Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Cum a fost la TEDxEroilor 2018 – Mind The Gap?

0

Între 4 și 6 mai, 800 de oameni pasionați de idei și-au dat întâlnire la TEDxEroilor 2018. Anul acesta tema evenimentului, Mind The Gap, a fost o invitație la a descoperi și înțelege de ce există anumite decalaje de ordin social, economic, științific sau personal și cum pot fi ele trecute. Evenimentul s-a bucurat de o zi și jumătate de conferință și o zi dedicată activităților interactive, denumită TEDxEroilor Adventures.

Printre subiectele abordate de către speakerii conferinței s-au numărat: economia circulară, social media & suprimarea emoțiilor, violența domestică, neuroștiințe cognitive, futurism, sărăcia energetică, sărăcia extremă sau autodepășirea.

 

Marc de Wit, directorul Parteneriatelor Strategice ale Circle Economy, a vorbit despre economia circulară și cum ea reprezintă un pas important în dezvoltarea unei societăți axate pe consum inteligent, ce are ca perspectivă necesitatea unei abordări cu impact pozitiv pe termen lung. El este de părere că trăim într-o societate care risipește peste 90% din ceea ce folosește, lucru care arată ca doar 9% din economie este circulară.

 

Mircea Bravo este de părere că rețele de socializare sunt de fapt hoți de timp și suprimează emoțiile oamenilor, iar pentru a putea fi fericit trebuie să înveți să le accepți chiar și pe cele negative.

Mihai Arsenie, primul jurnalist cu Sindromul Down acreditat la ONU, a urcat pe scena TEDxEroilor și a demonstrat tuturor că determinarea și perseverența sunt cheile depășirii oricăror obstacole.

Poeta Tara Skurtu a explicat ce înseamnă creativitatea și cum gap-ul reprezintă de fapt un proces, care duce la creație și descoperire, iar prin descoperire se poate crea schimbarea.

Cornel Brad a subliniat faptul că implicarea civică este esențială pentru funcționarea democrației și că  ”avem datoria pentru noi și pentru generațiile viitoare de a nu permmniciunui om care deține puterea să se atingă de libertatea noastră.”

Newton Howard  conducătorul Laboratorului de Neuroștiințe Computaționale de la Oxford și al Laboratorului de Inteligență Sintetică de la MIT, a vorbit despre ultimele descoperiri în domeniul neuroștiințelor și despre oportunitățile și riscurile pe care aceste descoperiri le presupun.

 

TEDxEroilor și-a continuat misiunea asumată de a fi un catalizator al progresului comunității locale și în acest an prin secțiunea de Award, care a fost posibilă cu ajutorul AROBS Transilvania Software și Ashoka România. Cele trei proiecte finaliste care au urcat pe scena evenimentului au fost:

  • Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy – un proiect care își propune implementarea de activități și ateliere artistice în 4 spitale din Cluj-Napoca, pentru a contribui la îmbunătățirea stării psihologice generale;
  • Eastride – proiect ce propune crearea unei infrastucturi de curierat pe biciclete în Cluj-Napoca, pentru a ușura traficul rutier și pentru a educa publicul în vederea utilizării mijloacelor alternative de transport;
  • WellCode – o platformă de învățarea a informaticii online, care își propune să compenseze lipsa existenței unor cadre didactice pregătite pentru predarea actuală a materiei.

Câștigătorii din acest an au fost cei de la Create.Act.Enjoy cu proiectul Terapie prin Artă. Aceștia au obținut, prin votul de încredere din partea a 49% din participanți, un grant de 5.000 de Euro și asistență și îndrumare timp de un an din partea TEDxEroilor și a partenerilor.

Ultima zi a evenimentului a fost dedicată TEDxEroilor Adventures. Publicul a putut alege participa în mod gratuit la peste 20 de activități ce au avut teme diverse: crafting, sport, combaterea risipei alimentare, antreprenoriat sau descoperirea orașului printr-un treasure hunt al ideilor. Unul dintre cele mai populare ateliere a fost cel organizat de FlightX, unde participanții au avut ocazia de a pilota primul simulator de Airbus A320 din România. O altă experiență inedită a fost atelierul organizat de poeta Tara Skurtu, unde participanții au avut ocazia de a învăța tainele scrierii creative.

TEDxEroilor Mind The Gap a fost powered by BCR și s-a bucurat de sprijinul partenerilor care au decis să susțină ideile inovatoare:

Partener Award: AROBS Transilvania Software,

Susținător Award: – ASHOKA,

Partener speaker: Kingdom of the Netherlands,

This event has a radio: Virgin Radio România

Parteneri instituționali: Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca,  Primăria și Consiliului Local Cluj-Napoca, Visit Cluj, Visit Cluj-Napoca

Parteneri: Endava, Steelcase, Porche Engineering, AramisFeeling, iQuest, Tudor, Morphoza, Eximtur Business, Pegas, Gerovital, Captain Bean, Madd Electronics, Pony, Bioterm, Sam Mills, e-Twow, Cărturești, Aquavia, Hampton by Hilton, Minus Gluten, Moritz Eis, Catwalk, PMA Invest,

Parteneri media: Cluj Life, DOR, Cariere, Transilvania Reporter, Urby App, Zile și nopți, I love Cluj, iQads, Smark, Ctrl-D, Cluj.com, Cluju.ro, Today Software Magazine, RomâniaPozitivă.ro, Noizz, InfoTrafic, Zelis Monitor

Supporters: Brand Minds, Omnia, AntreprenorÎnRomânia.ro

Despre TEDx, x = eveniment organizat independent

În spiritual ideilor demne de răspândit, TEDx este un program de evenimente locale, organizate independent, care reunesc oameni pentru a trăi împreună o experienţă asemănătoare TED. În cadrul unui eveniment TEDx, TED Talkurile video şi speakerii live sunt combinate pentru a genera discuţii şi conexiuni adânci. Aceste evenimente locale, organizate independent au marca TEDx, unde x = eveniment TED organizat independent. Conferinţa TED oferă îndrumare general pentru programul TEDx, dar evenimentele TEDx individuale sunt organizate independent.

Despre TED

TED este o organizaţie non-profit devotată Ideilor Demne de Răspândit (Ideas Worth Spreading), de regulă sub forma unor discursuri scurte, puternice livrate de gânditorii de top ai prezentului.

Urmăriţi TED pe Twitter la http://twitter.com/TEDTalks, pe Facebook la http://www.facebook.com/TED sau pe Instagram la http://instagram.com/ted.

 

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.