Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 100 de voluntari clujeni ridică o casă într-o săptămână pentru o familie Habitat for Humanity Cluj

0

În săptămâna 29 septembrie – 4 octombrie, voluntari clujeni se află pe șantierul Habitat for Humanity Cluj pentru a participa la evenimentul de construcție accelerată Cluj Build 2014. Până la finalul săptămânii, ei vor ridica o locuință de 50 mp, pentru una din familiile partenere ale asociației.

Echipele de voluntari care participă la evenimentul de construcție Cluj Build 2014 sunt angajați ai companiei  SDL, elevi și profesori de la Transylvania College și voluntari Dennver. În fiecare zi, aproximativ 25 de voluntari vor lucra pentru a ridica de la fundație o locuință pentru o familie cu venituri mici. Până la finalul săptămânii, locuința va avea pereții ridicați, acoperișul pus, termoizolația făcută pe interior și exterior (cu vată minerală și polistiren), geamurile și ușile exterioare montate, instalațiile electrice instalate și gipscartonul montat și acoperit cu un strat de lavabil.

Mă așteptam să nu fim în stare să facem nimic, nu știam cum putem contribui. S-a dovedit că am putut să facem, se și vede progresul. Eu am ridicat pereți și am pus contrafișe, niște scânduri care se pun la colțurile casei, pentru a da rezistență structurii. E o atmosferă super în echipă, am mai făcut ieșiri și muncim bine împreună”, spune Ana Maria Țoțea, voluntar SDL.

HFH Cluj - echipa SDL pe santier

Locuința care se ridică pe durata evenimentului va deveni casa familiei Gașpar, o familie parteneră Habitat for Humanity Cluj. Familia a locuit cu părinții soției, șapte persoane în apartament, iar ulterior s-au mutat într-o singură cameră din apartamentul mamei soțului, Zoltan Gașpar.  Soții Gașpar au visat dintotdeauna să aibă o locuință a lor, chiar dacă opțiunile lor erau limitate, neavând venituri suficiente pentru un credit la bancă.

Ştiam cum va trebui să arate casa la final, dar să vezi cu ochii tăi cum se ridică casa și cât e de mare față de ce am avut înainte, ne bucură enorm. Mergem acasă obosiți de pe șantier, dar nici nu se compară cu fericirea de a ști că lucrezi pentru familia ta. Suntem bucuroși că avem ocazia să lucrăm alături de voluntari harnici și le mulțumim pentru toate eforturile lor”, povestește Erszebet Gașpar.

Cluj Build 2014 este un eveniment de construcție accelerată, pe care asociația Habitat for Humanity Cluj îl organizează pe șantierul asociației din Jucu, unde vor ridica 15 locuințe până în vara anului 2015. „Evenimentele de construcție accelerată sunt o modalitate a organizației noastre de a demonstra că problema locuirii sărăcăcioase poate fi rezolvată dacă suntem implicați și dedicați acestei cauze. Pentru noi e o perioadă plină de entuziasm, în care ne bucurăm să vedem cum munca voluntarilor se transformă în visul împlinit al unei familii care își dorește o locuință decentă. Le mulțumim partenerilor noștri, care ne sunt alături în acest proiect care va schimba întreaga comunitate”, declară Andrei Aroneț, președintele Habitat for Humanity Cluj.

Cluj Build 2014 este organizat cu sprijinul partenerilor SDL Foundation, Transylvania College și Dennver.

***

Despre Habitat for Humanity Cluj

Habitat for Humanity Cluj este filială Habitat for Humanity România, una dintre cele mai importante organizații din România în domeniul locuirii sociale. Din 1996 construiește, reabilitează, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.

Prin cele șapte filiale ale sale din Beiuș, Cluj, Rădăuți, Comănești, Pitești, Cumpăna și  Craiova a ajutat peste 16.000 de persoane să aibă un loc decent în care să trăiască, prin construcții de case și reabilitări, și alte 20.000 prin programele de prevenție și răspuns la dezastre. La nivel internațional, Habitat for Humanity a construit și reabilitat peste 800.000 de locuințe pentru 4 milioane de persoane din 80 de țări de pe întreg Globul.

La nivel local, în cei 15 ani de activitate, Habitat for Humanity Cluj a asistat 565 de familii, respectiv 1.131 de persoane prin programele de construcții, renovări și reabilitări, prin construirea a 82 de locuințe în 6 comunități și prin renovarea, reabilitarea și izolarea termică a 360 de locuințe. Mai mult, peste 4.000 de voluntari locali și internaționali au lucrat pe șantierele Habitat for Humanity Cluj.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.