Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Peste 450 de persoane din mediul rural din Judeţul Giurgiu au beneficiat de programe de informare, consiliere şi formare profesională

0

• 350 de persoane din satele şi comunele din Judeţul Giurgiu au participat la programe de instruire;
• 40 de persoane din mediul rural au fost angajate cu contract de muncă;
• 10 firme noi au fost înfiinţate;
• 10 beneficiari ai proiectului au primit câte un premiu de 9000 lei, cu taxe incluse;

Fundaţia Estuar, împreună cu partenerii săi Asociaţia Four Change şi RD Global Project Consulting anunţă rezultatele proiectului POSDRU/138/5.2/G/135226 „Antreprenoriatul rural – dezvoltarea sustenabilă a comunităţii din regiunea Sud Muntenia”.

DSCN0273 (2)

Proiectul se desfăşoară în perioada 27 martie 2014 – 27 septembrie 2015 în comunele şi satele din Judeţul Giurgiu şi şi-a propus îmbunatăţirea calităţii resurselor umane din zone rurale a regiunii Sud Muntenia, în vederea creşterii accesului la ocupare în domenii non agricole pentru 432 persoane din satele şi comunele judeţului Giurgiu.

Prin intermediul proiectului, s-a facilitat accesul la cursuri adaptate nevoilor de formare pe piaţa muncii, astfel încât, persoanele cuprinse în programele să deţină atât abilitaţi relevante pentru piaţa muncii sau pentru propria afacere, dar şi să investească în dezvoltarea comunităţii. Astfel, 350 de persoane din mediul rural giurgiuvean au participat la câte două cursuri de formare profesională de scurtă durată precum Competenţe informatice şi Competenţe civice sau Contabilitate şi Competenţe antreprenoriale.

De asemenea, peste 40 de persoane şomere, inactive sau care se ocupau cu agricultură de subzistenţă au reuşit să îşi găsească un loc de muncă datorită programului integrat la care au participat. Acesta a presupus informarea beneficiarilor cu privire la piaţa muncii din Judeţul Giurgiu, consilierea acestora privind găsirea şi păstrarea locului de muncă, formare profesională adaptată nevoilor fiecăruia şi nu în ultimul rând medierea muncii.
Mai mult, în cadrul proiectului s-a derulat concursul cu premii “Creștem afaceri pentru sate mai bogate – premii pentru cele mai competitive planuri de afaceri”. 10 beneficiari ai proiectului care au urmat cursurile de Competenţe antreprenoriale au primit câte un premiu de 9000 de lei pentru a-şi deschide propria afacere. Astfel, au fost înfiinţate 10 firme noi în Judeţul Giurgiu, care au creat 16 locuri noi de muncă.

Proiectul are un caracter inovator din mai multe perspective: este realizat într-o regiune care a beneficiat de foarte puţine proiecte de dezvoltare a resurselor umane, cursurile de formare realizate în cadrul proiectului au contribuit atât la dezvoltarea abilitaţilor locuitorilor dar şi la stimularea acestora de a fi mai activi la nivel comunitar. Pe termen mediu proiectul va deveni un reper de succes în regiune şi o bună practică ce va putea fi replicată şi în alte zone.

Proiectul „Antreprenoriatul rural – dezvoltarea sustenabilă a comunităţii din regiunea Sud Muntenia”, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 Investeşte în oameni!, Axa Prioritară nr 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul Major de Intervenţie nr 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale”. Valoarea proiectului este de 1.754.584.00 RON din care 1.468.232 RON reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Fundaţia Estuar a fost fondată în septembrie 1993 de către Asociaţia Penumbra din Scoţia şi Liga Romană de Sănătate Mintală şi este prima organizaţie din România care a creat pentru adulţii cu probleme de sănătate mintală o reţea de servicii de îngrijiri comunitare de zi şi locative acreditate şi recunoscute la nivel local, naţional şi internaţional. Misiunea Fundaţiei Estuar este de a oferi opţiuni sociale şi alternative adulţilor cu probleme de sănătate mintală, pentru reintegrarea lor în comunitatea românească.

Asociaţia Four Change este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2012 de o serie de experţi în societatea civilă românească care şi-au propus să producă schimbări pozitive, majore în sectorul neguvernamental, dar şi în cadrul comunităţilor în care acţionează. Misiunea organizaţiei să sprijine organizaţiile societăţii civile pentru a deveni actori relevanţi în dezvoltarea societăţii româneşti.

SC RD Global Project Consulting SRL este o firmă cu capital român ce oferă servicii în domeniul consultanţei în afaceri şi management.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.