Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociaţia MaiMultVerde anunță rezultatele proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare”

0

Joi, 29 octombrie 2015, Asociaţia MaiMultVerde, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (Centrul de Detenție Craiova) şi Primăria Işalniţa au anunțat încheierea proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare” și rezultatele acestuia în cadrul unei conferinţe organizate în Penitenciarul Craiova. La conferinţă au participat Andreea Hoefer, managerul proiectului în cadrul Asociaţiei MaiMultVerde, dna. Raluca Țîrcă, director adjunct intervenție psihosocială și dl. Marin Calotă, director adjunct siguranța deținerii și regim penitenciar de la Penitenciarul Craiova.

Foto conferinta_01

Proiectul ”Eco-voluntariat în penitenciare” a fost finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România și s-a desfășurat în Craiova, în perioada august 2014 – octombrie 2015 în parteneriat cu Federația VOLUM, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul pentru Minori și Tineri și Primăria Ișalnița. Parteneriatul și-a propus să încurajeze activitățile de voluntariat de mediu în folosul comunității, oferind persoanelor private de libertate din cele două penitenciare partenere și locuitorilor Craiovei ocazii concrete de a face voluntariat, atât în interiorul penitenciarelor, cât și în spațiul public, în scopul facilitării dialogului și cooperării între membrii comunității și persoanele private de libertate.

Astfel, 100 de voluntari din rândul persoane private de libertate, alături de 20 de voluntari din comunitatea locală și 20 de angajați ai penitenciarelor partenere au participat la 5 programe de voluntariat de mediu în închisoare. Programele au constat în 10 sesiuni de instruire menite să-i ajute să dobândească informații și cunoștințe care au legătură cu zona rurală de proveniență și meseriile agricole, fapt care le dă o șansă nouă de calificare, integrare și reducere a handicapului social al acestora.

Prin programul Management forestier, voluntarii au valorificat o parte din resursele de care dispune Penitenciarul Craiova, înființând un teren pentru mini-fotbal, o zonă de recreere și o pepinieră de care vor beneficia 1560 de persoane private de libertate și 600 de angajați ai penitenciarelor. Programul s-a încheiat printr-un meci de fotbal demonstrativ între echipele celor 2 penitenciare partenere, meci care a avut loc în 16 octombrie 2015.
Programele Colectare selectivă și Energii alternative au creat premisele introducerii de practici sustenabile de mediu în penitenciare: un sistem de colectare selectivă implementat în ambele penitenciare și folosirea, pe termen mediu, a energiilor alternative în scopul reducerii costurilor operaționale de funcționare ale penitenciarelor.

Programul Eco-antreprenoriat a venit în sprijinul acelor persoane care provin din mediul rural și sunt, de regulă, în posesia unei suprafețe agricole care poate fi reconfigurată ca abordare economică, în urma participării la cursuri după ieșirea din penitenciar.
Programul Conservarea biodiversității s-a desfășurat în parteneriat cu Muzeul Oltenia și a constat în 20 de mini-stagii de cercetare la care au participat câte două echipe de 6 persoane private de libertate. Implicarea minorilor și tinerilor în activități prietenoase, permanente și care se desfășoara în afara penitenciarelor, echilibrează comportamentul acestora, disciplinează și responsabilizează în egală măsură.
În ceea ce privește facilitarea dialogului și cooperării dintre persoanele private de libertate, instituțiile publice și comunitatea locală, a fost creată o Rețea de Sprijin constând din 10 membri ai 5 ONG-uri locale – Asociația Ecologică Gaia, Acces Oltenia, Asociația Evolve, Asociația Allons Y, Asociația Tineretul ONU – care va reprezenta, și după încheierea proiectului, interesele persoanelor private de libertate și ale comunității locale în fața autorităților.

“Suntem de părere că, atunci când e vorba despre implicarea persoanelor private de libertate în activități de voluntariat, discuția trebuie să pornească de la ONG-uri și din comunitate, nu de la decidenți. Am identificat astfel nevoia de a aduce pe agenda publică și, ulterior, politică subiectul voluntariatului în spațiul public al persoanelor private de libertate și ne-am asumat participarea la demersurile de informare premergătoare obținerii unei decizii publice. Toate aceste componente ale proiectului fac ca proiectul să fie unul inovator și un exemplu de bune practice în ceea ce privește programele de voluntariat în închisori”, a declarat Andreea Hoefer, managerul proiectului ”Eco-voluntariat în penitenciare”.
“Deținuții voluntari s-au implicat în cinci programe educaționale cu tematici legate de protecția și conservarea mediului, au contribuit la implementarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor și producere a energiei alternative, activități inovatoare pentru sistemul penitenciar din România, sprijinite în totalitate de lucrătorii din penitenciarele craiovene și din Administrația Națională a Penitenciarelor. Toate aceste rezultate au pus bazele unui parteneriat pe termen lung între Penitenciarul Craiova și Asociația MaiMultVerde”, a declarat Comisar șef de penitenciare Marin Calotă, directorul adjunct al Penitenciarului Craiova.
Proiectul se încheie sâmbătă, 31 octombrie, printr-o acțiune de plantare care marchează finalul acestui proiect și se înscrie într-un cadru mai larg, fiind un eveniment prin care partenerii doresc să arate comunității locale și instituțiilor publice din Craiova că, dacă există ocazia, persoanele private de libertate se pot implica în activități de voluntariat nu numai în închisoare, ci și în spațiul public, fiind o resursă importantă pentru rezolvarea anumitor probleme ale comunității. Acțiunea a început în 29 octombrie, iar în cele trei zile de plantare, 200 de persoane private de libertate și 100 de voluntari din Craiova urmează să planteze 17.000 de puieți pe o suprafață de 3 ha oferită de Primăria Ișalnița.

Perioada de desfăşurare a proiectului a fost de 15 luni, august 2014-octombrie 2015. Proiectul ”Eco-voluntariat în penitenciare” a fost finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 66.057 euro.

Mai multe informaţii despre proiect pot fi găsite pe www.penitenciareverzi.ro, iar despre granturile SEE 2009-2014 pe www.eeagrants.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.