Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

166 de liceeni braşoveni fac practică online şi offline prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”

0

Liceenii de la Colegiul Ţara Bârsei din localitatea Prejmer participă în perioada 27 aprilie – 3 iulie 2015 la sesiuni de practică organizate de Fundaţia World Vision România la ferma Agrovision şi Pensiunea Elena din satul Criţ, judeţul Braşov, şi pe site-ul www.fermierdeviitor.ro

ADR Copii la vitei DSCN3855 Propunere

“Elevul de azi, fermierul de mâine” este un proiect pilot care urmăreşte să echipeze tinerii din învăţământul agricol cu abilităţi, cunoştinte şi experienţe menite să-i stimuleze să urmeze studii de profil şi să adopte meseriile studiate.

Contextul educaţional şi economic actual – restructurarea improprie a învăţământul tehnic, nevoia stringentă de specialişti în domeniul agricol şi Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene care disponibilizează fondurile necesare dezvoltării agriculturii – dau meseriei de fermier oportunitatea de a-şi căpăta popularitatea pe care, în celealte ţări europene, deja o deţine.
Astfel, într-o primă etapă a proiectului, elevii Colegiului pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei – singurul din ţară care încă acoperă toate specializările agricole – au participat la sesiuni de consiliere individuală şi de grup pentru a putea să ia decizii informate privitor la viitoarea carieră.

Începând de astăzi ei vor practica, timp de cinci zile pentru fiecare grupă de elevi, meseria studiată. Tinerii care studiază profilul “Veterinar” vor petrece săptămâna aceasta la Ferma Agrovision din satul braşovean Criţ – fermă demonstrativă administrată de World Vision România.

Liceenii de la specializarea “Agroturism” vor învăţa secretele unei gazde primitoare la pensiunea Elena din aceeaşi localitate, iar în săptămânile următoare li se vor alătura, cu reţete de preparate tradiţionale, colegii de la clasa de “Industrie alimentară”.
Simultan, începând din 1 mai 2015, pe site-ul proiectului, va fi lansată aplicaţia web “Fermier de viitor”. Aplicaţia conţine replici virtuale ale proceselor de lucru studiate în practică de elevi şi urmăreşte să îi ajute să îşi completeze şi consolideze cunoştinţele dobândite într-o manieră familiar lor, dinamică şi prietenoasă.
La finalul sesiunilor de practică online şi offline, performanţele “fermierilor de viitor” vor fi evaluate de către o comisie specializată, iar cei mai buni dintre elevi participanţi la proiect vor primi premii în echipamente IT – laptopuri, tablete şi telefoane mobile.

Rezultatele proiectului se vor regăsi într-un ghid de bune practici care destinat liceelor de profil din ţară. Ne dorim ca modelul „fermier de viitor” să contribuie la îmbunătăţirea formării elevilor în domeniul agricol la nivel naţional şi, implicit, la redresarea situaţiei învăţământului de profil.

DESPRE WORLD VISION ROMÂNIA

Fundaţia World Vision România este o organizaţie creştină care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 25 de ani de prezenţă în România am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.
Considerăm educaţia ca fiind soluţia pentru a da şanse copiilor din mediul rural şi familiilor lor. Ne preocupă reducerea abandonului şcolar, educarea tinerilor şi adulţilor, astfel încât să devină independenţi financiar şi să poată oferi siguranţă şi bunăstare propriilor copii.

Intervenim la nivelul şcolilor şi comunităţilor pentru a creşte calitatea educaţiei, creăm noi oportunităţi de educaţie formală şi non-formală, întărim parteneriatul părinţi-şcoală-comunitate pentru a crea un mediu incluziv în scopul atingerii potenţialului maxim al copilului.

Suntem partenerii Bisericii Ortodoxe Române în proiectul „Alege Şcoala!”, dezvoltat cu finanţare europeană şi destinat reducerii abandonului şcolar în rândul copiilor de 6 – 16 ani. Concomitent, desfăşurăm şi alte programe, cofinanţate prin fonduri structurale, pentru creşterea instruirii elevilor şi alte trei proiecte de anvergură naţională cu obiectivul dezvoltării capitalului uman din mediile urban şi rural.

În fiecare an, oferim burse absolvenţilor de gimnaziu din meniul rural, în 5 judeţe. Proiectul iniţiat în 2008 se numeşte „Vreau in clasa a 9-a!” şi este dedicat copiilor nevoiaşi care îşi doresc să continue studiile la liceu. În 6 ani, 948 de elevi au beneficiat de burse. Suntem promotorii programelor publice de tip afterschool pentru toţi copiii ca metoda de prevenire a abandonului şcolar şi protecţie a copilului.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.