarea totală a proiectului este de 56.549.055,06 lei, dintre care suma nerambursabilă este de 46.455.423,74 lei. Consiliul Judeţean Arad contribuie la cheltuielile eligibile cu 948.069,87 lei, iar la cele neeligibile, cu 207.547,24 lei. Totul va dura 32 de luni, după care gropile vor rămâne doar o amintire în Podgoria Aradului.
PS: Multumim Oana Petria pentru informatie!