Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fanfară de dimineață până seara la FânFest Roșia Montană

0

Amfifanfare, o fanfară compusă din 22 de muzicieni sosiți din Franța, a umplut de sunet și culoare Reduta FânFest înainte, în timpul și după concertul programat oficial. În total, trupa francofonă a cântat de cinci ori, în pauzele dintre concertele altor artiști sau între oamenii care se odihneau la terasă.

„FânFest e primul festival de muzică la care participăm împreună în afara țării și nu ne așteptam la atât de multe lucruri bune. Credeam că accentul se pune mai tare pe muzică, dar ne-am înșelat și e de bine, pentru că ne inspiră. Unii dintre noi fac parte din lupta împotriva aeroportului care e plănuit lângă Nantes și îi admirăm pe oamenii care fac un festival ca acesta, din Roșia Montană, posibil. E important ca oameni ca noi, de peste tot, să vină și să dea vestea în lume despre rezistența voastră”, a mărturisit Santiago, unul din membrii fanfarei.

Tot în cadrul evenimentelor culturale, ziua de ieri a marcat 125 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin, la filmul „The Gold Rush”, proiectat pe muzica trupei Foley’Ala. Pe aceeași scenă au mai urcat și Nicolaie Pitiș și Maria Casandra Hauși, care au încântat publicul cu versuri din inima folclorului.

Tot ieri, participanții s-au întâlnit cu jurnaliștii de investigație de la Rise Project, care i-au provocat la investigat și la reprezentat câteva informații într-o schemă vizuală, așa cum o fac ei cu ajutorul instrumentelor online.

10418501_523911394376987_5775920109715374038_n

Unul din cele mai frumoase evenimente din cadrul celei de-a treia zi a fost „întâlnirea” cu poetul anonim Iv cel Naiv, care s-a arătat la voce și le-a răspuns curiozităților celor 40 de oameni prezenți la eveniment. La sfârșitul discuției, Oana Maria Zaharia, solista trupei Poetrip, a lecturat poezia „Ne pare rău, Doamne”, pe care Iv cel Naiv a scris-o special pentru FânFest. Din versurile ei, dezvăluim aici câteva: „ne pare rău, doamne, bată-ne cocorii să ne bată/ cum punem pasul în grădina ta, o facem lată/ și sîntem gata, pentru un pic de noroc să mutăm piatră cu piatra, munții din loc.”

Tot ieri, protestatarii din Piața Taksim au împărtășit metode și unelte de rezistență în cadrul Forumului Social de Activism.

În a treia zi de FânFest, teatrul Auăleu din Timișoara, a adus circul la Roșia Montană. „Circus Mundi” a poposit între căpițe și copaci, în gura Cortului Cultural, în fața a câteva zeci de oameni curioși să afle istoria circului, așa cum au imaginat-o actorii „auăliști”. Spectacolul a culminat cu ropote de aplauze din care a început să răsune, plin de entuziasm și convingere, sloganul „Uniți, salvăm Roșia Montană!”.

Fanfară extraterestră, documentar despre asasini plătiți și „războiul” de la Pungești

În a patra zi a celei de-a noua ediții FânFest, vizitatorii Roșiei Montane au de ales din numeroase evenimente culturale, recreative sau din cadrul Forumului Social de Activism. Ei pot învăța cum să se bucure de un zbor cu parapanta în tandem, cum să documenteze un subiect jurnalistic, care sunt pericolele mineritului aurifer cu cianuri în România și Europa sau ce înceamnă samba ca „ritm al rezistenței”. Pot să ia partela atelierul jurnaliștilor de la Rise Project, „Follow the money” sau să vizioneze documentarul „Războiul statului român cu țăranii de la Pungești”. Pot participa la workshop-ul de improvizație teatrală, să ia lecții de tras cu arcul, să asculte Fanfara Extraterestră în Biserica Unitariană sau să danseze și să cânte împreună pe ritmuri braziliene sau pe muzica Luna Amară, Brum și a dj-ilor ca Zuluf, Puiu, Chuck Boris, Padre, Zo (Subfeleac).

FânFest continuă cu numeroase evenimente și așteaptă mii de oameni să se bucure de el.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.