Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

CARAVANA URBANIUM: Re-aprindem focul la Cinematograful Flacara din Turnu-Magurele!

0

Intre 6 – 8 iunie, Asociatia URBANIUM organizeaza la Turnu-Magurele, in Teleorman, la nici trei ore distanta de Bucuresti, pe malurile Dunarii, o Caravana cu proiectii de filme romanesti, un atelier  despre istoria de peste sase secole a zonei si o excursie ghidata a celor mai atragatoare obiective istorice si naturale din jurul Turnu-Magurele.

afis-caravana (1)

Cinematograful, pe langa funcția sa cultural-educativa, a reprezentat pentru comunitatile locale din Romania un spatiu de socializare si coagulare sociala. Dupa 1989, accelerata decadere a retelei de sali de cinema a contribuit din plin la slabirea etosului identitar si a ingradit accesul publicului larg la noua cinematografie romaneasca. Aceste fenomene s-au resimtit mai acut in zonele rurale si in micile orase de provincie, unde disparitia cinematografului a insotit un amplu fenomen de decadere socio-economica si politica. Caravana URBANIUM din Turnu-Magurele isi propune sa reinvie traditia spectacolelor de film proiectate in spatiile publice ca modalitate de re-constructie a spiritului comunitar.

Caravana propune publicului turnean si nu numai patru filme romanesti recente care trateaza problematici sociale actuale (Dupa dealuri si Cea mai fericita fata din lume) si reconsiderari ale trecutului traumatic recent (Amintiri din Epoca de Aur si Dupa-amiaza unui tortionar). Ambele sectiuni sunt gandite ca un diptic, cu unul dintre filme prezentand fateta ironic-relaxata a realitatilor redate, iar cealalalt, pe cea sumbra. Proiectiile vor avea loc la singurul cinematograf functional din oras, Cinematograful Flacara, situat in Gradina Publica si ingrijit cu drag si voluntar de Ionut Floricel, angajat la Primaria Turnu-Magurele.

Cetatea Turris, ale carei ruine sunt reprezentative pentru cetatile de fortificatie construite de Mircea cel Batran la finalul secolului XIV, pentru a apara Tara Romaneasca de atacurile din sud, se afla la trei kilometri de orasul modern. In apropiere de Turnu-Magurele se afla de asemenea Cetatea Sucidava (patrimoniu UNESCO), una dintre cele mai bine prezervate cetati din perioada bizantina timpurie. La confluenta Oltului cu Dunarea, langa Islaz, la cativa kilometri de oras, se afla o zona Natura 2000 cu o varietate impresionanta de specii de pasari (printre care si cea protejata a cormoranului mic), loc propice pentru pasionatii de bird watching. Turnu-Magurele beneficiaza si de o serie de atuuri arhitecturale (de exemplu, Catedrala Sfantul Haralambie considerata de catre N.Iorga a treia cea mai ’’frumoasa’’ din tara), piscicole (pescuitul sportiv la Dunare si Olt) dar si post-industriale (precum instalatiile Combinatului Chimic Donau Chem).  Povestile si atractiile orasului vor fi pe larg prezentate si dezbatute in cadrul a doua evenimente conexe din Caravana, o excursie ghidata in imprejurimile orasului (organizata sambata, 7 iunie) si un atelier despre istoria orasului (duminica, 8 iunie).

Daca nu aveti planuri in weekendul 6-8 iunie, nu ezitati sa incercati un city break alternativ in Teleorman, la Turnu-Magurele! Programul detaliat al Caravanei si informatii despre participare pot fi consultate pe pagina Facebook a evenimentului. Accesul la toate evenimentele Caravanei este gratuit.

Caravana URBANIUM beneficiaza de sprijinul logistic al Primariei Turnu-Magurele si de parteneriatul media al Societal, StiriONG.ro, Nonguvernamental, COOPerativa Urbana, MODELiER, Al Treilea Sector.ro, Black&White café, Asociatia Komunitas – Platforma Urbana, Romania Pozitiva.

Evenimentul este organizat de Asociatia URBANIUM. Infiintata in 2013, URBANIUM isi propune sa creeze o miscare structurala capabila sa revitalizeze micile orase de provincie romanesti. Concret, asociatia dezvolta interventii artistice, sociale si economice militante si inovatoare ce faciliteaza tranzitia spre o Romanie poli-urbana, in care provincia este un substitut atragator, solidar si ecologic la marile orase. Turnu-Magurele este prima locatie pentru ’’pilotarea’’ demersului URBANIUM. Mai multe informatii pe pe pagina Facebook a initiativei.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.