Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 100 de liceeni clujeni au absolvit programul de educație în IT inițiat de Fortech

0

Ediția 2015 a programului de mentorat și educație practică “Descoperă-ți pasiunea în IT”, dedicat elevilor clujeni a ajuns la final.

Posts-1

Data de 21 Septembrie a marcat încheierea cu succes a ediției pilot ce s-a desfășurat în perioada martie-septembrie 2015. Gândit ca un program de orientare în carieră, ediția 2015 a programului “Descoperă-ți pasiunea în IT” a reunit 160 de elevi din clasele IX-XI care s-au coagulat în 32 de echipe, peste 20 de profesori și traineri, 32 de programatori și 4 ingineri QA cu rol de mentori. Pe durata programului elevii au beneficiat gratuit de 120 de ore de training, de sprijinul voluntar al mentorilor, iar la final au fost acordate premii în valoare de peste 6000 de Euro, constând în laptopuri, tablete și smartphone-uri.

“Descoperă-ți pasiunea în IT” este o inițiativă dezvoltată și susținută de Fortech în parteneriat cu Liceul Teoretic “Avram Iancu”, Colegiul Național “Emil Racoviță” și Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu”. Scopul acestei inițiative de mentorat este de a le oferi elevilor o perspectivă esențială în a înțelege tainele domeniului IT și anume perspectiva de practică aplicată în business. Obiectivul general a urmărit promovarea spiritului de echipă, comunicarea și competențele de care este nevoie pentru a urma o carieră în IT.
Formatul programului s-a axat pe 3 componente principale. Prima componentă a constat în sesiuni de training ce au abordat diverse limbaje de programare cât și aspecte legate de lucru în echipă sau comunicare. Acestea au fost intercalate cu sesiuni de mentorat. Componenta practică pe care a pus accent programul a constat în dezvoltarea de proiecte pe sarcini de lucru reale sub îndrumarea programatorilor cu rol de mentori, din Fortech. În etapa finală a programului elevii au avut șansa de a-și prezenta proiectele în cadrul unui concurs de proiecte care a conținut atât probe individuale cât și probe de echipă. Acestea au fost evaluate de o comisie formată din reprezentanți ai mediului Universitar prin prezența Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, a mediului preuniversitar și a mediului de business. Cele mai bune proiecte au fost premiate în cadrul Festivității de premiere ce a încheiat programul.

Festivitatea de premiere a programului a debutat cu un cuvânt de mulțumire din partea D-lui Călin Văduva, CEO Fortech și inițiator al proiectului. Acesta și-a exprimat recunoștința față de cei care au participat activ în sprijinirea programului și a subliniat necesitatea unei astfel de inițiative.

“IT-ul este un domeniu de perspectivă pentru România care le poate oferi tinerilor noștri un viitor mai bun. Orientarea profesională a copiilor pentru o înțelegere mai bună a domeniului IT e un aspect important care poate contribui semnificativ la dezvoltarea lor. Programul și-a propus să le ofere copiilor posibilitatea de a interacționa cu mediul real, să experimenteze modul de lucru într-un proiect software. Rezultatul proiectului măsurat în special prin calitatea proiectelor prezentate de către elevi, a fost surprinzător.

Intenționam să continuăm investiția noastră în programe de educație. De asemenea vom căuta să încheiem colaborări cu alți factori de decizie, universități, școli, alte companii din zona de software împreună cu care să creștem scala impactului – a declarat Călin Văduva, CEO Fortech, inițiator al programului.

Festivitatea a continuat cu o serie de alocuțiuni din partea invitațiilor. Prorectorul Universității Tehnice, Prof. Dr. Eng. Sergiu Nedevschi a oferit perspectiva Universității asupra educației în 2015, menționând arealul de posibilități pe care îl poate oferi o carieră în IT și a punctat că IT-ul este un domeniu în care specialiștii se formează. Prodecanul Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Conf. Dr. Simona Motogna a încurajat elevii să-și continue proiectele începute în cadrul programului și și-a manifestat deschiderea de a se implica în program.

În a doua parte a festivității s-au acordat diplomele de absolvire pentru 114 elevi, care au ajuns până în etapa finală și au fost acordate premii. Echipa câștigătoare a ediției 2015 a fost Platinum Five de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu”. Premiul II a ajuns la echipa Nix de la Colegiul Național “Emil Racoviță”, iar premiul III a fost înmânat echipei AceTech de la Liceul Teoretic “Avram Iancu”. Pe lângă cele 3 premii au mai fost acordate alte 22 de premii speciale atât elevilor care s-au remarcat la probele individuale cât și echipelor care au impresionat juriul la proba de proiect. Premiile speciale individuale au recunoscut aptitudinile elevilor la probele de typing, algoritmică și programare orientate pe obiect. Premiile pentru echipe au fost acordate pentru cea mai bună prezentare, cea mai interactivă aplicație, design-ul și utilitatea aplicației, sau complexitatea tehnică a aplicației.

De asemenea, festivitatea a constituit un prilej de discuții pe tema educației în IT, între cei mai importanți reprezentanți ai mediului clujean interesați de conturarea ofertei educaționale în sfera IT: Inspectoratul Școlar General, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, IT Cluster.
Programul “Descoperă-ți pasiunea în IT” face parte dintr-o viziune mai largă, prin care organizatorii doresc să contribuie atât la dezvoltarea talentelor cât și a unei relații benefice între actorii implicați în conturarea ofertei educaționale.

Despre Fortech

Inclusă în mod repetat în clasamentul companiilor IT cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și EMEA, realizat de Deloitte, Fortech este una dintre cele mai mari companii de servicii software din Romania.
Localizată în Cluj Napoca, echipa Fortech numără în prezent peste 500 de specialiști în dezvoltare software și testare. Expertiza companiei acoperă toate domeniile tehnologice majore (.NET, Java, C/C++, PHP, Mobile etc.), tehnologii de nișă, precum și testare.

Valoarea adăugată oferită de Fortech rezultă din experiența dovedită în construirea unor parteneriate pe termen lung, procese solide și sute de proiecte livrate cu succes unui număr de peste 100 de clienți din Europa și SUA.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.