Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Baloane de curcubeu la Astra Film Cinema

0

Cinemateca Astra Film începe un nou sezon joi 1 martie cu proiecția filmului BALOANE DE CURCUBEU în regia lui Iosif Demian.

Filmul, o capodoperă a cinematografiei românești, a fost realizat în anii 1980, dar lansarea sa oficială a avut loc abia în 2017, în cadrul unui eveniment special, găzduit de Astra Film Festival. La vremea respectivă, filmul a fost interzis, iar la scurt timp regizorul Iosif Demian a emigrat în Australia. Un destin capricios a vrut ca pelicula să supraviețuiască cenzurii comuniste și autorul ei să revină în România de la capătul lumii, pentru a participa în octombrie 2017, la Sibiu, la această premieră neobișnuită.

BALOANE DE CURCUBEU e o comedie absurdă plină de personaje vii. Un flăcău tomnatec glumeț (Dorel Vișan) se vede prins între datoria sa de președinte al Cooperativei Agricole de Producție și dragostea pentru o fată (Magda Catone) care îl părăsește imediat după nuntă și fuge cu alt bărbat. Dincolo de umorul copios, transpare pulsul cotidianal unui sat românesc din perioada respectivă, într-un context politic în care statul intervenea în fiecare aspect din viața comunității și chiar din viața personală.

“Am făcut cinema cu toată dăruirea, cu toată dragostea, poate de aceea vine această răsplată”, mărturisea regizorul Iosif Demian. “Ce mă miră și mai tare este că filmul e căutat și vizionat de tot mai mulți tineri, de a doua generație după revoluție, care nu au prins sistemul comunist, care, spre surprinderea mea văd și revăd filmul, și care mă caută.”

Cinemateca Astra Film aduce săptămânal la Sibiu producții reprezentative pentru un cinema creativ și angajat. Filmele prezentate sunt producții aclamate și premiate la festivalurie de film ale lumii, precum și titluri clasice ale cinematografiei.

BALOANE DE CURCUBEU (1982, România, 86 min.); Regia: Iosiv Demian; După un scenariu de Fănuș Neagu; Cu: Dorel Vișan, Magda Catone

Joi, 1 martie 2018, ora 19.00 la Astra Film Cinema

Biletele se pun în vânzare cu 30 de minute înaintea începerii proiecției la Astra Film Cinema (Piața Mică 11, Sibiu). Mai multe informații la tel: 0269 202 430

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.