Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Adolescenții trag un semnal de alarmă cu privire la necesitatea introducerii orelor de educație sexuală în școală în cadrul Forumului adolescenților pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive

0

Forumul adolescenților pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive a fost organizat pe 23 noiembrie, 2021, de Organizația Social Monkeyz, cu susținerea Ambasadei Franței în România și a Institutului Francez din România. La eveniment au participat autorități și adolescenți cu scopul comun de a a trage un semnal de alarmă cu privire la nevoia de colaborare dintre aceștia pentru găsirea de soluții în vederea îmbunătățirii respectării drepturilor sexuale și reproductive ale tuturor adolescenților din România.

În cadrul dezbaterii, Excelența Sa, Doamna Laurence Auer, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Franței în România a exprimat susținerea demersurilor de promovare a drepturilor sexuale și reproductive: „Egalitatea de gen este o prioritate a diplomației franceze. Franța se angajează să crească gradul de conștientizare cu privire la drepturile sexuale și reproductive în întreaga lume, deoarece accesul la servicii complete și nediscriminatorii de sănătate sexuală și reproductivă reprezintă o condiție pentru asigurarea egalității între femei și bărbați.

Accesul la drepturile sexuale și reproductive este încă inegal în România, iar educația sexuală rămâne un subiect tabu. Aceste situații duc adesea la sarcini timpurii care nu sunt întotdeauna dorite. România are așadar cea mai mare rată a mamelor minore din Uniunea Europeană: peste 10% dintre copiii născuți în țară în 2018 au provenit de la mame adolescente, uneori foarte tinere. Aceasta situație este pentru mine o chestiune îngrijorătoare și cred că autoritățile publice ar trebui să acționeze iar măsurile ar trebui concepute împreună cu tinerii, discutate în societate și adoptate.”

Pentru a afla opinia adolescenților cu privire la educația sexuală, Asociația Social Monkeyz a lansat un chestionar online la care au răspuns 211 adolescenți (12 – 20 ani) din 7 județe și 28 de orașe ale României, iar concluziile prezentate în cadrul Forumului adolescenților au fost următoarele:

 1. Doar 5% din adolescenți au primit informații legate de sănătatea reproducerii de la școală, în timp ce 76% se informează de pe Internet.

 2. 96% dintre adolescenții care au răspuns la chestionar sunt total de acord că tinerii trebuie să fie informați cu privire la drepturile sexuale și reproductive în cadrul școlii.

 3. 48% dintre adolescenți consideră că opinia lor cu privire la drepturile sexuale și reproductive nu este ascultată de către decidenți.

 4. 54% dintre adolescenți cred ca nevoile lor privind sănătatea reproducerii nu sunt cunoscute de către decidenți.

 5. 42% dintre adolescenți își doresc să primească informații despre sănătatea reproducerii de la o persoană specializată. Doar 5% dintre adolescenții care au răspuns la chestionar își doresc să primească informații despre sănătatea reproducerii în cadrul familiei.

 6. Majoritatea adolescenților ce au răspuns la chestionar ar dori să afle în cadrul școlii la orele de educație sexuală informații cu privire la: contracepție, BTS, protecție, consimțământ, informații legate de corp.

 7. 92% dintre adolescenții care și-au exprimat opinia au menționat că metoda cea mai eficientă pentru transmiterea informațiilor despre sănătatea reproducerii este pe cale verbală, cu ajutorul exemplelor.

 8. 83% dintre adolescenți consideră că ar avea cel mai mare succes campaniile online pentru comunicarea informațiilor despre sănătatea reproducerii.

Adesea educația sexuală este percepută greșit, atât de elevi, părinți cât și cadre didactice. Dar este mai mult decât sigur că acesta reprezintă o disciplină care ar putea preveni și combate multe dintre problemele actuale. Introducerea educației sexuale ar fi cu adevărat prielnică și ar clasa România ca fiind o țară care face din tinerii săi o prioritate. Educația sexuală înseamnă perspectivă de viitor, iar în țara noastră este necesară o gândire pe termen lung, care să aibă în prim plan viitorul următoarelor generații”, a menționat în cadrul Forumului Adolescenților pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive Patrisia, 17 ani.

Exemple de situații cu care se confruntă adolescenții din România din cauza lipsei accesului la informare și suport privind sănătatea reproducerii și drepturile sexuale și reproductive, conform răspunsurilor din cadrul consultării online:

 • Lipsa informațiilor legate de consimțământ a condus la constrângere/abuzuri/viol și a indus adolescenților stări de rușine/scăderea stimei de sine/sentimentul lipsei de importanță a propriei persoane.

 • Lipsa informațiilor despre protecție și contracepție a generat nesiguranță, anxietate, panică în rândul adolescenților – de exemplu, teama de a rămâne însărcinată neștiind dacă metoda de protecție a fost folosită corect, sau necunoașterea efectelor pastilei de a doua zi, dar și sarcini urmate de avort în câteva cazuri (ale respondenților sau persoanelor din anturaj).

 • Lipsa informațiilor despre începerea vieții sexuale, a primului contact sexul a condus la stări de nesiguranță, panică sau experiențe sexuale neplăcute în rândul adolescenților.

 • Menstruația a fost un moment de panică intensă și rușine pentru fete în lipsa informațiilor.

 • A fost resimțită și lipsa informațiilor despre corp, despre sistemul reproducator, la vizita la ginecolog, la pubertate, la începerea vieții sexuale (unele fete neștiind cum pot rămâne insărcinate și fiind foarte speriate de situații inofensive).

 • Lipsa informațiilor sau informațiile eronate despre homosexualitate/gender fluid/identitate de gen i-a făcut pe cei care au experimentat să creadă că suferă de o boală psihică și a facilitat hărțuire si abuzuri emoționale și fizice din partea unor persoane din anturaj.

În contradictoriu cu importanța educației sexuale, societatea continuă să influențeze elevii cu privire la ce înseamnă ea, invocând conceptul pierderii inocenței. Însă tinerii își pierd cu adevărat inocența atunci când se lovesc, neinformați, de situații în care ar fi trebuit să cunoască mai multe despre: metodele de contracepție, protecție, consimțământul, bolile cu trasmitere sexuală, și cel mai important, informații despre corpul lor. Necunoașterea și lipsa comunicării cu elevii duce la pierderea unei generații; de aceea, considerăm necesară implementarea orelor de educație sexuală și reproductivă în școli, pentru ca elevii să își poată procura informațiile benefice dintr-un mediu sigur, de la o persoană specializată”, a menționat Alexia, 16 ani.

Educația sexuală reprezintă un segment foarte important în viața unui adolescent, este vorba în primul rând despre prevenție. Este absurd ca în anul 2021 să ne mai ferim de acest subiect, nu ne putem preface la nesfârșit că realitatea nu se întâmplă. Adolescenții cer educație sexuală în școli pentru a fi informați în ceea ce privește propria lor siguranță!”, a subliniat Cristina, 17 ani.

Contrar credinței populare educația sexuală nu îndoctrinează tinerii, nu le schimbă orientarea sexuală și nu îi face să aibă un copil înainte de vreme. Fiind una dintre țările în care rata mamelor tinere atinge cote uimitoare și unde protecția și bolile sexuale sunt un subiect tabu, această măsură vine cu cel puțin 20 de ani mai târziu, raportat la nevoile cetățenilor”, a punctat Alexandra-Ioana, 18 ani.

Considerăm că este necesar ca orele de educație sexuală să fie introduse în școli pentru a combate fenomenele îngrijorătoare, dar din ce în ce mai des întâlnite în rândul tinerilor din România. Cunoaștem cu toții cifrele și statisticile cu privire la numărul mare de mame minore sau de adolescenți ce suferă de boli cu transmitere sexuală. Este necesar să fie luate măsuri urgente, pentru ca aceste fenomene să fie combătute și prevenite”, a adăugat Ariana, 16 ani.

Dezbaterea online a fost prilejuită de necesitatea exprimată de adolescenții din România de a fi consultați și de a avea un dialog cu decidenții pentru găsirea de soluții în vederea îmbunătățirii respectării drepturilor sexuale și reproductive ale tuturor adolescenților din România. Acest demers este necesar, în contextul în care una din zece nașteri provine de la o mamă adolescentă, iar țara noastră este printre puținele din Uniunea Europeană unde nu se derulează în mod obligatoriu ore de educația sexuală în cadrul școlii, deși introducerea programelor naționale de educație sexuală pe termen lung a dus la o reducere a sarcinilor la adolescente, a avorturilor și a abandonului școlar cauzat de sarcinile precoce în alte state europene.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.