Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Repair Café invita Clujul la un viitor rezilient

0

Impreuna cu o echipa de 4 voluntari internationali, la Cluj, asociatia Cercul Social, a explorat, dezbatut si aplicat, timp de o saptamana, modele si idei pentru un viitor rezilient al Clujului. 6 evenimente, peste 128 de participanti implicati activ si 4 campanii de sensibilizare in spatii publice pe tema economiei circulare sunt doar cateva dintre rezultatele Saptamanii Internationale Repair Café la Cluj (17-23 octombrie 2016).

collage-2

Cate din cunostintele, experientele si indeletnicirile inaintasilor nostri le mai folosim azi pentru a duce un trai rezilient? In ce masura ’’inventarierea’’ si cunoasterea mesterilor clujeni priceputi la reparatii ar putea contribui  la cresterea nivelului de intelegere si al solidaritatii intre generatii? Cum conectam initiativele de la firul ierbii pentru a crea o viziune asupra unui viitor sustenabil al Clujului? Cum transformam imaginea deseurilor in resurse pretioase? Cum putem contribui la intersectii mai consistente intre gandirea sistemica si gandirea stiintifica pentru un viitor sustenabil si integru pe aceasta planeta atat de supusa stresului si exploatarii liniare? Care sunt limitele pana la care economia circulara e un model aplicabil intr-o societate capitalista?

Sunt intrebari la care Cercul Social, Repair Café si Casa de Cultura Permanenta alaturi de reprezentanti ai societatii civile, ai mediului academic si voluntari din 4 tari europene si-au propus sa raspunda in cadrul Saptamanii Internationale a Repair Café prin dezbateri, proiectii de film, jocuri academice, ateliere de reparatii, gatit si upcycling. A fost o saptamana bogata, cu mare diversitate atat la nivel tematic, cat si cu privire la modul de desfasurare al evenimentelor. Cititi mai multe informatii despre programul Saptamanii Internationale Repair Café aici.

Concret, am reparat un blender si o imprimanta, am recuperat 2 saci de PET-uri de la firma Work in Progress, pe care ii vom folosi in dezvoltarea proiectului Precious Plastic, am salvat 35 kg de legume si fructe de la piata care din motive estetice nu ar fi putut fi vandute. Am transformat o esarfa rupta intr-o esarfa brodata, am realizat genti din tricouri, am crosetat un plic din textile vechi si am creat 2 perechi de cercei din hartie. Am initiat dialoguri deschise si statice pe coli de flipchart in cafenele din centrul Clujului, am reutilizat carton si am decorat interiorul autobuzelor cu idei si sfaturi referitoare la provocarile consumului de plastic. Am construit un peste din PET-uri si l-am montat in centrul Clujului, am animat clientii unui centru comercial printr-o instalatie din materiale reciclabile.

Evenimentele saptamanii s-au incheiat cu o cina comunitara gazduita de Fabrica de Pensule si organizata de Repair Café in parteneriat cu Food Waste Combat si food-truck-ul Cimbru.  A fost o petrecere fabuloasa, in adevaratul sens al cuvantului sustenabila. 5 voluntari au salvat de la risipa 35 de kg de legume si fructe, pe care 2 bucatari priceputi cu o duzina de ajutoare le-au transformat in 5 feluri delicioase de mancare. 50 de gurmanzi, oameni faini ai Clujului au savurat aceste bunatati cu arome locale si cu iz de sustenabilitate.

Pe toata durata evenimentelor s-au consumat produse locale, s-au evitat obiectele de unica folosita care devin foarte rapid deseuri si s-au preferat produsele in vrac si vesela reutilizabila.

Pentru a fi la curent cu evenimentele Repair Café la Cluj, ramai conectat la pagina noastra de Facebook: https://www.facebook.com/repaircafecj/

Saptamanii Internationala Repair Café la Cluj e un eveniment initiat de Asociatia Cercul Social & Casa de Cultura Permanenta.

Parteneri: Asociatia Romana de Permacultura, Bookstory, Cafeneaua Doamna T, Cimbru, Fabrica de Pensule, Food Waste Combat, JCI, Miminunatii, Mistique Moth.

Parteneri media: Institutul de Economie Sociala, România Pozitivă, Societal, StiriONG.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.