Asociația Română de Educație în Alergii organizează prima ediție AREA Summit Alergii 

0

În perioada 20-21 aprilie 2024, Asociația Română de Educație în Alergii (AREA) organizează prima ediție AREA Summit Alergii, eveniment dedicat atât medicilor, cât și părinților și pacienților. Prima ediție aduce împreună 15 experți din diverse specialități medicale pentru a împărtăși cunoștințe și a promova colaborarea în gestionarea și tratamentul acestor afecțiuni. 

Ideea evenimentului a venit ca urmare a situației îngrijorătoare în care se află întreaga lume datorată alergiilor, statisticile vorbind de la sine: peste 1 miliard de persoane suferă în lume de diverse alergii iar până în anul 2050 se estimează că vor fi 4 miliarde. Peste 200 de milioane de europeni suferă în prezent de boli alergice cronice și 8 milioane sunt români. În acest moment în Europa o persoană din 3 este alergică, iar studiile arată că până în 2025, jumătate din întreaga populație a Europei va fi alergică.

Conceptul evenimentului a fost realizat în urma concluziilor primului studiu AREA– Alergiile în Romania în 2023, realizat împreună cu Data Diggers: 

  • Alergiile sunt foarte răspândite și în România: 42% dintre românii din mediul urban declară că suferă de astfel de afecțiuni; în 30% din cazuri diagnosticul de alergie este confirmat prin metode medicale

  • Femeile sunt afectate într-o măsură semnificativ mai mare decât bărbații, iar cele mai des întâlnite sunt alergiile respiratorii

  • Aproape un sfert dintre românii din orașe au copii cu alergii;  cei mai mulți dintre acești părinți (3 din 5) suferă la rândul lor de afecțiuni alergice.

Situația este agravată în Romania și datorită faptului că nivelul de cunoștințe despre afecțiunile alergice nu este foarte ridicat. Din același studiu, observăm că:

  • Doar jumătate dintre români se consideră destul de informați despre alergii

  • Doar jumătate dintre români au o idee clară despre ce este anafilaxia (cea mai severă reacție alergică, ce survine brusc si care poate pune viața în pericol)

  • Și mai puțini (doar 1 din 5) știu să acorde primul ajutor în caz de anafilaxie

“Misiunea noastră, a fondatorilor si a voluntarilor AREA, este să creăm un mediu deschis și prietenos în cadrul căruia să putem discuta și să învățăm împreună, medici, părinți și pacienți. Colaborarea este esențială pentru a oferi cele mai bune soluții pentru toți cei afectați de alergii și primul pas este informarea corectă și completă din surse sigure. Pentru a crește gradul de informare și de conștientizare a alergiilor, este nevoie de implicarea cât mai multor actori, atât publici cât și privați, precum și a presei” a declarat Dr. Claudia Adriana Nicolae, președinte AREA, medic primar Alergologie cu peste 20 de ani de experiență.

Prima zi va include 4 paneluri cu cele mai importante noutăți medicale (Drumul de la concepție până la primii pași, Copilăria și alergiile: management și diagnostic, Respiră sănătos: provocări și soluții în mediul urban, Înţelegerea și îngrijirea pielii: dermatita și dincolo de ea) iar a doua zi este dedicată Atelierelor pentru părinți (Tehnici de administrare medicație inhalatorie, Tehnici de prim ajutor în anafilaxie, Soluții, reguli și tehnici culinare dedicate alergiilor alimentare, Autoreglarea emoțională a părinților și copiilor în contextul alergiilor alimentare, Cum am devenit ambasadorul copilului meu alergic în societate)

Numai printr-o colaborare strânsă între toți factorii implicați putem face un pas înainte în educarea oamenilor despre aceste afecțiuni, presa fiind un factor cheie în diseminarea informațiilor certificate către publicul țintă.

Despre AREA: Asociația Română de Educație în Alergii (AREA) este o organizație non-profit care are misiunea de a crește gradul de conștientizare a alergiilor și a impactului lor asupra celor afectați prin proiecte educaționale, realizate cu suportul partenerilor și sponsorilor.  Comunitatea AREA este formată din familii cu copii alergici, adulți alergici, cadre medicale (medici, asistente, psihologi), profesori și educatori, companii și instituții partenere.    www. educatie-alergii.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.