Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Descopera “Calea Victoriei”, sambata 17 martie 2012

0

Fundatia Calea Victoriei va invita, sambata, 17 martie la o expeditie culturala: Descopera “Calea Victoriei”, in care veti descoperi frumusetea caselor si monumentelor de pe Calea Victoriei, veti afla povestea oamenilor care le-au construit si momentele memorabile petrecute pe aceasta cale regala.

In aceasta calatorie in spatiu si timp veti fi condusi de istoricul Anita Sterea, care ne va povesti despre istoria  locurilor frumoase din Bucuresti pentru a putea intelege ce este valoros in oras si merita sa fie protejat de invazia blocurilor de sticla.
Calea Victoriei este una din cele mai vechi artere ale Bucureştiului. Inainte de domnia lui Constantin Brancoveanu, strada nu facea parte din Bucureşti, numele ei fiind Drumul Braşovului şi era formata doar din segmentul dintre Cercul Militar şi Piaţa Victoriei. Porţiunea cuprinsa intre Piaţa Naţiunilor Unite (fosta Piaţa Senatului) şi bulevardul Regina Elisabeta era cunoscuta in acea vreme sub numele de Uliţa Mare spre Sarindar pentru ca ducea catre biserica Sarindar (astazi, Cercul Militar Naţional).
Drumul, rezultat din unirea dintre Drumul Braşovului si Uliţa Mare spre Sarindar, a fost deschis in anul 1692, de catre domnitorul Ţarii Romaneşti, Constantin Brancoveanu, sub numele de Podul Mogoşoaiei. Uliţa nou formata era pavata cu trunchiuri de copaci. Strazilor astfel pavate li se spunea poduri, motiv pentru care şi noua cale primeşte denumirea de „Pod”, Podul Mogoşoaiei. Noua strada a fost construita pentru a asigura o cale de legatura intre moşia voievodului – Mogoşoaia şi palatul domnesc, amplasat in apropierea Curţii Vechi. Artera devine drumul principal al capitalei, de-a lungul ei construindu-se case boiereşti, biserici, hanuri, hoteluri, pravalii, magazine de lux, cafenele şi instituţii de stat.
Casele si palatele pe linga care vom trece si despre care vom povesti sint Casa Cesianu, Palatul Cantacuzino, Casa Disescu, Casa Vernescu, Palatul Ghika-Gradisteanu, Academia Romana, Casa Monteoru-Catargi, Palatul Romanit, Palatul Stirbei, Athenee Palace, Muzeul Theodor Aman (vizita interior), Ateneul Roman, Palatul Regal, Biblioteca Centrala Universitara, Biserica Creţulescu,  Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Casa Capsa, Cercul Militar National, Biserica  Sarindar, Hotel Bulevard, Pasajul Macca-Villacrosse, CEC, Palatul Postelor, Biserica Stavropoleos (vizita interior) si Carul cu Bere.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.