Membrii Consorțiului NEUROTWIN, coordonat de cercetătorii Institutului Transilvan de Neuroștiințe (TINS) din Cluj, s-au reunit la Heraklion, în Creta, într-o nouă etapă a proiectului omonim, al cărui scop este dezvoltarea neuroștiințelor în România și Europa de Est, prin crearea unor rețele colaborative cu institute de top din domeniu, la nivel european.
Pe lângă TINS, din consorțiu mai fac parte membri ai Institutului Ernst Stüngmann pentru Neuroștiințe din Frankfurt, ai Institutului IMAGINE din Paris și de la Sainsbury Wellcome Centre din cadrul University College din Londra.
Pe de o parte, întâlnirea a avut ca scop prezentarea proiectelor de cercetare în derulare și a rezultatelor obținute până acum de fiecare echipă (de la cercetări experimentale și computaționale ale creierului, monitorizări și interpretări ale comportamentului șoarecilor și peștilor zebră, aplicații în domeniul medical, până la utilizarea și modelarea inteligenței artificiale în cercetare). Pe de altă parte, în ultima zi a programului oficial, a avut loc și o dezbatere găzduită de Foundation for Research and Technology (FORTH), din Heraklion, cu tema „Unde este cercetarea asupra creierului astăzi, încotro ne îndreptăm, cum ne relaționăm cu evoluțiile recente ale inteligenței artificiale?”.
”Colaborarea cu instituții de prestigiu la nivel european și mondial permite institutului nostru să își dezvolte resursa umană pentru a atinge nivelul competitiv cel mai exigent al cercetării internaționale. Astfel, echipele noastre de cercetare sunt implicate în proiecte de vârf care încearcă să descifreze misterele creierului pentru a combate tulburările mintale care au devenit boala secolului XXI, în condițiile îmbătrânirii populației.
De asemenea, înțelegerea modului în care funcționează un creier sănătos ne va permite să construim sisteme de inteligență artificială mult mai apropiate de capacitățile sistemelor biologice, cu nenumărate aplicații în industrie. În fine, prin proiectul NEUROTWIN, România și, în special, Clujul sunt puse pe harta cercetării neuroștiințifice de vârf, la nivel mondial.
Ne așteptăm ca după încheierea acestui proiect, finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont 2020, instituția noastră să se plaseze într-o poziție mult mai robustă, la nivelul cercetării de top în domeniul neuroștiințelor.” Raul Mureșan, președinte TINS
Pe lângă membrii TINS, la întâlnire au participat cercetători de renume mondial din domeniul neuroștiințelor, precum Wolf Singer (Max Planck și Ernst Stüngmann Institute), Hannah Monyer (Heidelberg, foto sus), Thomas Mrsic-Flogel (directorul Centrului Sainsbury Wellcome din cadrul UCL), Soja Hofer (Centrul Sainsbury Wellcome), Edor Kabashi și Sorana Ciura (Institutul IMAGINE, Paris), Florin Albeanu (Cold Spring Harbour), Helmut Linde (Covestro), majoritatea dintre ei deja implicați în proiecte comune cu TINS.
TINS este un institut de cercetare privat, non-profit, fondat de cercetători clujeni din domeniul neuroștiințelor, cu studii și doctorate la instituții de prestigiu din Europa, întorși acasă cu ambiția de a face aici cercetare de top în neuroștiințe. TINS găzduiește anual, începând cu 2012, unul dintre cele mai importante centre de formare în neuroștiințele experimentale din întreaga lume: Școala de Vară Transilvăneană de Neuroștiințe Experimentale (TENSS), care se desfășoară la Lacul Știucii (Săcălaia, Cluj), a cărei activitate a fost consemnată inclusiv în revistele Nature și National Geographic.
Proiectul NEUROTWIN beneficiază de finanțare din partea Uniunii Europene, în cadrul programului Horizon 2020, Twinning of Research Institutions, în valoare de 799.425 euro. Proiectul prevede înfrățirea între TINS și trei instituții europene de top la nivel internațional din țările în care neuroștiința este cea mai dezvoltată: Germania (Institutul Ernst Stüngmann pentru Neuroștiințe), Franța (Institutul IMAGINE din Paris) și Marea Britanie (SWC, University College, Londra) și are ca obiectiv transformarea TINS într-un pol de dezvoltare a neuroștiințelor în România și Europa de Est.