Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Conferința-eveniment: Melosul manuscriselor Bizanțului, marti, 6 noiembrie

0

Asociaţia Nectarie Protopsaltul si Fundaţia Calea Victoriei, va invita marti, 6 noiembrie, ora 18.30, la conferința-eveniment: Melosul manuscriselor Bizanțului.

Melosul Manuscriselor Bizanțului-frumusetea ascunsa a muzicii bizantine

Asociaţia Nectarie Protopsaltul si Fundaţia Calea Victoriei in parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, va invita marti, 6 noiembrie, ora 18.30, la conferința-eveniment: Melosul manuscriselor Bizanțului.

Conferința va fi susținută de Conf. Univ. Nicolae Gheorghita și de muzicologul Costin Moisil, care ne vor vorbi despre patrimoniul muzical bizantin din manuscrisele Bibliotecii Academiei Romane.

Aceasta conferinţă dă viaţă unor cântări care nu s-au mai auzit de sute de ani și astfel face cunoscută o parte din cultura românească din vremea lui Constantin Brâncoveanu sau Alexandru cel Bun.

Fragmentele alese din manuscrise vor fi interpretate de Grupul Nectarie Protopsaltul condus de Sabin Preda. Grupul are ca preocupare identificarea partiturilor valoroase și redarea acestora într-o formă cât mai apropiată de cea originală, ţinând seamă în egală măsură de cercetările muzicologice și liturgice moderne și de tradiţia orală vie.

Muzica manuscriselor medievale din Ţara Românească și Moldova mărturisește – ca și pictura, orfevrăria ori arhitectura – despre apartenenţa românilor la spaţiul cultural bizantin. Dar, spre deosebire de o miniatură, o ferecătură de carte sau o clădire, o piesă muzicală nu poate fi atinsă și nu poate fi admirată ore întregi din unghiuri diferite. Mai mult, ea există doar atâta vreme cât cineva o cântă și altcineva o ascultă. După ce s-a stins ultimul sunet, cântarea se odihnește între scoarţele manuscrisului până când un alt cântăreţ o face să trăiască din nou.

Temele abordate vor viza:

1. Spațiul cultural bizantin

2. Reconstituirea cântărilor vechi

3. Monodia și libertatea în muzică

Vom expune reproduceri la scară mărită ale unor pagini alese din manuscrisele de patrimoniu ale colecției Bibliotecii Academiei Române.

Principalul partener media al proiectului „Melosul Manuscriselor Bizantului” este Radio Romania Cultural.

Conferinta face parte din proiectul „Valorizarea patrimoniului muzical bizantin din manuscrisele Bibliotecii Academiei Române. Cercetare, dezbatere, mediatizare”, proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural National.


Lector: Nicolae GheorghițăCostin Moisil

Data incepere: 6 Noiembrie 2012; Ora curs: 18:30

Cost: intrarea libera

Locatie: Cafeneaua Librariei Dalles, Blvd. N Balcescu nr 18 (etaj)

 

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.