Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CLUJ: 7 ani, 7 spații, 7 zile la Fabrica de Pensule și premiera Nopții Albe a Galeriilor

0

7 ani, 7 spații, 7 zile la Fabrica de Pensule și premiera Nopții Albe a Galeriilor la Cluj-Napoca

În octombrie 2016, Fabrica de Pensule aniversează 7 ani de existență prin cel mai amplu eveniment dedicat artelor vizuale din Cluj-Napoca, structurat de-a lungul a 7 zile. Programul 7 ani, 7 spații, 7 zile debutează vineri, 30 septembrie 2016, cu Noaptea Albă a Galeriilor, pe care Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) o organizează pentru prima oară la Cluj, în colaborare cu Asociația Ephemair din București. 7 spații de artă vor fi deschise publicului până după miezul nopții, iar expozițiile vor putea fi vizitate în tururi ghidate gratuite oferite de organizatori.

Artă cu program prelungit în Noaptea Albă a Galeriilor

Atelier IRINA M, BARIL, BAZIS, Galeria Nano, non+ULTRA, SABOT și SPAȚIU INTACT, din incinta Fabricii de Pensule, își deschid ușile pentru clujeni și turiști vineri, 30 septembrie, între orele 19:00 – 01:00.

În cadrul Nopții Albe a Galeriilor, Atelier IRINA M oferă un preview al expoziției Hard Candy, curatoriată de Voica Pușcașiu, cu artistele Ioana Iacob și Irina Măgurean. Vernisajul este programat pentru data de 6 octombrie, ora 19:00, iar expoziția rămâne deschisă până în 30 octombrie. Prin intermediul a două medii diferite, pictură și fotografie, lucrările celor două artiste chestionează sexualitatea feminină printr-o abordare sinceră și genuină, evitând clișeele voit ofensatoare și șocante perpetuate la nesfârșit în societatea contemporană.

BARIL prezintă a doua expoziție personală a artistei Arantxa Etcheverria, Architectures, între 30 septembrie și 11 noiembrie. Expoziția se conturează sub forma unei instalații. Rețele pe care artista le desenează sau pictează se vor definiții ale spațiului, forme delimitate de șabloane savante, linii voit curate a căror, totuși, săracă simetrie sugerează  o intenționalitate mai elaborată. Sub forța liniilor de rețea descifrăm detalii arhitectonice, cornișe și frontoane sau siluete întregi ale unor case art deco din București, într-un proces de creionare a unor raporturi culturale.

Finisajul expoziției Zsolt Berszan. New Works de la Bazis coincide cu Noaptea Albă a Galeriilor, o ultimă șansă de a face un tur al celor mai recente lucrări ale artistului Zsolt Berszan. Între 6 octombrie și 30 noiembrie, BAZIS prezintă un solo show al artistului spaniol Samuel Salcedo – Half-Naked. În lucrările sale, Salcedo contemplă asupra speciei umane cu o distanţare critică şi auto-critică, cu o viziune ironică asupra celor mai groteşti, ridicole sau naive aspecte ale sale, fără a emite judecăți de valoare.

La Galeria Nano, artista Csiki Szifianna și curatorul Gabriel Marian deschid în Noaptea Albă a Galeriilor expozițiaConstruction Time Again, care va putea fi vizitată până în 20 octombrie. Printr-o serie de mici instalații realizate din fragmente de obiecte metalice, piese din mecanisme de ceasuri vechi şi componente electronice, proiectul explorează ideea spaţiilor artificiale, nevoia profund umană de a crea structuri care să întrupeze versiunea simplificată, sistematizată şi funcţională a unor condiţii ideale de viaţă, imposibil de atins în mediul natural.

Istoria FLUXUS, la Spațiul Intact

SPAȚIU INTACT își întâmpină vizitatorii în Noaptea Albă a Galeriilor cu lucrări din colecția Fundației Culturale Intact, semnate de artiștii Alin Bozbiciu, Radu Băieș, Cornel Brudașcu, Mircea But, Lucian Popăilă, Oana Năstăsache, pentru ca joi, 6 octombrie, de la ora 19:00, să vă invite la vernisajul expoziției-eveniment I can see no art anymore! O selecție de lucrări din colecția Maria și Walter Schnepel, ale unor artiști legendari precum Ay-O, Joseph Beuys, Robert Filliou, Arthur Köpcke, Nam June Paik, Dieter Roth, Daniel Spoerri, Timm Ulrichs sau Robert Watts, documentează succint istoria grupării FLUXUS, considerată cea mai radicală și experimentală manifestare artistică a anilor ’60.

De la Bienala de la Veneția, la Cluj

Galeria SABOT va prezenta expoziția Belong anywhere. Meat floating job position, o instalație multimedia a artistul basc Pepo Salazar, unul dintre reprezentanții Spaniei la Bienala de la Veneția din 2015. Pepo Salazar discută de pe poziții critice fenomenul social, mass-media și cultura consumeristă. Artistul va fi prezent la vernisajul expoziției din 30 septembrie, show-ul rămânând deschis publicului până în 11 noiembrie.

non+ULTRA, un nou spațiu de artă în Fabrica de Pensule

Odată cu Noaptea Albă a Galeriilor va fi lansat un nou spațiu de artă în Fabrica de Pensule. non+ULTRA va fi destinat deopotrivă experimentelor curatoriale și tinerilor artiști născuți după ‘89. Spațiul va fi inaugurat cu 2 proiecte: Club Papucho– vineri, 30 septembrie, ora 19:00, un mishmash curatorial organizat de Maciej Parzydło, Aleksandra Sadulska și Stefano Calligaro și 89plusplus #1 – joi, 6 octombrie, ora 19:00, care reunește lucrări ale foarte tinerilor artiști Marius Fodor, Natalia Lazurca și Matei Păcurar.

Alte 2 spații, Atelier Patru (B-dul Eroilor 34, ap.4) și IAGA Contemporary Art (Str. Cloșca 9-11), dar și festivalul de artă și muzică electronică – CLUJOTRONIC (P-ța Ștefan cel Mare 18) se alătură în seara de 30 septembrie inițiativei FGAFP și își vor prelungi programul în cadrul Nopții Albe a Galeriilor.

Programul aniversar 7 ani, 7 spații, 7 zile se încheie vineri, 7 octombrie, cu o prezentare a Bienalei ART CAPITAL 2016 de la Szentendre, bienală care s-a deschis la sfârșitul lunii august și la care expun 15 artiști din Cluj-Napoca alături de nume mari ale artei contemporane internaționale. Conferința va avea loc în Sala Mare a Casei Matei, de la ora 17:00 și va fi susținută de Gabor Gulyas, director al Centrului Muzeal Ferenczy din Szentendre.

7 ani, 7 spații, 7 zile face parte din proiectul Artă vizuală pentru comunitate la Fabrica de Pensule, derulat de Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Accesul la toate evenimentele este gratuit!

arantxa-etcheverria_baril

samuel-salcedo_bazis timm-ulrich_spatiu-intact

Parteneri: Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Asociația Ephemair, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Institutul Francez Cluj-Napoca, Centrul Cultural German Cluj-Napoca, Atelier Patru, IAGA – Contemporary Art, Casa Boema, Leonidas, Flanco, cluj.com

Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) s-a înființat la începutul anului 2016, la inițiativa galeriilor și artiștilor care își desfășoară activitatea în fosta fabrică de pe strada Henri Barbusse. În structura sa se regăsesc 7 spații de artă contemporană (Atelier Irina M, BARIL, BAZIS, Galeria Nano, non+ULTRA, SABOT, SPAȚIU INTACT), 13 ateliere de creație, 4 spații de rezidență și peste 35 de artiști care își propun să ofere orașului un spaţiu de dezbatere a temelor relevante pentru artele vizuale și să se implice în proiectele culturale strategice ale oraşului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.