Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Câmpina: centru destinat copiilor cu dizabilități și adăpost permanent pentru copiii aflați în situații dificile

0

Asociația Ateliere Fără Frontiere finalizeazã cel de-al 7-lea șantier de solidaritate

În perioada 24 iunie – 08 iulie 2013, Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu asociația Ateliers Sans Frontieres din Franța, au realizat un șantier de solidaritate și dezvoltare locală, în Municipiul Câmpina, județul Prahova. Acțiunea s-a desfaşurat la Complexul de Servicii Comunitare «Sf. Filofteia», centru destinat copiilor cu dizabilități din comunitate și totodată adăpost permanent pentru copiii aflați în situații dificile din județ.

Obiectivele propuse de cele două asociații pentru răspunderea nevoilor din proiect, au fost de reasfaltare a curții, crearea unui spațiu de joacă adaptat copiilor, susţinerea de activități de educație «verde», interculturale și ludice.

Proiectul a fost de amploare internațională și a avut la bază responsabilitatea și implicarea civică a 33 de voluntari proveniți din comunitatea gazdă proiectului – Câmpina 10 persoane, asociația Ateliere Fără Frontiere 8 persoane, asociația Ateliers Sans Frontieres – Franța 9 persoane și 6 tineri din cadrul programelor Complexului de Servicii Comunitare, beneficiari direcţi.

Taierea pangliicii - Inaugurare Campina

Această inițiativă a fost una integrată de dezvoltare durabilă, o oportunitate de implicare atât pentru comunitate, cât și pentru companiile responsabile care iși desfașoară activitatea în teritoriu, dar și a instituțiilor publice, creând punți de comunicare print-un parteneriat complex public-privat. Aceste proiecte valorizeaza implicarea civica activa, dar și sensibilizarea și responsabilizarea opiniei publice în ceea ce privește lupta împotriva marginalizarii și excluziunii. De asemenea șantierele de solidaritate îi ajuta pe voluntari – majoritatea persoane in mare dificultate – nu numai să conștientizeze utilitatea, finalitatea și sensul implicării lor, ci sa-și construiasca stima de sine, valorile și dorința de a re/deveni actori ai propriilor vieți. a declarat Patrick Ouriaghli, Directorul Executiv al Ateliere Fără Frontiere.

 

În intervalul  2007 – 2010, asociația Ateliere Fără Frontiere a realizat, 6 astfel de “șantiere” în județele Sibiu, Zalău, Dolj, Călărași, Arad, Constanța, în urma cărora au rezultat: peste 9000 de beneficiari, 300 de voluntari, 6 terenuri de sport realizate și echipate, 5 săli de informatică dotate, 5 spatii de joaca pentru copii…

 

Acest proiect a venit în întâmpinarea nevoilor beneficiarilor complexului, incluzând aici copiii ocrotiți în centrul de plasament și copiii care sunt înscriși în programul de recuperare al centrului de zi. Curtea complexului a fost tranformată prin acțiunile de reasfaltare și reamenajare a spațiului de joacă fiind acum un spațiu adecvat la nevoile beneficiarilor și devenind un loc care reflectă cu adevărat spiritul copilăriei. Voluntarilor din Franța și București li s-au alăturat un grup de voluntari din Câmpina și împreună ne-au demonstrat o motivație deosebită în a aduce bucurie copiilor. Alături de aceștia au participat și un grup de copii instituționalizați care au contribuit activ în proiect, câștigând astfel o experiență de viață valoroasă în urma interacțiunii cu voluntarii. Susținerea partenerilor, publici și privati pentru acest proiect arată deschiderea și disponibilitatea acestora pentru a rezolva problemele comunității. a adăugat Monica Dobre, Șef Complex de Servicii Comunitare «Sf. Filofteia»

 

Aş vrea să-i felicit pe toti cei care au fost implicaţi în realizarea acestui “şantier pentru solidaritate locală”, îndeosebi asociaţiei Ateliere Fără Frontiere și partenerului său asociația Ateliers Sans Frontieres din Franța. Altruismul înseamnă să ai o atitudine binevoitoare şi dezinteresată în favoarea altora. Iar ceea ce fac aceste asociaţii vine să întărească ideea că oamenii se pot sprijini unii pe alţii, că bunătatea nu este doar o vorbă în vânt, că gesturile mari se pot face de către oricine, iată de data aceasta de către oameni de bine din Franţa, din Europa. Îmi declar admiraţia şi întreg sprijinul pentru aceşti oameni deosebiţi şi am toată convingerea că noi, românii, vom învăţa de la ei nu numai să ne ajutăm unii pe alţii, dar să facem tot ceea ce ne stă în putere să îmbunătăţim viaţa copiilor noştri. Le doresc copiilor să se bucure din plin de aceste facilităţi de joacă şi să înveţe din bunătatea şi solidaritatea semenilor nostri. a declarat Primarul Municipiului Câmpina, Ing. Horia-Laurentiu Tiseanu.

Acest proiect a fost susținut de parteneri solizi și responsabili, precum primaria Câmpina, Bricostore, Kaufland Romania, Lavitex şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului – Prahova.

 

În viziunea Kaufland România, a fi o companie responsabilă social înseamnă asumarea unui rol activ de partener social, având ca scop dezvoltarea economică, socială şi de mediu a comunităţii în care activăm, susţinând principiul dezvoltării durabile. Kaufland România a sprijnit şi va sprijini în continuare, proiecte dedicate reducerii abandonului şcolar, facilitării accesului la educaţie, integrării sociale a copiilor şi tinerilor ce provin din categorii sociale defavorizate. Lucrările de renovare a Complexului de Servicii Comunitare « Sf. Filofteia » din Câmpina şi amenajarea unui loc de joacă în cadrul acestuia reprezintă un proiect complex ce se înscrie în strategia noastră de responsabilitate socială: încurajează voluntariatul, conduce la incluziunea socială a persoanelor vulnerabile, oferă copiilor posibilitatea de a interacţiona între ei şi de a avea acces la educaţie în condiţii decente, creează oportunităti de parteneriat între mediul public şi cel privat. Kaufland România va continua să susţină astfel de programe complexe care să ajute la dezvoltarea comunităţilor locale şi la îmbunătăţirea condiţiilor de trai. a adăugat și Razvan Necula – Director Regional Vânzări, Kaufland România

 

Despre Ateliere Fără Frontiere

Ateliere Fară Frontiere este o asociatie română non-profit de insertie a cărei misiune este integrarea socio-profesională a persoanelor în mare dificultate, lupta împotriva risipei și poluării prin reconditionarea și reciclarea echipamentelor IT uzate, reutilizarea deseurilor publicitare prin confectionarea de sacose si obiecte promotionale, solidaritatea prin donatii de echipamente IT pentru proiecte educationale și organizarea de șantiere de solidaritate.

 

Despre Ateliers sans Frontieres

Ateliers Sans Frontieres (ASF) este o asociație de integrare prin activitate economică creată în 2003, care găzduiește un numãr de șaizeci de persoane vulnerabile pentru a le ajuta să-şi construiască proiectul lor de viață, să-și recâștige demnitatea lor și să le aducă la o situație personală şi profesionalã stabilã. Persoanele acompaniate au o serie vulnerabilitãţi (fãrã loc de muncã, fără locuință, probleme de sănătate, handicap, analfabetism, adicţii, etc.). ASF le oferă un loc de muncă, formare profesionalã și o acompaniere individualizatã.

 

Despre Complexul de Servicii Comunitare Sf. Filofteia”

Complexul de Servicii Comunitare „Sf. Filofteia” din Campina, este o structurã publicã, fãrã personalitate juridicã, în cadrul Direcţiei de Asistenţã Socialã şi Protecţia Copilului Prahova, înfiinţatã in 2004, având 5 componente: Centrul de Zi (de recuperare) pentru copilul cu dizabilități, Centrul de Resusrse și Asistență Socială, Centrul rezidențial de tip familial – Brebu, Centrul de Plasament Serviciul de consiliere și sprijin pentru integrare/reintegrare familială a copiilor cu dizabilități aflați în dificultate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.