Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Deliciile lui Adi Hădean pentru ROMÂNIA de IMPACT

0

Fundaţia Noi Orizonturi, cu sprijinul cunoscutului bucătar şi blogger Adi Hădean (www.adihadean.ro), a organizat un eveniment caritabil la Cluj în cadrul campaniei ROMÂNIA de IMPACT. Evenimentul şi-a propus strângerea de fonduri pentru finanţarea a patru proiecte de serviciu în folosul comunităţii propuse de tinerii de la Cluburi IMPACT din licee şi şcoli clujene.

Cunoscutul gastro-blogger Adi Hădean şi-a pus talentul culinar în slujba faptelor bune. Aseară, la cina caritabilă organizată de Fundaţia Noi Orizonturi la Terasa Camino din Cluj-Napoca, Adi Hădean a pregătit un meniu special pentru invitaţii sosiţi să susţina Cluburile IMPACT – cea mai mare mişcare de tineret din ţară.

Meniul serii a fost deschis de un aperitiv surpriză, iar piesa de rezistenţă a fost a fost o delicioasă fleică umplută, însoţită de legume coapte. „Felul principal” al evenimentului l-au costituit însă proiectele comunitare propuse de elevii de la Cluburile IMPACT din patru licee şi şcoli clujene.

Clubul IMPACT Ecou de voluntar de la Liceul Teoretic „Avram Iancu” doreşte ca prin proiectul „Prin artă, împotriva cancerului!” să amenajeze sala de tratamente pentru copii de la Spitalul de Oncopediatrie Cluj, pentru ca aceştia să aibă un spaţiu mai plăcut în timpul tratamentelor. Clubul IMPACT Stars de la Liceul pentru Deficienţi de Vedere şi-a propus ca prin proiectul „S.O.S. Arteziana” să reabiliteze fântâna arteziană din curtea şcolii în beneficiul elevilor din liceu, deoarece fântana/apa reprezintă un mod de dezvoltare a simţurilor pentru ei. Cubul IMPACT Happynessia de la Şcoala „Octavian Goga” a propus proiectul de strângere de fonduri „Vreau să fii ca noi!”pentru a ajuta 49 de copii cu autism prin oferirea unor şedinţe gratuite de logopedie. Clubul Pedaimpact de la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazar” speră ca prin proiectul „O şansă pentru toţi!” să strângă ajutoare şi fonduri pentru 20 de copii din localitatea „Gheorghe Lazăr”, care provin din familii cu o situaţie financiară precară.

Prin acţiuni locale, în comunitate şi în şcoală, tinerii şi voluntarii IMPACT arată o altă faţă a României: implicată, activă, de succes. Campania „ROMÂNIA de IMPACT” aduce în atenţia publicului implicarea tinerilor în comunitate ca soluţie de combatere a apatiei civice şi dezvoltare durabilă a societăţii. Cluburile IMPACT au devenit cea mai mare mişcare de tineret din ţară, un program educaţional în care anual peste 3.500 de tineri (12-18 ani) şi peste 500 de voluntari (majoritatea profesori) se implică pentru binele comun. Cluburile IMPACT sunt un instrument puternic de schimbare socială unde tinerii învaţă să identifice probleme din comunitate, să gândească şi să lucreze împreună, să scrie şi să implementeze proiecte în folosul comunităţii. Realizând astfel de proiecte şi participând la activităţile Cluburilor IMPACT, tinerii au posibilitatea să se dezvolte în patru domenii cheie: cetățenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership. Anual, Cluburile de Iniţiativă Comunitară pentru Tineri IMPACT realizează peste 380 de proiecte de serviciu în folosul comunităţii.

Campania „ROMÂNIA de IMPACT” este susţinută de  121.ro,  Think Outside the Box, Decât o Revistă, România Pozitivă, RFI, MB Drăgan, Mondo TV, Mondo FM, Kapital TV, Kapital FM, Ziarul Văii Jiului, Casa de Cultură a Sindicatelor „Ion Dulamita”, SC Comexim R, InfoLocal, Impuls, FoodMania, Business Forum, Galeriile de artă Danel,  Suprem Office, Cinema Victoria Cluj-Napoca, Cinema Artaa Cluj-Napoca.

Dacă nu sunteţi indiferenţi faţă de tineri, educaţie şi comunitate puteţi investi alături de Fundaţia Noi Orizonturi în tinerii de IMPACT. Puteţi susţine continuarea Programului IMPACT în 2012 şi educaţia tinerilor din România donând 2 Euro prin sms la 8822. Număr valabil în reţelele Orange şi Vodafone. Nu se percepe TVA. Numere de relaţii cu clienţii, tarif normal: 0757 582 124 (Orange) şi 0721 578 163 (Vodafone). Program de funcţionare de luni până vineri între orele 09:00 şi 18:00.

 

*****

Programul IMPACT (acronim de la Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri) este un program educaţional extracurricular derulat de Fundaţia Noi Orizonturi în peste 150 de şcoli. Cluburile IMPACT combină învăţarea, distracţia şi serviciul în folosul comunităţii pentru a ajuta tinerii să-şi dezvolte abilităţi de viaţă şi angajabilitate. Implicându-se săptămânal în activităţile Cluburilor IMPACT, tinerii au posibilitatea să se dezvolte în patru domenii cheie: cetățenie activă, angajabilitate, antreprenoriat social şi leadership. IMPACT îi ajută pe tineri să devină agenţi ai schimbării, capabili să-şi transforme propria viaţă şi comunitatea în care trăiesc în mod pozitiv. Având la bază o strategie de învățare prin experienţă, IMPACT foloseşte pedagogia serviciului în folosul comunităţii pentru a combate apatia civică şi a încuraja tinerii să devină cetăţeni activi şi implicaţi pentru binele comun. Programul IMPACT este recunoscut ca model de bună practică de experţi internaţionali în domeniul dezvoltării tinerilor şi a fost replicat la nivel internaţional, 12 cluburi IMPACT fiind deschise în Honduras, 4 în SUA, şi 4 în Republica Moldova.

Fundaţia Noi Orizonturi (FNO) – înfiinţată în anul 2000 – este o organizaţie non-guvernamentală cu sediul în Lupeni, judeţul Hunedoara. Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, dezvoltând abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societaţii. FNO derulează programe de educaţie nonformală la nivel naţional şi internaţional, adresate cu precădere tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. FNO a creat două programe naţionale de educaţie nonformală pentru tineri: Programul VIAŢA (un program de educaţie prin aventură, constând în tabere anuale pentru copii în staţiunea Straja) şi Programul IMPACT (cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri). Metodele de lucru utilizate în cadrul programelor FNO sunt educaţia prin serviciu în folosul comunităţii (service learning) şi educaţia prin aventură (adventure education). În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţă din partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar la Gala Premiilor în Educaţie 2010 a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate. Pentru mai multe informaţii despre programele FNO, vizitaţi: www.noi-orizonturi.ro, www.tabara-viata.ro, www.facebook.com/FundatiaNoiOrizonturi.

 

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.