Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Vulcanul de talent

0

Cum pasiunea și spiritul antreprenorial al unui elev de clasa a șasea s-au transformat într-un proiect câștigător în ”Școala lui Andrei”

Când îl întrebi dacă mai întâi și-a descoperit pasiunea pentru pictură sau spiritul antreprenorial, Eusebiu Năstăsache – Sebi pentru prieteni – elev în clasa a șasea la Școala Gimnazială Scorțoasa, județul Buzău își amintește de un moment din școala primară.

Doamna învățătoare ne-a învățat să pictăm pe sticlă, atunci am fost la un festival la căminul cultural din comună și acolo erau geamuri pe care puteam să le pictăm și să ne luăm pictura acasă. Eu am pictat un toporaș acolo, dar am spălat geamul acasă și am făcut, cu un șablon, o icoană pe sticlă. Mi-a spus cineva care a văzut icoana, nu mai știu cine, să mă duc la vulcani să o vând și așa am făcut.

Vulcanul de talent_1

A avut succes, așa că a continuat să picteze icoane pe sticlă pe care le vindea turiștilor care vizitau Vulcanii Noroioși din județul Buzău. ”Am fost cu bunicul meu, mergeam în fiecare zi, el era cu niște animale acolo, avem o minifermă. Doar duminica vindeam”, povestește Sebi.

Timpul a trecut și Sebi a ajuns în clasa a cincea, unde talentul și icoanele sale pe sticlă au atras atenția Danielei Pasere, diriginta sa. ”Am descoperit întâmplător că el are o mică «afacere», de aici a pornit și ideea noastră cu proiectul”, povestește ea. Astfel, mica ”afacere” a lui Sebi a stat la baza proiectului ”Fii mai bun, ajută semenii”, cu care școala sa a câștigat o finanțare de 5.000 de euro din partea Petrom, în cadrul competiției ”Școala lui Andrei” 2013.

Concret, proiectul înseamnă înființarea unui atelier meșteșugăresc în care elevii să creeze suverniruri (icoane pe sticlă, minivulcani, sacoșe și tricouri imprimate), pe care să le vândă turiștilor, iar veniturile obținute să meargă spre achiziționarea de alimente pentru bătrânii din localitate, de rechizite pentru copiii cu o situație financiară precară și spre cumpărarea a trei calculatoare.

Daniela Pasere a amenajat în școală, cu ajutorul părinților, atelierul, care a fost dotat apoi cu materiale și echipamente (mașini de cusut, pensule, vopsea pentru icoane pe sticlă, aracet, diluant etc). Copiii și diriginta lor au pus la punct și un site, http://suvenirurivulcaniinoroiosi.webnode.ro , unde își promovează primele produse realizate.

Vulcanul de talent_2

Noi nu rezistăm comenzilor foarte mari, de ordinul sutelor de produse, vrem să le vindem doar la vulcani”, explică Daniela Pasere, care s-a confruntat deja cu primele greutăți în implementarea afacerii.

Nu mă mai lasă să vând domnul cu care semnasem un acord și acum nu și-l mai respectă, însă acceptă un alt domn la Pâclele Mici. Am vorbit cu o doamnă care are un teren în zonă și ne va lăsa și ea acolo.”, spune, cu hotărâre în glas, doamna dirigintă.

Deocamdată, copiii nu-și dau seama de impactul social al proiectului lor, fiind foarte preocupați de partea de producție și comercializare.

Noi acum suntem în faza de producție, apoi vom comercializa produsele și ulterior vom vedea cum reacționează la această parte socială. La acest capitol, ei știu că bănuții se duc în sprijinul bătrânilor și al copiilor, dar încă nu au conștientizat acest lucru”, spune Daniela Pasere, adăugând că un rol important în înțelegerea modului de funcționare a unei afaceri l-a avut participarea, anul trecut, în ”Tabăra din Țara lui Andrei”. ”A fost un prim impact cu ideea de afacere, o cunoaștere, un prim contact. Am realizat care sunt pașii și etapele unei afaceri, ne-am familiarizat cu cunoștințele.

Pentru Sebi, tabăra a fost un moment important al ”carierei” sale de antreprenor:

Toți mi-au zis în tabără că eu am fost un antreprenor, înainte să aflu ce înseamna asta. Tabăra m-a schimbat într-un fel, mi-am îmbunătățit spiritul antreprenorial, mi-am făcut prieteni, m-a făcut mai vesel”, spune el.

Proiectul „Fii mai bun, ajută semenii” este unul dintre cele 10 proiecte comunitare care au câștigat finanțare pentru implementare în competiția Școala lui Andrei, ediția 2013. Descoperă aici toate proiectele câștigătoare.

Vulcanul de talent_3

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.