Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Şcoala din Tranişu, renovată de ONG-uri în parteneriat cu autorităţile locale

0
 
 
Elevii școlii din Tranișu, județul Cluj, pot învăța de acum în condiții civilizate: școala lor a fost renovată și beneficiază de apă curentă și canalizare, în urma unui proiect desfășurat de asociația Habitat for Humanity Cluj, la inițiativa Fundației Burcash și în parteneriat cu asociaţia C.E.R.T. (Detaşamentul de Intervenţie în Caz de Dezastre).

Proiectul a urmărit amenajarea spațiului dedicat studiului, în așa fel încât cei șapte elevi, cu vârste între 4 și 11 ani, să beneficieze de condiții mai bune pentru educație și să aibă un start bun în viață. „Educația de calitate este singura șansă a acestor copii la un viitor mai prosper, la o viață de succes, dar ei nu aveau acces nici măcar la condițiile de bază necesare unei școli din secolul XXI. La prima noastră vizită, am găsit o școală dărăpănată, în care ploua prin tavan; podeaua era plină de găuri prin care intrau șoareci, iar geamurile lăsau să pătrundă gerul. Mobilierul era vechi de generații întregi și foarte uzat”, explică Ionuț Sâmpetrean, director executiv Habitat for Humanity Cluj.

Cu ajutorul Fundaţiei Burcash, Asociaţiei C.E.R.T. şi Habitat for Humanity Cluj, școala a fost renovată. Lucrările desfășurate în perioada iulie 2012-martie 2013 au făcut clădirea de nerecunoscut. În prima etapă a renovărilor, în perioada august-septembrie 2012, ambele clase şi holul şcolii au fost renovate: s-a montat tavan fals și parchet nou în ambele clase, una dintre clase a fost amenajată cu mobilier nou şi o nouă tablă de scris, s-au vopsit uşile şcolii şi s-au reparat şi vopsit pereţii interiori ai şcolii.


Sala de clasă, înainte şi după renovare

Primăria din Poieni a renovat exteriorul clădirii şi a pus termopane în locul geamurilor vechi.


Şcoala din exterior, înainte şi după renovare

În a doua etapă a proiectului, din februarie-martie 2013, s-a montat un sistem de alimentare cu apă a şcolii şi s-a amenajat o baie total funcţională în interiorul clădirii. „Copiii sunt bucuroşi că nu mai ies la baie în frig, nu se mai spală pe mâini cu apă rece. În plus, condițiile de curățenie şi igienă nici măcar nu se compară cu ce era înainte!”spune învățătoarea Lucica Merca.


Înainte, pe timp de vară sau de iarnă, copiii mergeau la baie într-un spaţiu improvizat. Acum, baia utilată şi amenajată este îninteriorul şcolii

Activităţile din ultima etapă a proiectului – de renovare şi reabilitare a celei de-a doua săli de clasă şi a băii – au fost posibile în totalitate cu ajutorul sprijinului financiar din partea companiei DB Schenker.

„Proiectul de la Tranişu a devenit un model pentru Habitat Cluj. Am reuşit împreună cu partenerii noştri DB Schenker, Fundaţia Burcash, Asociaţia C.E.R.T, Primăria Poieni, cu sprijinul Hipermarket Cora, să asigurăm condiţii mult mai bune de studiu copiilor din localitate, încercând în acelaţi timp un nou tip de proiecte – proiectele comunitare. Ne dorim în viitor să reuşim să ne implicăm în cât mai multe proiecte asemănătoare, pentru ca munca noastră să aibă un efect pozitiv asupra cât mai multor comunităţi clujene”, a completat Ionuț Sâmpetrean.


Partenerii proiectului:
DB Schenker, Fundaţia Burcash, Asociaţia C.E.R.T, Primăria din Poieni, Hipermarket Cora 

DB Schenker este liderul pieței din România pentru serviciile de transport terestru și logistică contractuală. Printre altele, portofoliul de servicii al companiei include şi expertiză în expediţiile feroviare şi maritime de mărfuri, împreună cu servicii de vămuire, expediții aeriene și operatorie portuară.

Despre Habitat for Humanity
Habitat for Humanity este o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea precară a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 600.000 de locuinţe pentru 3 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România a ajutat, până în acest moment, peste 3.300 de familii, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi SuceavaFiliala Habitat for Humanity din Cluj a fost constituită în 1999, iar de atunci au fost ajutate 563 de familii din județul Cluj, mai exact peste 1.100 de persoane prin programele de construcție, renovare și reabilitare.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.