Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ne interesează ce aveți de spus!

0

 Asta au declarat bunicilor copiii din Herești, județul Giurgiu sâmbătă, 20 octombrie, la o șezătoare in conacul lui Udriște Năsturel.  

 

Participanții, coordonați de  Ana Maria Gomboș, bunici și copii ai satului, au povestit, ascultat, arătat. Povești de la curtea boierească, întoarcerea unui tată dintr-un lagăr de prizonieri, drumul lui Moș Matei (veteran de război acum, la 93 de ani)  de la Pragala Târgu Mureș, tradiții și obiceiuri de la Herești, întâmplări recente din viața oamenilor. Trecut și prezent, emoție și bucurie, fiecare a adus câte ceva. Copiii și-au pus costumul popular, au vorbit cu bunicii sau cu vecinii lor și au adus la șezătoare obiecte vechi, unele dintre ele extrem de valoroase – o bucată de săpun de casă, o basma și o vestă de peste 100 de ani, o icoană cusută de o străbunică, o copaie, o păpușă. Nea Țane a venit cu fluierul la care cânta când era copil și a recitat poezii despre familia sa, fetele au cântat colindul Lazăre, Lazăre!

Coordonatorul acțiunii, Ana Maria Gomboș, profesoara de limba română la Școala din Herești a făcut, la final, un mic atelier de idei despre ce pot face copiii să le facă viața mai frumoasă bunicilor din sat.

“Copiii din Herești sunt apropiați de bunicii lor și de cei vârstnici în general, îi ajută în curte, sau cu cumpărăturile. De altfel, ați văzut că toți sunt pentru noi tușica, unchiul sau cel mult moș. Dar astăzi au aflat cât de mult le place bunicilor să povesteasca și ce dar frumos le poți face pur și simplu ascultându-i“, a spus Ana Maria Gomboș

„Intr-un moment în care părem să fim preocupați numai de prezent, o punere față în față a trecutului și actualului nu poate decât să ne fie de folos tuturor, copii sau adulți, a spus istoricul Sorin Ioniță, dela MuzeuluiȚăranului Român. Deși fiecare se vede împlinit într-o profesie, copiii au nevoie de un sentiment solid al apartenenței la o comunitate și despre asta au fost poveștile de la conac. Despre oameni, întâmplări, obiecte și poveștile din jurul acestora”.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Muzeului Țăranului Român și al Companiei Alchimex.

Mulțumim, de asemenea, partenerilor noștri,  Asociația pentru Drepturile Pensionarilor din România și Asociația Hope for Life.

Acțiunea Ne interesează ce aveți de spus! face parte din campania Bunicii mei sunt cool, în cadrul Anului European al Îmbătrânirii Active și al Solidarității între Generații, inițiată de Centrul de Politici pentru Diversitate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.