Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

70 de seniori din sectorul 6 doresc să renoveze Parcul Moghioroș și Piața Mică

0

70 de seniori din sectorul 6, implicați într-un proces de organizare comunitară, schimbă viața comunității în care trăiesc și doresc să renoveze Parcul Moghioroș și Piața Mică.

Inițiat în urmă cu șapte luni, de Asociaţia Habilitas – Centrul de Resurse şi Formare Profesională, în parteneriat cu Asociaţia Four Change proiectul Prin ochii seniorilor! a presupus desfășurarea unui proces de organizarea comunitară cu seniorii din sectorul 6 și a implicat peste 70 de vârstnici care locuiesc în Cartierul Drumul Taberei şi zonele conexe. Aceștia au identificat problemele comunităţii din sectorul 6 şi au participat la întâlniri şi traininguri de dezvoltare comunitară.

Ulterior, 10 seniori s-au înscris pentru a participa efectiv în cadrul proiectului şi pentru a realiza fotografii, utilizând metoda Photovoice. Timp de 3 luni de zile au fost realizate peste 400 de fotografii care surprind problemele legate de parcarile ilegale, strazile neasfaltate si cladirile în paragină, până la problemele Parcului Moghioros, cainii vagabonzi si Piaţa Mică.

40 din fotografii au fost organizate într-o expoziţie fotografică lansată la Clubul Seniorilor din sectorul 6, unde au participat reprezentanţi ai ONG-urilor, autorităţi, precum şi peste 50 de seniori.

Dintre problemele fotografiate şi dezbătute de fotografi, aceştia au selectat două, Piaţa Mică şi Parcul Moghioroş. Pentru a rezolva aceste probleme, seniorii s-au organizat în două grupuri de iniţiativă şi au realizat petiţii, au strâns semnături şi s-au întâlnit cu autorităţile locale.

De la trainingurile de organizare comunitară şi utilizarea a aparatului fotografic, până la realizarea efectivă a fotografiilor şi expoziţia foto, vârstnicii ne-au demonstrat că implicarea cetăţenească nu are vârsta, că experienţa lor de viaţă este un atuu foarte important, dar prea puţin utilizat în zilele noastre şi că putem învăţa oricând şi de la oricine, atâta timp cât suntem deschişi să facem asta”, a decalarat Rodica Căciulă, Manager de proiect.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost lansat Ghidul de implicare comunitară, destinat organizaţiilor neguvernamentale care doresc să realizeze proiecte de organizare comunitară cu persoanele vârstinice şi care poate reprezenta un exemplu de bună practică în lucru cu seniorii.

Proiectul “Prin ochii seniorilor!” a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank și administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

Rulota din parc

Asociatia Habilitas este o organizatie non-guvernamentală, formată din voluntari. Misiunea organizației este de a dezvolta programe de formare continuă a adulților și de a oferi consultanță în programe și proiecte sociale, psihologice și educationale, în dezvoltarea de servicii sociale și de a oferi expertiza economică în același domeniu.

Asociatia Four Change este o organizatie neguvernamentala infiintata de o serie de experti in societatea civila romaneasca care si-au propus sa produca schimbari pozitive, majore in sectorul neguvernamental, dar si in cadrul comunitatilor in care actioneaza. Prin aceasta asociatie, fondatorii doresc sa creasca nivelul de profesionalizare a organizatiilor neguvernamentale si sa le sprijine pe acestea in domeniile si activitatile in care nu au experinta si deseori le neglijeaza, cum ar fi cercetarea, promovarea, planificarea strategica, managementul de proiect etc. Ghidati de sloganul „Din pasiune pentru societatea civila”, membrii fondatori ai asociatiei au aderat la valori precum profesionalism, dedicare, transparenta, competitivitate, expertiza, experienta, inovatie, deschidere, integritate, responsabilitate, flexibilitate, adaptabilitate.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.