Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

„Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare” în vizită la Ploieşti

0

Muzeul Naţional de Istorie a României, în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Consiliul Judeţean Prahova, organizează expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare”, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 28 octombrie 2011, la orele 11.00, la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10). După vernisaj, la orele 12.00 va avea loc un simpozion ştiinţific.

După ce a fost expus în luna iulie 2011, pentru prima dată după restaurarea sa completă, în cadrul proiectului „Exponatul lunii”, la Muzeul Naţional de Istorie a României, stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a fost „piesa de rezistenţă” a expoziţiei organizată la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chişinău (august – septembrie 2011). Această versiune a expoziţiei, în cadrul căreia au fost prezentate în amănunt toate aspectele legate de această minunată broderie (începând de la descrierea sa amănunţită, continuând cu istoricul piesei, recuperarea sa şi terminând cu complicatul proces de restaurare şi cu drumurile stindardului de-a lungul existenţei sale) va putea fi admirată şi de cei care vor trece pragul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie din Ploieşti.

Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare este o broderie bizantină de secol XV, ce reprezintă imaginea iconografică a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, socotit un simbol al biruinţei militare. Sfântul este aşezat pe tron cu o pernă roşie, cu genunchii uşor depărtaţi şi cu tălpile sprijinite pe corpul balaurului cu trei capete şi aripi. De jur împrejur piesa are o inscripţie slavonă cu rugăciunea donatorului (Ştefan cel Mare) către sfânt: „O, răbdătorule de patimi şi purtătorule de biruinţă, mare mucenice Gheorghe, care în nevoi şi nenorociri eşti grabnic apărător şi cald ajutor şi, celor necăjiţi, bucurie nespusă, primeşte de la noi şi această rugăciune, a smeritului robului tău, domnul Io, Ştefan Voievod din mila lui Dumnezeu, domn al Moldovei, păzeşte-l neatins în acest veac şi în cel viitor cu rugăciunile celor ce te cinstesc, ca să proslăvim în veci, Amin. S-a făcut în anul 7008 (1500) iar al domniei sale, 43”

În primăvara anului 1917, pe când România se afla în război, prin efortul consulului general român la Salonic, G.C. Ionescu, şi cu ajutorul generalului francez Maurice Sarrail, Regatul Român a recuperat de la Mânăstirea Zografu, acest preţios obiect. Trimis iniţial la Paris, stindardul a ajuns în ţară la sfârşitul anului 1919, fiind depus la Muzeul Militar Naţional; odată cu înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a României a intrat în colecţiile instituţiei noastre.

Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare a fost supus unui proces complex de restaurare şi, datorită eforturilor şi priceperii doamnei Spiridonia Macri, a „revenit” la viaţă şi va putea fi admirat încă multă vreme de acum înainte.

Expoziţia „Stindardul liturgic al lui Ştefan cel Mare” este deschisă în perioada 28 octombrie  – 15 decembrie 2011 la sediul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova (Ploieşti, str. Toma Caragiu nr. 10).


Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.