Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Traseul tematic Oxigen din satele Magura si Pestera

0

Este gata, pentru voi cu ajutorul lor! Traseul tematic Oxigen din satele Magura si Pestera din cadrul proiectului “Micul Ranger in satul de Munte” realizat cu sprijinul Fundatiei pentru Parteneriat si Mol Romania si cu ajutorul partenerilor: Scolile Generale Magura si Pestera, Administratia Parcului National Piatra Craiului, Regia Nationala a Padurilor si Primaria Comunei Moeciu, the Plot iar ca parteneri media: Sapte Seri, Romania pozitiva, EcoMagazin, Green Report, Radio Romania Cultural.

Pestera cu lilieci au fost igienizata cu ajutorul copiilor. Nu doar ca au depus un efort fizic enorm, oferindu-ne ajutorul lor, insa drumurile pe dealurile din Magura si Pestera au fost mult mau usoare prin scurtaturile pe care ni le-au aratat. Acolo copii au primit sepci si tricouri achizitionate prin proiectul Micul Ranger in Satul de Munte – proiect finantat de Mol si Fundatia pentru Parteneriat prin Programul Spatii Verzi.La Pesteracu lilieci am facut igienizare, si amenajarea pesterii pentru vizitare impreuna cu copii. Am vizitat cu copii pestera, si am facut joculete cu teme legate de natura. Copii au fost foarte incantati.

De asemenea, am macarcat traseul tematic, cu simbolul acesteia, oita verde si vesela. Ne-a insotit si dna profesoara Cojanu din Pestera, de la care am aflat ca legenda spune ca pestera se intinde pana sub Piatra Craiului si face legatura intre sate si munte. Am aflat si o noua legenda care spune ca un cocos si o pisica au intrat in Pestera si au iesit direct in Parcul National Piatra Craiului, sau cel putin asa ne-au povestit localnicii. Stiu ei ce stiu 😉

Tot de la dansa am aflat ca oamenii nu au voie sa taie iarba de pe pasuni pana pe 1 iulie, pentru ca plantele trebuie sa ajunga la maturitate. Pentru a-i verifica pe sateni, cei de la parc vin cu elicopterul si fac fotografii pe parcele.

Echipa Oxigen s-a bucurat de toata implicarea localnicilor, ne-au oferit ajutorul lor, unelte, ba chiar ne-au lasat sa punem panourile pe proprietatea lor tocmai pentru a nu fi in drum! Am fost la serbarea de sfarsit de an de la satul Pestera. Ce frumos sa vezi ca inca se mai poarta portul popular pentru ocazii special! Costumele sunt deosebit de frumoase si sunt cusute manual. Copiii au dansat si au cantat muzica populara.

Dupa, ne-am intalnit cu copiii din ambele sate si am plecat in tabara cu viitorii rangeri,la Cabana Curmaturapana sambata dupa-amiaza unde copii vor invata ce cuprinde Parcul National Piatra Craiului si cum il pot proteja. Suntem insotiti si de un cadru didactic. Copiii au primit sandwich-uri si portocale. Traseul este de aproximativ 3 ore. Chiar daca distanta este atat de mica, 80% dintre copii nu au iesit niciodata din sat. Pentru parintii acestora munca la camp este mult mai importanta.

Acesti copii sunt cei care vor proteja ceea ce au si ceea ce am cladit impreuna: Junior Rangeri ce vor deveni cei mai buni Rangeri!

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.