Primul aparat din Romania care face ecografii cardiace 4D neinvazive, la Centrul Medical Speranta din Craiova

0

Românii pot face acum ecografii cardiace 4D la o clinică din Craiova

Primul aparat din România care face ecografii cardiace 4D neinvazive, comparabile cu cele realizate în cele mai avansate centre medicale din Europa, se află la Centrul Medical Speranța din Craiova. Medicii din echipă au început să îl folosească încă din luna ianuarie a acestui an și au evaluat până acum un număr de peste 200 de cazuri prin această metodă.

Ecocardiografia 4D este recomandată atunci când la varianta 2D apar anumite modificări, dar și ca o ecografie inițială, pentru că permite depistarea unor boli cardiovasculare înainte ca acestea să aibă manifestări evidente, în stadiu preclinic. Astfel, medicul poate iniția un tratament sau indica alte investigații înainte ca boala cardiacă să se manifeste cu pagube ireversibile. Un alt avantaj al acestui tip de ecografie este faptul că poate fi efectuată şi repetată ori de câte ori este necesar, pentru o monitorizare atentă, inclusiv de către femeile însărcinate şi copiii mici, fără a afecta sănătatea pacientului, neexistând riscul iradierii. Ecografia 4D este o procedură rapidă, ce oferă de fiecare dată informații complexe și complete asupra funcției cardiace, având o rezoluție bună, cu rezultate comparabile cu RMN-ul cardiac.

Ne bucurăm că putem să le oferim pacienților noștri cea mai avansată formă de ecocardiografie transtoracică, cea 4D. Am avut deja multe cazuri în care aceasta și-a dovedit eficacitatea. De exemplu, un pacient căruia i se spusese de un alt medic că nu mai poate suporta o intervenție, pentru că fracția de ejecție era redusă, a aflat cu ajutorul ecocardiografiei 4D că se afla la momentul optim pentru o interventie chirurgicală sau, în cazul unor pacienți tineri, care fumau și păreau a nu avea afectată inima, am observat modificări la 4D care impuneau schimbarea stilului de viață, renunțarea la fumat și chiar folosirea unor metode invazive, aceștia prezentând risc de infarct”, a declarat Radu Popa, medic cardiolog la Centrul Medical Speranța.

Ecocardiografia este cea mai importantă și cea mai frecvent utilizată metodă imagistică din domeniul cardiologiei, datorită costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice (RMN cardiac, CT cardiac) și, de asemenea, datorită lipsei iradierii. Ecocardiografia 4D este extrem de utilă în cazul unor boli cardiace diagnosticate, cum ar fi insuficiența cardiacă cronică, boala cardiacă ischemică, boala valvulară cardiacă, amiloidoză, cardiomiopatie hipertrofică, cardiomiopatie dilatativă, boli cardiace congenitale, miocardită, neoplasme, HTA, diabet, dar și înainte și după o intervenție chirurgicală la inimă. Totodată, aceasta este folosită și pentru urmărirea pacienților cu tratament oncologic care suferă afectare cardiacă datorită chimioterapiei. În cazul lipsei unui diagnostic cardiac, ecocardiografia 4D se recomandă și când există simptome precum dificultate în respiraţie, oboseală excesivă, umflarea picioarelor, dureri toracice, palpitaţii ale inimii sau dereglări de ritm cardiac.

Acest ecograf 4D, care se află în Centrul Medical Speranța, implementează ultimele protocoale ecografice recomandate de Societatea Europeană de Imagistică şi Ultrasonografie din anul 2018.

Despre Centrul Medical Speranța

Fondat în anul 2016 Centrul Medical Speranța este dotat cu aparatură medicală de ultimă generație și oferă servicii medicale de calitate, la prețuri accesibile, în domeniul cardiologiei, pediatriei, pneumologiei și endocrinologiei.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.