Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Descopera Brasovul cultural / 1-2 octombrie 2011

0

In zilele de 1 – 2 octombrie Fundatia Calea Victoriei va invita sa descoperiti Brasovul – oras vechi intr-o expeditie culturala inedita, alaturi de lectorul Mariana Radu.

Se spune ca Regele Geza al-II-lea ar fi chemat colonistii germani in Transilvania pe la 1150. Se mai spune ca in 1211, din ordinul Regelui Andrei al-II-lea, cavalerii teutoni ar fi venit sa colonizeze tara Barsei si ca ar fi intemeiat, pe teritoriul Brasovului de astazi, trei asezari germane: Corona in jurul Bisericii Negre, Martinsberg la vest de dealul Cetatuia si Bartolomeu in partea rasariteana a dealului Sprenghi. 14 ani mai tarziu acelasi rege i-a alungat pentru ca intentionau sa intemeieze un stat propriu.

Intre secolele XIV-XVI Brasovul era „oras liber regal”, unul dintre cele mai importante centre economice si culturale ale Transilvaniei. Si cum era atat de bogat, turcii si tatarii nu au intarziat sa vina, si orasul a trebuit sa se inconjoare cu ziduri, fortificatii si turnuri de aparare. Intre aceste ziduri au inflorit mestesugurile, iar la jumatatea secolului XVI Johanes Honterus a infaptuit Reforma Bisericeasca si a intemeiat o scoala, o biblioteca si o tipografie unde a editat prima harta a Transilvaniei. La 21 aprilie 1689 orasul a ars din temelii si tot atunci cea mai mare cladire gotica care exista intre Viena si vechiul Constantinopol, a primit numele de Biserica Neagra.

Apoi zidurile n-au mai fost de folos si orasul s-a revarsat peste ele pana la Pietrele lui Solomon, unind burgul german cu vechea cetate geto-daca din Schei, unde s-a intemeiat prima Scoala Romaneasca si unde diaconul Coresi a tiparit dupa 1570 primele carti in limba romana.

In ianuarie 1945 toti sasii au fost declarati colaboratori ai hitleristilor si multi au fost deportati in Uniunea Sovietica la munca fortata. Cei care au ramas au fost cumparati de rudele din RFG, iar ultimii s-au intors acasa la inceputul anilor 90,  lasand in urma o alta casa dar si o lectie de viata, de lupta si supravietuire.

Haideti sa ne plimbam pe strazile Brasovului, sa plecam urechea la soaptele locului, sa ridicam privirea catre zidurile Bisericii Negre ca sa vedem statuia tanarului zidar ucis cand se inaltau acestea, sa ascultam cu atentie, caci poate vom auzi acordurile primei operete romanesti sau zgomotul armelor in Turnul Negru… Haideti sa privim cu sufletul un loc pe care credem ca-l cunoastem, dar pe care cei mai multi dintre noi l-au vazut in goana masinii care i-a dus sus, in Poiana, la schi…

Sambata, 1 octombrie.  In inima orasului, spunem povestea Bisericii Negre, a lui Johanes Honterus, vizitam Muzeul din Casa Sfatului, povestim despre fratii Mureseni si despre primul ziar politic romanesc, urcam in Turnul Negru si pasim in Casa Negustorilor.

Duminica, 2 octombrie. In Schei, vizitam Biserica Sf. Nicolae si Prima Scoala Romaneasca, povestim despre Coresi si Anton Pann, despre Junii Brasoveni si Mihai Viteazul.

TRANSPORTUL SE VA REALIZA CU MASINILE PERSONALE SAU CU TRENUL.

Lector: Mariana Radu

Data: 1 – 2 Octombrie 2011

Ora: 11:00

Numar ateliere: 2

Frecventa: expeditia va avea loc sambata 1 si duminica 2 octombrie

Cost: 100 ron (nu include taxe vizitare muzee)

Locatie: Brasov – orasul vechi

Numar maxim persoane: 15

INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.