Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 70 de persoane specializate în management durabil

0

 

Comunitatedurabila.ro a format o nouă promoţie de specialişti în management durabil

O nouă etapă a cursurilor gratuite de perfecționare “MANAGEMENT de PROIECT din perspectiva dezvoltării durabile” s-a încheiat săptămâna aceasta la Cluj Napoca. Peste 70 de persoane, provenind din zone diverse din România, s-au format în vederea implementării indicatorilor de dezvoltare durabilă în proiectele pe care le derulează. Astfel, o nouă promoţie de beneficiari ai fondurilor europene (în mod particular din POSDRU) este mai pregătită să cheltuie eficient şi responsabil finanţarea obţinută. Cursurile s-au desfasurat în luna martie 2012 în două sesiuni.

Cursurile sunt autorizate CNFPA și sunt organizate de prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România, www.comunitatedurabila.ro. Obiectivul acestora – instruirea managerilor de proiect din România în litera şi spiritul dezvoltării durabile, şi motivarea acestora în sensul cheltuirii cât mai responsabile a resurselor – a fost atins pe deplin dacă ţinem cont de remarcile participanţilor:

“Dacă reușești să aplici în practică, cu adevarat și nu doar pe hârtie, principiile dezvoltării durabile în fiecare etapă a proiectului, poți să te declari un bun manager, ca să nu exagerez și să spun „managerul ideal” (o adevarată artă la urma urmei)”, spune Anca Mercea de la Asociația Pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapaților Neuro-Psihici din Cluj Napoca.

“Sincer, până să particip la acest curs, aveam doar câteva noţiuni de bază despre conceptul de dezvoltare durabilă. Abia acum am realizat importanţa acesteia în implementarea proiectelor. Părerea mea este că mai utilă este clarificarea acestui aspect, decât partea de management al proiectelor. De ce? Pentru a putea gândi în perspectivă, pentru a putea gândi “verde”, pentru a ţine cont şi de viitor (atât al nostru, ca indivizi, cât şi al nostru, ca specie)”, declară Cătălin Fiu-Mitrea, Asociația pentru Șanse Egale din Târgu Jiu.

“Cursul de Manager de proiect este foarte util, însă cunoștințele despre dezvoltarea durabilă coroborate cu acest curs au dat un plus de valoare acestui standard ocupațional”, zice Oana Toma-Dumitrescu, Asociația Femeilor și Familiilor din Mediul Rural.

Cursurile de la Cluj Napoca au fost destinate angajaților organizațiilor neguvernamentale, sindicatelor și patronatelor, beneficiari de proiecte finanțate prin POSDRU. Ele continuă în luna aprilie la Sinaia.
Anul trecut, peste 150 de persoane au participat la aceste cursuri de perfecționare iar pentru 2012, ComunitateDurabilă organizează opt sesiuni, adresate altor aproximativ 160 de membri ai Comunității de practică. 
Cursul – autorizat CNFPA și acreditat de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului –  este susținut de specialiști ai Fundației Terra Mileniul III, organizație cu o experiență de 14 ani în domeniul educației nonformale.

Despre Comunitatedurabila.ro

Prima comunitate de practică pentru dezvoltare durabilă din România a fost formată în 2010 şi reuneşte în acest moment peste 500 de membri, experți și manageri interesaţi să dezvolte profilul durabil al proiectelor lor. Comunitatedurabila.ro este un rezultat al „Parteneriat pentru dezvoltare durabilă”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 ”Investeşte în oameni!”, iniţiat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta în parteneriat cu ActiveWatch şi implementat cu sprijinul Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis.

Despre Asociația Salvați Dunărea și Delta
Asociația Salvați Dunărea și Delta este o organizaţie neguvernamentală de protecția mediului, care a demonstrat în cei aproape opt ani de activitate că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. SDD are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltare comunitară locală, managementul deșeurilor, economie socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.