Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Crucea Roşie Română a lansat al doilea punct de prim ajutor în satul izolat Răscoala, din judeţul Hunedoara

0

Crucea Roșie Română a lansat al doilea punct de prim ajutor în satul izolat Răscoala din județul Hunedoara. Punctul de prim ajutor este susținut financiar de către Carrefour România, precum și prin fonduri obținute în cadrul Galei Crucea Roșie din 2012.

Satul Răscoala, din comuna Răscoala,  județul Hunedoara  este situat la 15 km de primul serviciu medical. Pentru ca ambulanța să ajungă în acest sat izolat, trebuie să parcurgă un traseu accidentat, precum și aglomerația din doua orașe. Din momentul apelului de urgență și până la sosirea ambulanței sunt necesare 50 de minute. Dacă plouă abundent sau sunt căderi masive de zăpadă,  accesul în zonă se poate face doar cu elicopterul.

crucea rosie 1

Crucea Roşie Română și-a propus să vină în sprijinul comunității izolate din Răscoala prin instruirea unei familii care să acorde primul ajutor de bază celor din sat. Familia instruită a primit o trusă de prim ajutor care conține pansamente, un glucometru, un tensiometru și un dispozitiv EKG cu telecitire într-un serviciu de cardiologie. Familia de “salvatori comunitari” are rolul de a sprijini rezolvarea urgențelor minore din comunitate și prevenirea agravării situației în cazul unor urgențe majore care necesită asistență medicală.

„Uneori, o singură manevră de prim ajutor pe care o aplici unei persoane accidentate poate face diferența între viață și moarte. Pentru oamenii din satele unde lipsește accesul la serviciile medicale este crucial să primească primul ajutor în primele minute după un accident. Infiintarea de puncte de prim ajutor în comunitățile izolate oferă o șansă la viață acestor oameni. În plus, persoanele în vârstă își pot monitoriza tensiunea sau glicemia chiar în satul lor fără a mai fi nevoiți mergă până la oraș”,  a declarat Grecea Elena Floarea, directorul subfilialei de Cruce Roşie Petrila.

Proiectul “Puncte de prim ajutor în zone izolate” a fost lansat de Crucea Roșie Română la Gala Crucii Roșii din 23 septembrie 2012 și se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanță se află la mare distanță. În aceste sate izolate, în cazul producerii unui accident sau al acutizării unei boli cronice, au loc foarte multe tragedii până la sosirea ambulanței.

Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot în 41 de localități izolate din fiecare judeţ din țară este de aproximativ 100.000 euro. Până în prezent, au fost lansate 2 puncte de prim ajutor  și în alte 8 zone izolate, famiile sunt în plin proces de instruire pentru acordarea primului ajutor. Până la sfârșitul anului 2013, intenționăm să implementam proiectul în toate cele 41 de zone izolate  din țară.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.