Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Salvați Delta a adus gustul Dunării și Deltei la București

0

Între 29 și 30 iunie, bucureștenii au aflat cu ce se “mănâncă” Dunărea și Delta, cu ocazia celei de-a patra ediții a festivalului gastronomic și eco-cultural “D’ale Gurii Dunării”, organizat de Ziua Internațională a Dunării. Vizitatorii au cunoscut comunitățile din Delta Dunării care s-au întrecut la Muzeul Național al Țăranului Român în preparate culinare, porturi și cântece tradiționale.

Alături de producatorii locali care au vândut produse tradiționale din Delta, patru organizații neguvernamentale și-au prezentate proiectele cu impact în Delta Dunării, iar Atelierul de la Mahmudia a făcut demonstrații de împletit papură și pentru vizitatori.

Evenimentul central de Ziua Internațională a Dunării a demarat vineri după amiază, 29 iunie, cu masa rotundă ”Dunarea, Rinul Europei Centrale si de Est sau coridorul verde al Europei” care a reunit factori interesați de problematica Dunării și Deltei, printre care reprezentați ai Ministerului Mediului și Pădurilor, ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea. Cu această ocazie, Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Pădurilor a anunțat reinterzicerea vânătorii în Delta Dunării printr-un Ordin de ministru care va fi publicat azi în Monitorul oficial. De asemenea, Eduard Hellvig, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului și Ministrul Mediului și Pădurilor au semnat contractul de finanțare pentru “Proiectul româno-bulgar de cooperare în zona comună de graniţă a Dunării: Danube WATER”

Cea de-a doua zi a fost dedicata în întregime festivalului de tradiţii folclorice, cu accent pe cele gastronomice și muzicale. Astfel, la “D’ale Gurii Dunării” a avut loc parada culinară a comunităţilor, condimentată de concerte și dansuri ai căror protagoniști au fost coruri și instrumentiști români, lipoveni și ucrainieni din Delta Dunării: Sinicika din Mila 23, Armonicii din Peceneaga, Juraveli din Jurilovca, corul de copii din Crișan, Bila Roja din Letea, Nufărul Alb din Chilia Veche, Katiuşa din Mahmudia.

La concursul de gătit, cel mai important moment al festivalului, juriul și vizitatorii au gustat din borșul de pește ca-n Delta Dunării, dar și știuca umplută, scordoleaua și crapul pe varză, colțunașii, plăcintele și din multe alte bunătăți. Cele opt echipe înscrise în concurs au fost răsplătite cu premii pentru efortul lor de a aduce tradiția culinară deltaică la București. Din juriu au făcut parte Vintilă Mihăilescu (antropolog, profesor universitar dr., SNSPA), Laura Sgârcitu (PA&C Specialist, Community Programs, Coca-Cola HBC România), Ioana Crăciunescu (actriță, poeta și mare creatoare de bucate) și Răzvan Cucui (jurnalist fondator al revistei Bucătăria pentru toți și Kamikaze).

Bucătăresele din Pardina au câștigat Marele Premiu Coca-Cola în valoare de 1500 euro. Maestrele din Mila 23 au fost răsplătite cu Premiul al II-lea, oferit de Ursus Breweries, însumând 1000 de euro. Jurații Andreea Grămoșteanu (Prima TV), Lviu Mihaiu(pres.SDD si director Radio Guerrilla) și George Butunoiu (restograf.ro) au acordat Premiul Presei « Radu Anton Roman », în valoare de 700 euro, echipei din Crișan. Mențiuni speciale pentru ciorba de pește, gustări și fel principal din pește, deserturi și arome, au primit echipele din Chilia Veche, Jurilovca, Letea, Mahmudia și reprezentantele Federației Comunităților Evreiești din România.

 

Clubul Țăranului Român a pus la dispoziția vizitatorilor un meniu pe bază de pește inspirat din rețetele tradiționale ale comunităților deltaice. Succesul produselor a determinat clubul să păstreze permanent meniul cu preparate din pește. Gratuit, bucureștii au putut gusta din borșul de pește preparat de Vali Țeican, reprezentant al ”La Cherhana”, din piața de pește de la Obor.

 

Festivalul Dale Gurii Dunării nu este doar un act firesc de promovare a tradițiilor oamenilor Deltei sau a spațiului deltaic. Festivalul are misiunea clară de a scoate la suprafață cea mai bună bucătarie de pește de apă dulce din Europa și de a o <cânta> cu ajutorul celor mai bune ansambluri  folclorice din Deltă. Scopul final este de a transforma aceste delicii în produse acreditate național și internațional, pentru că, nici Statul Român și nici românii nu știu, sau nu prea cred, că Delta Dunării face ouă de aur, care pot transforma zona într-un rai al economiei sociale„, a declarat Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

 

D’ale Gurii Dunării, festivalul concurs de tradiţii folclorice, cu accent pe cele gastronomice și muzicale, reprezintă un prilej pentru încurajarea unui comportament responsabil față de bogăția naturală și culturală a Deltei Dunării. Festivalul promovează alternativele economice durabile, prietenoase cu mediul înconjurător, care pun în valoare tezaurul gastronomic, muzical și arhitectonic şi al Deltei.

 

Ziua Dunării este celebrată anual, pe 29 iunie (dată ce marcheză semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, la Sofia, în anul 1994), la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR). Aproape 81 de milioane de persoane din țările danubiene sărbătoresc Ziua Dunării. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii şi de a accentua legăturile dintre state, precum și interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org)

 

În România, începând cu anul 2007, Asociația Salvaţi Dunărea și Delta organizează, în parteneriat cu Ministerul Mediului, evenimentul central de Ziua Dunării sub auspiciile ICPDR şi cu susţinerea Sistemului Coca-Cola în România. RE Concept este platforma de responsabilitate socială a Coca-Cola HBC România, dedicată ideii că RE este începutul tuturor acțiunilor care schimbă lumea în bine. Mai multe informații găsiți pe www.theREconcept.ro.În acest an evenimentul evenimentul a beneficiat de sprijinul Ursus Breweries, Metro, Rin Hotels și Cora România.

 

Parteneri media: Radio Guerrilla, PVTV, Radio România Actualităţi, Radio Antena Satelor, Radio România Cultural, Radio France Internationale – România, Bucătăria pentru toți, Good Food, Dilema Veche, Formula AS, Kamikaze, BeWhere, Tataia, Decât o Revistă, OrașulM.eu, 365.ro

 

Asociația Salvați Dunărea și Delta este o organizaţie neguvernamentală de protecție a mediului, care s-a impus în cei peste opt ani de activitate prin acțiuni susținute de advocacy pe probleme ecologice şi a demonstrat prin rezultate concrete că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. De asemenea, asociaţia are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltarea comunitară locală, managementul deșeurilor, economia socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare și conștientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.