Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Teracota, mon Amour! la Castelul Cantacuzino din Busteni

0

După expozitiile “Moving Van Gogh”, Pablo Picasso si Salvador Dali, Castelul Cantacuzino va găzdui prima expozitie itinerantă de cahle pictate transilvănene.
Cahlele sunt manufacturate de Teracota Medias – ultima fabrică de sobe presate si pictate manual din România.

Vernisajul expozitiei va avea loc sâmbătă, 3 martie, la ora 15:30, la Castelul Cantacuzino, str. Zamora nr. 1, Busteni. La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptorită Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universitătii Natională de Arte din Bucuresti.

Expozitia „Teracota, mon amour!” este o colaborare intre Asociatia Imbold si Teracota Medias. Până acum, expozitia a fost expusă la Noaptea Albă a Galeriilor in Bucuresti si de Ziua Natională a României in cetatea Alba Iulia.  Expozitia de la Castelul Cantacuzino este realizată in cadrul Alpin Film Festival si este disponibilă pentru vizitare in perioada 3 martie – 3 aprilie, urmând a fi relocată in Sibiu si Iasi.

Alături de piesele ceramice, „Teracota, mon amour!” expune si o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben si montată de unul dintre sobarii de la Teracota.

**Titlul expozitiei este ales de Adrian Popescu, om de presă si de marketing si iubitor de cahle pictate.

Fabrica de teracotă din Mediaş a fost infiinţată in anul 1906 şi avea 25 de muncitori.
După 110 ani, fabrica are aproximativ acelasi număr de angajati si produce cahle manuale folosind aceleasi tehnici si materiale ca in 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată si pictată manual.  In arhiva fabricii este adunată o colectie amplă de cahle si mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.
O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate si expuse la Castelul Cantacuzino in cadrul expozitiei itinerante Teracota, mon amour!, lansată in 2017 cu ocazia Noptii Albe a Galeriilor la Bucuresti.

ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte si fotografie, care işi propune să promoveze civilizatia montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. ALPIN Film Festival este propus şi realizat de Asociaţia Secvente. Mai multe informatii puteti găsi pe www.alpinfilmfestival.ro si https://www.facebook.com/alpinfilmfestival/

ASOCIATIA CULTURALĂ IMBOLD este o organizatie non-guvernamentală care are ca scop promovarea industriilor creative si, in special, a artelor vizuale, din România. Imbold este un generator de artă contemporană care isi propune ca, prin proiecte culturale de vizibilitate mare, să aducă in lumina artiştii români contemporani. Mai multe informatii pe http://cuimbold.ro/ si https://www.facebook.com cuimbold/

CASTELUL CANTACUZINO este amplasat in Busteni, cartierul Zamora, pe locul unei vechi case de vânătoare, ce dăinuia incă din  sec. al-XVIII-lea si care servea ca popas familiei Cantacuzino, in drumul său spre Brasov. Cu imprejurimile sale unice si farmecul aristocratic, Castelul găzduieste foarte multe evenimente culturale, printre expozitiile sale trecute numărându-se artisti precum Van Gogh, Pablo Picasso, Salvador Dali.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.