Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

VIDEO: Ce este voluntariatul pentru tine?

0

Anul European al Voluntariatului 2011 (AEV) a reprezentat pentru miscarea de voluntariat din Romania o adevarata sansa la recunoastere si extindere. Pe tot parcursul anului s-a facut voluntariat si s-a vorbit mult despre voluntariat, dar mai ales s-a adus in prim plan voluntariatul ca miscare, ca oportunitate, ca sansa de dezvoltare pentru multipli actori: voluntarii insisi, beneficiarii directi ai activitatilor de voluntariat, organizatiile care i-au implicat si comunitatile locale, dar si societatea in ansamblul ei.

A crescut cu siguranta vizibilitatea voluntariatului si a voluntarilor, nu numai in cadrul sectorului ONG ci si in randul institutiilor publice care lucreaza cu voluntari, a companiilor care isi incurajeaza angajatii sa se implice si ca voluntari, la nivelul publicului larg, dar si la nivelul mass-media, care a scris mai mult despre cine sunt voluntarii si ce fac ei, a atras atentia asupra efectului extraordinar pe care activitatile de voluntariat il genereaza in randul celor aflati in nevoie si a contribuit astfel la recunoasterea valorii voluntariatului. Grupul national de lucru al AEV a organizat o serie de evenimente pe parcursul anului, atat pentru promovarea si intarirea miscarii de voluntariat, cat si pentru creionarea unei strategii nationale de dezvolatare a voluntariatului. Rezultatele AEV si aceasta strategie vor fi prezentate in cadrul unei Conferinte finale AEV, la Bucuresti, in 12 decembrie 2011. Aceasta zi se va incheia intr-un ton festiv, in cadrul Galei Voluntarilor 2011, primul eveniment national dedicat exclusiv voluntarilor si miscarii de voluntariat.

Pentru mai multe detalii despre AEV – puteti consulta pagina www.voluntariat.ro sau pagina de Facebook dedicata acestui an: https://www.facebook.com/AEV2011.

Ce este important insa acum este ca aceasta efervescenta in jurul ideii de voluntariat sa nu se limiteze doar la acest an tematic, ci sa continue si dupa 31 decembrie 2011, contribuind la crearea in timp de experiente de voluntariat de calitate si la pozitionarea voluntariatului in traditia noastra ca o practica normala. Exista premise in acest sens, cu atat mai mult cu cat urmatorii doi ani tematici europeni se leaga si de ideea de voluntariat, 2012 fiind Anul European al Imbatranirii Active si Solidaritatii Intergenerationale iar 2013 fiind Anul European al Cetateanului. Asadar, cu siguranta va mai fi vorba despre voluntariat in acesti 2 ani care urmeaza, insa sta in primul rand in puterile noastre, ale fiecaruia individual, sa contribuim la miscarea de voluntariat, facand in primul rand voluntariat, in domeniul care ne place, si apoi spunand si altora despre asta. In acest sens, o foarte buna oportunitate pentru toti tinerii romani poate fi Serviciul European de Voluntariat – un program european de mobilitate si invatare non-formala, care le permite tinerilor intre 18 si 30 sa efectueze stagii de voluntariat de pana la 1 an, intr-o alta tara.

Mai multe detalii despre cum te poti modela ca voluntar prin Europa puteti gasi pe www.voluntareuropean.ro sau in filmulet.

autor text Corina Pintea, Director Executiv Pro Vobis

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.